Saanenmöser

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Switzerland.svg
Saanenmöser
Gray.png
Hoogte 1.279 m
Weg Hauptstrasse 11.svg
Hellingspercentage 7%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Saanenmöser (Frans: Col des Mosses de Gessenay) is een bergpas in Zwitserland, gelegen in het kanton Bern. De bergpas is 1.279 meter hoog en verbindt Zweisimmen met Saanen. Over de pas loopt de Hauptstrasse 11.

Kenmerken

De Saanenmöser begint in Zweisimmen en volgt vanaf daar het dal van het riviertje Kleine Simme. Gemiddeld gaat het hier maar met ruim 4% omhoog en nergens wordt het steiler dan rond de 7%. De weg is breed, van goede kwaliteit en niet moeilijk om te rijden. Haarspeldbochten zijn hier niet en het uitzicht is niet spectaculair. Op de pashoogte ligt het gelijknamige dorpje met wat huizen, hotels en winkels en er eindigen hier twee skipistes. Ook is er een treinstation voor de Montreux-Berner Oberland-Bahn die ook over de pas loopt. De afdaling is wat interessanter. In de verte zijn de bergen van het Berner Oberland soms zichtbaar. Via Schönried gaat de weg naar Saanen, waar vlak voor het dorp de enige haarspeldbocht zit. Eenmaal in Saanen gaat Hauptstrasse 11 richting de Col des Mosses, maar verkeer kan hier ook afslaan richting Gstaad en de Col du Pillon.

Geschiedenis

De Saanenmöser wordt al eeuwenlang gebruikt. De pas is geen noemenswaardige hindernis door de geringe hoogte en de makkelijk te nemen hellingen.

Referenties


Flag of Switzerland.svg Bergpassen in Zwitserland Flag of Switzerland.svg

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass