Saarland

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Saarbrücken
Grootste stad Saarbrücken
Oppervlakte 2.569 km²
Inwonertal 1.018.000
Lengte snelwegennet 240 km
Eerste snelweg 1959
Afkorting SL

Saarland is een staat in Duitsland, gelegen in het zuidwesten van het land. De staat telt 1 miljoen inwoners en is met een oppervlakte van ruim 2.500 km² de kleinste niet-stadsstaat van Duitsland. De hoofdstad is Saarbrücken.

Inleiding

Ligging

Het Saarland grenst in het noorden en oosten aan de staat Rheinland-Pfalz. Naar het zuiden en westen ligt Frankrijk en naar het uiterste noordwesten Luxemburg. De staat meet maximaal 60 kilometer van noord naar zuid en 65 kilometer van oost naar west.

Landschap

Saarland is overwegend heuvelachtig en redelijk dicht bebost. Delen van de Hunsrück en het Pfälzerwald liggen in Saarland. De Dollberg is het hoogste punt met 695 meter. Belangrijke rivieren zijn de Mosel en de Saar; met name de Saar legt een grotere afstand binnen de staat af.

Steden

Saarland is sterk geconcentreerd op de hoofdstad Saarbrücken. Een omvangrijk verstedelijkt gebied beslaat een groot deel van de staat, met regionale plaatsen als Saarlouis, Völklingen, Sankt-Ingbert, Neunkirchen en Homburg.

Economie

Van oudsher was Saarland een mijnbouwstreek, die zich uitstrekte tot in het noordoosten van Frankrijk. De economie van Saarland geldt als één van de snelstgroeiende van Duitsland, na decennia van stagnatie vanwege de afnemende zware industrie. Het is een gemiddeld ontwikkelde staat qua inkomen. De werkloosheid is wel relatief hoog.

Geschiedenis

Saarland is, evenals het aangrenzende Elzas-Lotharingen, in de loop van de geschiedenis het voorwerp geweest van strijd tussen Frankrijk en Duitsland. Het werd in 1871 een onderdeel van het Duitse Rijk en werd na de Eerste Wereldoorlog een mandaatsgebied van de Volkenbond. In de praktijk werd het toen beheerst door Frankrijk, dat toen ook als oorlogscompensatie alle opbrengsten van de kolenmijnen mocht houden. Aan het einde van de mandaatsperiode in 1935 werd het na een referendum overgedragen aan Duitsland.

Na de Tweede Wereldoorlog was Frankrijk weer uit op annexatie, maar werd het Saarland een zelfstandig Frans protectoraat. In 1957 -de strategisch belangrijke industrie was toen onder de controle gekomen van de EGKS- werd het weer een onderdeel van Duitsland. Dit was de laatste significante grenswijziging in Europa tot de val van het communisme.

Wegennet

Het Autobahnnet van Saarland.

Saarland heeft in het kolenbekken rond Saarbrücken een vrij dicht wegennet; in het dunbevolkte en heuvelachtige noorden van de deelstaat lopen minder wegen.

Er lopen drie hoofdroutes van de Duitse autobahnen door Saarland, namelijk de A1, A6 en A8. De A6 is van belang in het internationale verkeer van Frankrijk naar Duitsland. De weg passeert één van de slechts twee snelweggrensovergangen tussen de beide landen; de andere ligt oostelijk van het Franse Mulhouse, waar de Franse A36 aansluit op de Duitse A5. De A1 en de A8 zijn voor het internationale verkeer minder van belang. De A1 verwerkt voornamelijk regionaal verkeer tussen Saarbrücken en Trier en de A8 verwerkt wat verkeer van Luxemburg naar Saarbrücken en Zuid-Duitsland. De A8 loopt vrij ruim ten noorden van Saarbrücken langs. De A620 voert dwars door Saarbrücken, over de oever van de Saar, en geldt als één van de meest stedelijke snelwegen van Duitsland. De A623 is een inprikker van Saarbrücken vanuit het noorden en is komend vanuit Trier (A1) een belangrijkere invalsweg dan de A1 zelf. Het feit dat de noord-zuidsnelwegen niet op de A6 aansluiten is de belangrijke ontbrekende schakel in Saarland. De A62 loopt deels door het noorden van de staat. Die weg is vooral interessant voor doorgaand verkeer van Trier naar Ludwigshafen. Er zijn nagenoeg geen autobahnähnliche straßen in Saarland.

Geschiedenis

Saarland was de enige staat van Duitsland waar in de jaren '30 geen autobahnen zijn gebouwd. Dit komt mede omdat het tot 1935 bezet was en de nazi's een snelle verbinding naar Frankrijk niet hoog op de prioriteitenlijst hadden staan. In 1957 werd Saarland weer Duits. Snel daarna, in 1959, werd het eerste stuk snelweg opengesteld, namelijk tussen Sankt-Ingbert en het Kreuz Landstuhl. In 1969 was de A6 door Saarland voltooid. Tussen 1961 en 1963 is de A620 door Saarbrücken in hoog tempo aangelegd. Midden jaren '70 werd de A1 door Saarland aangelegd en in 1971 opende het eerste deel van de A8 door Saarland. In 2003 opende de snelweggrensovergang bij Perl. De A8 was hiermee in Saarland voltooid, alhoewel een deel rond Merzig tot de zomer van 2018 deels nog enkelbaans was.

Wegnummering

Er lopen geen specifieke nummerzones in Saarland. Delen van de A60 t/m A67-zone liggen in Saarland. Voor de bundesstraßen geldt dat ook geen specifieke nummeringszone in Saarland ligt.

Externe links

Referenties


Autobahnen en Bundesstraßen in Saarland

Autobahnen: A1A6A8A62A620A623

Bundesstrassen: B10B40B41B51B268B269B405B406B407B419B420B423

Knooppunten: AD FriedrichsthalAK NeunkirchenAD NonnweilerAD SaarbrückenAK SaarbrückenAD Saarlouis

Staten van Duitsland

Baden-WürttembergBayernBerlinBrandenburgBremenHamburgHessenMecklenburg-VorpommernNiedersachsenNordrhein-WestfalenRheinland-PfalzSaarlandSachsenSachsen-AnhaltSchleswig-HolsteinThüringen