Saba

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saba
Hoofdstad The Bottom
Oppervlakte 13 km²
Inwonertal 1.900
Lengte wegennet ? km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg Autosnelweg
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode NL

Saba is een speciale gemeente van Nederland, en is een eiland in het Caribisch gebied. Het eiland telt 1.900 inwoners op 13 km² en is de kleinste gemeente van Nederland.

Inleiding

Geografie

Saba is een klein vulkanisch eiland en ligt circa 25 kilometer ten noordwesten van Sint Eustatius en 45 kilometer ten zuiden van Sint Maarten. Het dichtstbijzijnde grotere eiland is Puerto Rico, 275 kilometer naar het westen. De hoofdstad is The Bottom, andere plaatsjes zijn Windwardside, Hell's Gate en St. Johns. Mount Scenery is het hoogste punt van Saba en Nederland op 877 meter boven zeeniveau. Mount Scenery is een mogelijk actieve vulkaan. De hoger gelegen delen van Saba zijn dichtbebost. Bebouwing is slechts beperkt mogelijk vanwege de steile hellingen. Saba heeft een rotskust, er zijn geen zandstranden.

Saba heeft een tropisch klimaat met relatief weinig neerslag. Het eiland is droger dan veel andere eilanden in de Kleine Antillen. De gemiddelde maximumtemperatuur varieert van 28°C in de winter tot 31°C in de zomer. Er valt circa 760 mm regen per jaar, iets minder dan in Nederland.

Demografie

De bevolking van Saba bedraagt amper 2.000, dit maakt Saba één van de kleinste eilanden in het Caribisch gebied die niet tot een groter land of overzees gebiedsdeel hoort. Op Saba wordt voornamelijk het Engels gesproken, nagenoeg de gehele bevolking spreekt dit als moedertaal. Het Nederlands wordt door ongeveer een derde gesproken. Ook spreekt een derde van de bevolking Spaans.

Economie

De economie van Saba is zeer klein, en grotendeels gebaseerd op het toerisme. Er is kleinschalige landbouw. Sinds 2011 betaalt Saba met de Amerikaanse dollar.

Geschiedenis

Saba werd gezien door Columbus in 1493, maar pas vanaf 1640 werd het eiland bewoond door Nederlanders die vanaf Sint Eustatius naar het eiland trokken. Het eiland werd weinig ontwikkeld omdat het ontoegankelijk was, met steile rotskusten. In 1943 begon de bouw van een weg die de dorpen verbond en in 1963 werd een vliegveld in gebruik genomen, waarmee transport op en van en naar Saba eenvoudiger werd.

Saba behoorde oorspronkelijk tot de Nederlandse Antillen, en in 2004 is een referendum gehouden waarin 80% voor nauwere banden met Nederland stemde. In 2010 werd de Nederlandse Antillen opgeheven en werd Saba een speciale gemeente van Nederland. Het is sindsdien een direct onderdeel van Nederland.

Wegennet

Saba heeft een klein netwerk van wegen. Deze wegen zijn veelal smal, steil en bochtig. In Fort Bay is het enige tankstation van Saba. Er is geen openbaar vervoer op Saba, fietsen of scooters zijn ook niet te huur. Wel is er autohuur. Op Saba zijn redelijk wat auto's ondanks dat men maar een paar kilometer kan rijden.

The Road

Saba heeft één doorgaande weg, die toepasselijk "The Road" heet. De weg is aangelegd door Josephus Lambert Hassell, ondanks adviezen van Nederlandse en Zwitserse ingenieurs dat een weg aanleggen op Saba niet mogelijk was. De aanleg van de weg begon in 1938 en het eerste deel van Fort Bay tot The Bottom opende in 1943. Pas in 1947 kwam echter het eerste motorvoertuig op Saba. In 1951 opende de weg tussen Windwardside en St. Johns en in 1958 het laatste deel. De weg is erg smal, er is geen rijstrookmarkering en de weg kent veel haarspeldbochten. De weg is deels in beton uitgevoerd, met name het stuk van The Bottom naar Fort Bay. Het hoogste punt van de weg ligt op circa 500 meter, dit is de hoogstgelegen weg van Nederland.

Wegbeheer

Het wegbeheer op Saba is een taak van het Department of Public Works.

Wegnummering

Er is geen wegnummering op Saba.

Bewegwijzering

Er is geen bewegwijzering op Saba.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid op Saba is vastgelegd in de Traffic Ordinance,[1] die oorspronkelijk uit 1963 stamde. In 2022 is een nieuwe Traffic Ordinance geïntroduceerd die gebaseerd is op dat van Bonaire. De maximumsnelheid bedraagt 30 km/h in de bebouwde kom en 60 km/h buiten de bebouwde kom.[2]

Referenties

Koninkrijk der Nederlanden

Landen: NederlandArubaCuraçaoSint Maarten

Openbare lichamen: BonaireSabaSint Eustatius

Wegen in het Caribisch gebied

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosCubaDominicaDominicaanse RepubliekGrenadaHaïtiJamaicaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en Tobago

AnguillaArubaBermudaBonaireCuraçaoGuadeloupeKaaimaneilandenMartiniqueMontserratPuerto RicoSabaSaint-BarthélemySint EustatiusSaint-MartinSint MaartenTurks and Caicos IslandsBritish Virgin IslandsUnited States Virgin Islands