Sacramento

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De skyline van Sacramento.

Sacramento is de hoofdstad van de Amerikaanse staat California, en ligt op de overgang van centraal naar noordelijk California. De stad zelf telt 528.000 inwoners, maar de agglomeratie telt 2.417.000 inwoners (2022).

Inleiding

De metropool is de vierde grootste van California, na Los Angeles, San Francisco en San Diego. De stad is gelegen aan de rivier de Sacramento, tussen de vlaktes van de San Joaquin Valley, en de uitlopers van het Sierra Nevada gebergte. Grote hoogteverschillen komen in de stad niet voor, alhoewel het oosten wat heuvelachtiger is. Opvallend is dat het centrum bijna aan de rand van de agglomeratie ligt, de voorsteden hebben zich voornamelijk in oostelijke richting voortgezet. De meeste voorsteden zijn niet zo heel groot. Sacramento heeft een mediterraan klimaat, met van juni tot en met september temperaturen van boven de 30 graden gemiddeld. Sneeuw komt in Sacramento niet zoveel voor, alhoewel de niet veel verder gelegen Sierra Nevada enorme hoeveelheden sneeuw, tot vele meters per jaar te verwerken krijgt. De stad is gevoelig voor mist.

De agglomeratie meet 45 kilometer van oost naar west, en 40 kilometer van noord naar zuid, alhoewel de grootste afstand diagonaal loopt, en 50 kilometer bedraagt.

Grote steden

Naam Inwonertal
Sacramento 528.000
Elk Grove 178.000
Roseville 155.000
Arden-Arcade 101.000
Citrus Heights 86.000

Wegennet

Het snelwegennet van Sacramento.

Het snelwegennet van Sacramento is niet erg groot, en de meeste snelwegen lopen langs de randen van de stad. Belangrijkste routes zijn de Interstate 5, Interstate 80, US 50 en de State Route 99. Daarbuiten zijn er vrijwel geen andere snelwegen. Sinds de jaren 70 zijn er geen snelwegen bijgebouwd, ondanks een verdubbeling van de bevolking. Sacramento zelf is in een dicht gridpatroon gebouwd, maar de voorsteden kennen een groter grid, met kronkelende straten daar in.

Het snelwegennet telt meestal niet meer dan 2x4 rijstroken, maar veel afslagen zijn wel op hoge capaciteit gebouwd, zoals klaverbladen. Sacramento is een relatief voetgangers- en fietsvriendelijke stad, alhoewel de grote afstanden niet uitnodigen om met de fiets naar het werk te gaan, zeker niet vanuit de verdere voorsteden.

Geschiedenis

De oudste snelweg van Sacramento is een deel van de I-80 ten noordoosten van de stad, dat in 1946 werd opengesteld en destijds eigenlijk nog buiten het stedelijk gebied lag. In 1954 en 1955 werd dit deel tot in Sacramento verlengd. In 1954 opende ook het eerste deel van de SR-99 ten zuiden van Sacramento, dat in 1964 voltooid was tot aan het centrum. Tevens opende toen de Business Loop 80, die tot 1980 als de I-80 bewegwijzerd was. De I-80 werd toen over de noordelijke bypass geleid, die in 1970 en 1971 werd opengesteld en tijdelijk als de I-880 bwegwijzerd was. De Interstate 5 werd later aangelegd, pas vanaf 1969 werden hier delen van geopend. Dit traject werd grotendeels midden jaren '70 voltooid. In 1973 opende het grootste deel van het snelwegtraject van de US 50 in Sacramento.

Na midden jaren '70 zijn er eigenlijk geen nieuwe snelwegen meer aangelegd in de regio Sacramento. Wel werden bestaande snelwegen verbreed. In de jaren '50 en '60 werd wel een volledige ringweg om Sacramento gepland, waarvan echter alleen het noordwestelijk deel als I-880 werd aangelegd in 1970 en 1971, waarover thans de I-80 loopt.

Congestie

Congestie vindt ook in Sacramento plaats, doordat het aantal rijstrookkilometers per 1000 inwoners vrij laag ligt, lager dan gemiddelde Amerikaanse steden. Daarentegen is de congestie niet zo groot als bijvoorbeeld in Los Angeles en San Francisco, waar de rijstrook/inwoner-verhoudingen nog lager liggen. De grootste problemen doen zich voor op de lange forenzenroutes, zoals de US 50 en I-80 richting het centrum. Daarnaast kunnen beide snelwegen in de weekenden druk zijn door recreatieverkeer naar de bergen en wintersportgebieden.

Referenties


Freeways in Sacramento

Interstate 5Interstate 80US 50SR-99SR-160