Sadat City - El Alamein Road

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Route ?
Begin Sadat City
Einde El Alamein
Lengte 133 km
Route

Cairo - Alexandria Desert Road

El Alamein

De Sadat City - El Alamein Road is een autosnelweg in Egypte. De weg verloopt vanaf Sadat City tot El Alamein, dwars door de woestijn in het noorden van het land. De snelweg is 133 kilometer lang.

Routebeschrijving

De weg begint ten westen van de planstad Sadat City op de Cairo - Alexandria Desert Road en is een snelweg met 2x2 rijstroken. Tussen begin- en eindpunt liggen geen aansluitingen, en men kruist slechts wat onverharde woestijnwegen. Een enkele verharde weg kruist de snelweg, die dan is uitgevoerd als een right in, right out-aansluiting met een U-turn iets verderop voor verkeer om te keren. De snelweg verloopt door woestijngebied, en is één van de meer moderne Egyptische snelwegen, wat vooral komt omdat er weinig kruisende wegen zijn. De weg eindigt bij El Alamein op de kustweg van Alexandria naar Tripoli. De gehele route is een tolweg, met een tolstation vlak voor het einde van de snelweg bij El Alamein.

Wegnummer

Er is geen wegnummer voor deze weg bekend.

Geschiedenis

Wanneer de snelweg is aangelegd is niet bekend, in elk geval in de jaren 90 of eerder. Oorspronkelijk moest verkeer vanuit Cairo vanaf de Cairo - Alexandria Desert Road een U-turn maken omdat de weg alleen via een right in, right out-aansluiting op de rijbaan richting Cairo was aangesloten. Rond 2013 openden grote flyovers zodat verkeer direct de snelweg naar El Alamein op kan. In 2015 is gestart om de snelweg naar 2x3 rijstroken te verbreden. In 2022-2023 is de weg naar 2x5 rijstroken en 2x3 rijstroken op parallelwegen verbreed. De hoofdrijbanen werden op 25 juni 2023 in gebruik genomen, de parallelrijbanen op 30 augustus 2023.

Referenties


Autosnelwegen in Egypte

Ring CairoMiddle Ring RoadRegional Ring RoadCairo - Banha MotorwayCairo - Marsa Matruh MotorwayCairo - Tanta RoadCairo - Suez RoadCairo - Alexandria Desert RoadCairo - Ismailia Desert RoadCairo - Red Sea RoadIsmailia - Port Said RoadSadat City - El Alamein RoadTanta - Alexandria RoadTanta - Dumiat RoadCairo - Asyut ExpresswayUpper Egypt Western Desert HighwayZafarana - Beni Suef Motorway30th of June MotorwayEl Sahel Road

26th of July Corridor6th October Bridge