Saint Pierre and Miquelon

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Saint-Pierre-et-Miquelon)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad Saint-Pierre
Grootste stad Saint-Pierre
Oppervlakte 242 km²
Inwonertal 5.800
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Afkorting PM

Saint Pierre and Miquelon (Frans: Saint-Pierre-et-Miquelon) is een overzees gebied van Frankrijk, gelegen in de noordwestelijke Atlantische Oceaan nabij Newfoundland (Canada).

Inleiding

Saint Pierre and Miquelon zijn twee eilanden, zo'n 20 kilometer voor de kust van het veel grotere eiland Newfoundland. Alhoewel Miquelon groter is, wonen de meeste mensen op Saint Pierre, waar ook de hoofdstad Saint-Pierre is gelegen. De eilanden tellen slechts 5.800 inwoners en liggen 3.800 kilometer ten westen van Frankrijk. De inwoners spreken Frans en het betaalmiddel is de euro.

Wegennet

Op Saint Pierre and Miquelon is 114 kilometer verharde weg (inclusief woonstraten), waarvan de meesten in en rond Saint-Pierre liggen. Tevens is er 45 kilometer verharde weg. Er zijn geen autosnelwegen of dubbelbaans wegen. Er zijn twee rotondes in Saint-Pierre. Er is een veerdienst naar Fortune op Newfoundland, sinds 2017 kunnen hier ook auto's en vrachtwagens van gebruik maken.[1] De grootste afstand die over de weg afgelegd kan worden is een noord-zuidroute van 30 kilometer op het eiland Miquelon. Op Saint-Pierre liggen de verst van elkaar gelegen punten die over de weg bereikbaar zijn op niet meer dan 7 kilometer afstand. Het autobezit is desondanks vrij groot voor een dermate klein eiland.

Referenties

Overzeese départementen en territoria van Frankrijk

Frans-GuyanaGuadeloupeMartiniqueMayotteRéunion

Frans-PolynesiëNieuw-CaledoniëSaint-BarthélemySaint-MartinSaint Pierre and MiquelonWallis en Futuna