Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha
Hoofdstad Jamestown
Oppervlakte 394 km²
Inwonertal 5.600
Lengte wegennet 158 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg
Benaming snelweg
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode UK

Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha is een Brits overzees territorium in de zuidelijke Atlantische Oceaan. Het bestaat uit de eilanden Saint Helena, Ascension Island en de archipel Tristan da Cunha. De eilanden liggen ver uit elkaar in de oceaan en tellen samen 5.600 inwoners. De hoofdstad is Jamestown, de grootste stad is Half Tree Hollow.

Inleiding

Geografie

Saint Helena

Saint Helena is een tropisch vulkanisch eiland in de Atlantische Oceaan, ongeveer 1.900 kilometer ten westen van Afrika, ver uit de kust van Angola en Namibië. Het is het enige eiland in de regio, Ascension Island ligt 1.300 kilometer naar het noordwesten.

Het eiland meet 16 bij 8 kilometer en is bergachtig. De oppervlakte bedraagt 122 km². Het hoogste punt is de 818 meter hoge Diana Peak. De kuststreek bestaat uit kale rotsen, het binnenland is groener en bedekt met tropisch regenwoud.

Saint Helena heeft een gematigd tropisch klimaat met enige seizoensvariatie, de maximumtemperatuur bedraagt 28°C in de zomer en 24°C in de winter. De hoger gelegen bergen in het binnenland zijn 5°C kouder. Er valt tot 1000 mm neerslag, vooral hoger op het eiland.

Ascension Island

Ascension Island is een vulkanisch eiland net ten zuiden van de evenaar. Het ligt 1.300 kilometer ten noordwesten van Saint Helena, 1.500 kilometer ten zuidwesten van Liberia en 2.200 kilometer ten oosten van Brazilië. Het eiland met 10 bij 13 kilometer. Een groot deel van het eiland bestaat uit oude lavavelden en is weinig gecultiveerd. Het eiland heeft een heet woestijnklimaat met zeer weinig neerslag. De maximumtemperaturen variëren van 26 tot 30 °C en er valt minder dan 200 mm regen per jaar.

Tristan da Cunha

Tristan da Cunha is een archipel van enkele afgelegen eilanden, op 2.400 kilometer ten zuiden van Saint Helena, 2.700 kilometer ten zuidwesten van Kaapstad en 3.700 kilometer ten noorden van Antarctica. Het hoofdeiland meet ongeveer 11 bij 11 kilometer en is in wezen één grote vulkaan. Het dorp Edinburgh of the Seven Seas ligt aan de noordkust, het enige vlakke deel van het eiland. De 2.062 meter hoge vulkaan Queen Mary's Peak is het hoogste punt van zowel Tristan als het gehele Britse overzeese territorium. Het eiland heeft een oceanisch klimaat met vrij veel neerslag. De gemiddelde maximumtemperatuur varieert van 14°C in de winter tot 20°C in de zomer. Er valt circa 1.700 mm regen per jaar.

Demografie

Saint Helena telt 4.400 inwoners, Ascension Island 800 inwoners en Tristan da Cunha ruim 200 inwoners. Tristan da Cunha bestaat uit vier eilanden, waarvan alleen het hoofdeiland is bewoond. De bewoners zijn voornamelijk van Britse afkomst, de eilanden hadden geen inheemse bevolking toen ze ontdekt werden. Afrikaanse slaven werden naar Saint Helena gebracht waardoor zij een deel van de hedendaagse bevolking vormen.

Economie

De economie van de eilanden is grotendeels afhankelijk van Britse overheidsuitgaven. Saint Helena heeft een kleine civiele economie en heeft enig toerisme. Ascension Island is van oudsher vooral een locatie voor overheidsinstellingen en defensie, toerisme naar het eiland was bijna onmogelijk. Tristan da Cunha heeft een lokale agrarische economie maar ontvangt maar zelden toeristen.

Geschiedenis

Alle drie eilanden zijn begin 16e eeuw ontdekt door Portugese ontdekkingsreizigers die naar India onderweg waren. Saint Helena werd in 1502 ontdekt, Ascension Island in 1503 en Tristan da Cunha in 1506. De eilanden waren op dat moment onbewoond. Vanaf de 17e eeuw begonnen Nederlandse handelsreizigers van en naar India en Indonesië de eilanden frequent aan te doen. De Nederlanders verloren hun interesse echter nadat ze een kolonie op Kaap de Goede Hoop gevestigd hadden.

Saint Helena werd als eerste permanent bewoond vanaf 1659, het was één van de eerste Britse kolonies buiten Europa. Saint Helena en Ascension Island werden vaak aangedaan door schepen, Tristan da Cunha lag buiten de vaarroutes rond Afrika en werd veel minder aangedaan. Tristan da Cunha werd pas vanaf 1810 bewoond. Saint Helena werd gebruikt om in 1815 Napoleon naar te verbannen.

De eilanden waren geïsoleerd en werden weinig bezocht door toeristen. Van de drie eilanden werd de infrastructuur op Ascension Island als eerste ontwikkeld, vanwege zijn strategische ligging in het midden van de zuidelijke Atlantische Oceaan. In 1942 bouwde de Verenigde Staten een vliegveld op Ascension Island. Pas in 2017 kreeg ook Saint Helena een vliegveld, daarvoor was dit één van de meest geïsoleerde eilanden ter wereld met een substantiële bevolking. Ascension Island werd ontwikkeld tot een belangrijke locatie voor militaire doeleinden en Britse en Amerikaanse overheidsinstellingen.

In 1961 barstte de vulkaan Queen Mary's Peak op Tristan da Cunha uit, waardoor de gehele bevolking geëvacueerd moest worden. Edinburgh of the Seven Seas had de vulkaanuitbarsting overleefd en de geëvacueerden keerden in 1963 terug. In 2009 werden de drie eilanden gecombineerd tot één Brits overzees territorium met de naam Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha.

Wegennet

Saint Helena

Saint Helena is het meest ontwikkelde van de drie gebieden. Het eiland is relatief bevolkt en heeft een lokaal wegennet. Er is 118 kilometer verharde weg op Saint Helena. Er is ook een vliegveld. Verharde wegen liggen over het binnenland, maar alleen in Ruperts en Jamestown kan de kustlijn bereikt worden, vanwege de steil oplopende rotskust elders. Het vliegveld ligt op het oosten van het eiland. De hoofdstad Jamestown ligt in een nauwe vallei aan de noordkust, het hoger gelegen Half Tree Hollow is de grootste plaats. Wegen in het binnenland bereikt circa 700 meter boven zeeniveau. De wegen op Saint Helena zijn smal en niet geschikt voor hogere rijsnelheden. Er zijn relatief veel auto's op Saint Helena.

Sinds 2017 heeft Saint Helena een vliegveld, waardoor dit geïsoleerde eiland beter bereikbaar werd. Daarvoor was de enige mogelijkheid een 5-daagse reis over zee vanaf Kaapstad in Zuid-Afrika.

De maximumsnelheid op Saint Helena is 30 mph (50 km/h).[1]

Ascension Island

Ascension Island bestaat grotendeels uit een vliegveld, militaire en civiele overheidsinstallaties en enkele nederzettingen, voornamelijk voor personeel hiervan. Het eiland beschikt over 40 kilometer verharde weg. De wegen zijn relatief modern met wegmarkeringen en twee rijstroken. Er gaat een weg naar bijna het hoogste punt van het eiland op 700 meter hoogte die haarspeldbochten kent. Het eiland heeft een relatief uitgebreid wegennet gezien de zeer beperkte bevolkingsomvang. Alleen in de hoofdplaats Georgetown bereiken wegen de kustlijn, elders liggen geen plaatsen aan de kust. De oostkant van het eiland kan niet via verharde wegen bereikt worden. Er is enig verkeer, het autobezit is vrij hoog.

Tristan da Cunha

Tristan da Cunha heeft maar één plaats, het dorp Edinburgh of the Seven Seas dat aan de noordkant van het eiland Tristan da Cunha ligt. Er zijn geen verharde wegen, wel is er een circa 6 kilometer lange onverharde weg langs de westkust, het enige vlakkere deel van het eiland. In de dorpskern zijn enkele verharde paden. Er zijn een klein aantal motorvoertuigen in Edinburgh of the Seven Seas.

Tristan da Cunha heeft geen vliegveld, er gaat 10 keer per jaar een schip retour naar Kaapstad. Daardoor is Edinburgh of the Seven Seas één van de meest geïsoleerde bewoonde plaatsen ter wereld.

Referenties

British Overseas Territories en Crown Dependencies

AnguillaBermudaBritish Antarctic TerritoryBritish Indian Ocean TerritoryBritish Virgin IslandsCayman IslandsFalkland IslandsGibraltarMontserratPitcairn IslandsSaint Helena, Ascension and Tristan da CunhaSouth Georgia and the South Sandwich IslandsAkrotiri and DhekeliaTurks and Caicos Islands

GuernseyJerseyMan