Saint Kitts en Nevis

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Saint Kitts and Nevis)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saint Kitts and Nevis
Hoofdstad Basseterre
Oppervlakte 261 km²
Inwonertal 54.000
Lengte wegennet 136 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode KAN

Saint Kitts en Nevis, formeel de Federation of Saint Christopher and Nevis, is een eilandnatie in het Caribisch gebied en maakt deel uit van de Bovenwindse Eilanden. Het landje heeft een oppervlakte van 261 km² en telt 54.000 inwoners. De hoofdstad is Basseterre.

Inleiding

Geografie

Saint Kitts en Nevis ligt in het noordoosten van het Caribisch gebied en bestaat uit de eilanden Saint Christopher (Saint Kitts) en Nevis. Het dichtstbijzijnde land is Nederland, door middel van het eiland Sint Eustatius, wat op ruim 10 kilometer afstand ligt. Het Britse eiland Montserrat ligt 50 kilometer naar het zuidoosten en Antigua en Barbuda ligt 70 kilometer naar het oosten. De hoofdstad Basseterre ligt op het eiland St. Christopher, op Nevis ligt het stadje Charlestown. Verspreid over de twee eilanden liggen nog andere dorpen. Beide eilanden zijn sterk bergachtig, de Mount Liamuiga is met 1.156 meter het hoogste punt. De bergen zijn vulkanisch en de hellingen zijn bedekt met tropisch regenwoud.

Het land heeft een tropisch klimaat met maximumtemperaturen die het hele jaar door rond 30°C liggen. Er valt bijna 2.400 mm regen per jaar. Er is geen uitgesproken droog seizoen, zelfs in de droogste maanden valt nog 100 mm per maand. Van mei tot november valt 200 - 285 mm regen per maand. De eilanden zijn gevoelig voor orkanen.

Demografie

Het inwonertal van Saint Kitts en Nevis is al een halve eeuw fluctuerend tussen 41.000 en 53.000 inwoners. De bevolking van de eilanden is grotendeels van Afrikaanse afkomst, slechts 2% is blank en 1% is Indiaas. Het Engels en het Spaans zijn de officiële landstalen, maar de dagelijkse spreektaal is een lokaal creool.

Economie

De economie is afhankelijk van toerisme, landbouw en lichte industrie. Suiker is het belangrijkste exportproduct.

Geschiedenis

Columbus was de eerste Europeaan die de eilanden zag in 1493. De Britten waren de eersten die er in 1623 een nederzetting stichtten, gevolgd door de Fransen in 1625. De Britten en Fransen werden in 1629 door de Spanjaarden gedeporteerd, maar in 1630 erkende Spanje toch het Franse en Britse bestuur over de eilanden. In 1713 zag Frankrijk af van de claim op de eilanden, het was nadien een Britse kolonie. De eilanden werden voorheen bestuurd samen met Anguilla, dat zich afscheidde, maar later weer onder Brits bestuur kwam te staan. Het land werd in 1983 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk, en is de jongste soevereine staat op het Amerikaanse continent. Het is sindsdien een stabiel democratisch land. In 1998 werd het land verwoest door de orkaan Georges.

Wegennet

Het eiland Saint Christopher (Saint Kitts).

Er zijn geen actuele gegevens van het wegennet in Saint Kitts en Nevis. Er is circa 320 kilometer weg, waarvan in 1999 136 kilometer verhard was. Het verkeer rijdt links.

Het wegennet is het meest uitgebreid op Saint Kitts, dat een rondweg rond het eiland en een vrij dicht netwerk van verharde wegen rond de hoofdstad Basseterre heeft. Hier liggen ook enkele hoogwaardiger wegen met grote rotondes. Er zijn geen autosnelwegen of dubbelbaans wegen in Saint Kitts en Nevis. Er zijn geen bergwegen over het eiland, al het verkeer gaat langs de kust. Tevens loopt er een weg over het zuidoostelijke schiereiland naar de veerdienst naar het eiland Nevis.

De hoofdstad Basseterre is maar een klein stadje, en is niet erg druk. Over het eiland Nevis loopt ook een rondweg, die in het zuiden echter enigszins landinwaarts loopt omdat de zuidkust grotendeels ontvolkt is. Er is een bypass rond Charlestown. De maximumsnelheid is 40 km/uur in bebouwde gebieden en 65 km/uur buiten de bebouwde kom, met de maximumsnelheid in mijlen per uur. Er varen veerdiensten tussen St. Christopher en Nevis, die de Sea Bridge wordt genoemd. De veerdienst vaart 6 keer per dag in beide richtingen.

Wegnummering

Er is geen wegnummering op St. Kitts en Nevis, omdat beide eilanden feitelijk maar één rondweg kennen.

Bewegwijzering

Er is weinig bekend over eventuele bewegwijzering in Saint Kitts en Nevis.

Referenties


Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaïtiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten

Wegen in het Caribisch gebied

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosCubaDominicaDominicaanse RepubliekGrenadaHaïtiJamaicaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en Tobago

AnguillaArubaBermudaBonaireCuraçaoGuadeloupeKaaimaneilandenMartiniqueMontserratPuerto RicoSabaSaint-BarthélemySint EustatiusSaint-MartinSint MaartenTurks and Caicos IslandsBritish Virgin IslandsUnited States Virgin Islands