Saint Lucia

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saint Lucia - Sainte-Lucie
Hoofdstad Castries
Oppervlakte 616 km²
Inwonertal 179.000
Lengte wegennet 984 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode WL[1]

Saint Lucia is een eilandnatie in het oosten van het Caribisch gebied, gelegen in de kleine Antillen. Het land telt 179.000 inwoners en heeft een oppervlakte van 616 km². De hoofdstad is Castries.

Inleiding

Geografie

Saint Lucia ligt tussen Saint Vincent en de Grenadines en het Franse eiland Martinique. Naar het zuidoosten ligt Barbados. Het eiland meet 45 kilometer van noord naar zuid en 20 kilometer van oost naar west. De hoofdstad Castries ligt in het noordwesten van het eiland, andere grotere plaatsen zijn Charlotte, Corinthe en Vieux Fort. Het eiland is sterk bergachtig en bebost. Mount Gimie is met 950 meter het hoogste punt.

Saint Lucia heeft een tropisch klimaat, met het hele jaar door temperaturen rond 30°C. Er valt circa 2.000 mm regen per jaar, met name geconcentreerd in het orkaanseizoen van juni tot december, maar de overige maanden zijn ook niet uitgesproken droog. Het eiland wordt incidenteel getroffen door krachtige orkanen die veel schade toebrengen.

Demografie

Het inwonertal van Saint Lucia lag op 80.000 inwoners in 1951 en groeide naar 100.000 in 1970, 150.000 in 1997 en circa 180.000 inwoners tegenwoordig. Ongeveer 40% van de bevolking woont in het district Castries.

De bevolking van Saint Lucia is 85% van Afrikaanse afkomst, 11% gemixt en 2% Oost-Indiaas. De officiële taal is het Engels, maar in het dagelijks gebruik is een op het Frans gebaseerde creoolse taal, dat overeenkomsten heeft met het Franse creool dat op Haïti wordt gesproken.

Economie

De primaire economische sectoren zijn het toerisme en de financiële wereld, Saint Lucia staat bekend als een offshore locatie voor banken en financiële instellingen. De landbouw speelt een relatief kleine rol, wat enigszins opvallend is gezien dat Saint Lucia een redelijk groot landoppervlak heeft. De export van bananen speelde in het verleden een grote rol. Het BBP per inwoner ligt op circa $ 13.500.

Geschiedenis

Het eiland werd een aantal jaar later dan de eerste reizen van Columbus ontdekt, het kwam voor het eerst voor in vermeldingen in 1500. Het eiland werd initieel amper bewoond door Europeanen, de Fransen claimden het eiland in 1650 en het werd in 1674 een onderdeel van de Franse kolonie Martinique. In de 18e eeuw was het eiland het toneel van diverse machtswisselingen tussen de Fransen en Engelsen. De Fransen en Engelsen legden claims op het eiland tot het in 1814 definitief onder Brits bestuur kwam te staan. Aan het einde van de slavernij-periode in het Britse Rijk woonden er al aanzienlijk meer Afrikanen op Saint Lucia dan Europeanen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bracht een Duitse onderzeeboot twee Britse schepen tot zinken in de haven van Castries. De Amerikanen bouwden daarna bases op Saint Lucia. In 1979 werd het eiland formeel onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. Het land blijft veelal onbekend in de wereldpolitiek. In 1980 en 2010 deden twee krachtige orkanen het eiland aan die er veel schade veroorzaakten en de economische groei vertraagden.

Wegennet

Het wegennet van Saint Lucia is vanwege het bergachtige karakter van het eiland niet erg uitgebreid. Er is circa 1.000 kilometer verharde weg,[2] en men rijdt er links.

Er zijn geen autosnelwegen op Saint Lucia. Omdat de kuststrook niet vlak is, voeren er weinig wegen direct langs de kust. Veel wegen op Saint Lucia zijn smal, bochtig en hebben een laagwaardig alignement en zijn niet geschikt voor hogere kruissnelheden.

Er is een korte 2x2 weg vanaf Castries naar het noordoosten, maar de overige wegen zijn enkelbaans. Eén van de belangrijkste wegen op Saint Lucia is de Millennium Highway als zuidelijke invalsweg van Castries. Deze kent twee korte tunnels.

De belangrijkste toeristische attractie is Sulphur Springs, een geothermisch veld in het zuidwesten van Saint Lucia dat geadverteerd wordt als 's werelds enige drive-through vulkaan. Er loopt een secundaire weg doorheen.

Tussen 2021 en 2024 is de West Coast Road tussen Castries en Soufriere gemoderniseerd.[3]

Wegbeheer

Het wegbeheer is een taak van het Ministry of Infrastructure, Ports, Transport, Physical Development and Urban Renewal.[4]

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Saint Lucia.

Bewegwijzering

Er is weinig bekend over de bewegwijzering in Saint Lucia. Wellicht is deze naar Brits model.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid in Saint Lucia is in mijlen per uur. Dit is veelal 10-15 mph in stedelijke kernen, 30 mph op secundaire wegen en 40 mph op de hoofdwegen buiten bebouwd gebied.

Referenties

Wegen van Noord-Amerika

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosBelizeCanadaCosta RicaCubaDominicaDominicaanse RepubliekEl SalvadorGrenadaGuatemalaHaïtiHondurasJamaicaMexicoNicaraguaPanamaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en TobagoVerenigde Staten

Wegen in het Caribisch gebied

Antigua en BarbudaBahamasBarbadosCubaDominicaDominicaanse RepubliekGrenadaHaïtiJamaicaSaint Kitts en NevisSaint LuciaSaint Vincent en de GrenadinesTrinidad en Tobago

AnguillaArubaBermudaBonaireCuraçaoGuadeloupeKaaimaneilandenMartiniqueMontserratPuerto RicoSabaSaint-BarthélemySint EustatiusSaint-MartinSint MaartenTurks and Caicos IslandsBritish Virgin IslandsUnited States Virgin Islands