Sakha

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Republiek Sakha
Республика Саха
Flag of Sakha.svg
Sakha.png
Hoofdstad Yakutsk
Grootste stad Yakutsk
Oppervlakte 3.083.500 km²
Inwonertal 959.000
Lengte snelwegennet
Eerste snelweg nvt
Afkorting SA

De Republiek Sakha (Russisch: Республика Саха), ook wel bekend als Yakutia (Russisch: Якутия) is een republiek in Rusland, gelegen in het Russische Verre Oosten. Het is de grootste subdivisie van Rusland met een oppervlakte van meer dan 3 miljoen vierkante kilometer, het is daarmee ongeveer even groot als driekwart van de Europese Unie en iets kleiner dan India. Het telt minder dan 1 miljoen inwoners.

Inleiding

De republiek Sakha wordt geografisch afwisselend tot Siberië of het Russische Verre Oosten gerekend. Het is geen onderdeel van het Siberisch federaal district. Het immense gebied beslaat een groot deel van Noordoost-Azië maar heeft alleen een kust naar het noorden, naar de Noordelijke IJszee, opgedeeld in de Laptevzee en de Oost-Siberische Zee. Het grenst in het westen aan het ook zeer grote Krasnoyarsk Krai en het oblast Irkutsk. Naar het zuiden ligt het oblast Amur en in het oosten het Khabarovsk Krai, het oblast Magadan en het autonome okrug Chukotka. Sakha heeft diverse rivieren van meer dan 1.000 kilometer lengte, waarvan de Lena het belangrijkste is. Sakha is een afwisseling van laaggelegen taiga en kale bergruggen, met name in het midden en noorden. Het Verkhoyanskgebergte is het hoogst met 3.003 meter en ligt in het oosten. Ondanks dat Sakha een arctisch klimaat heeft zijn er geen gletsjers, daarvoor is de lucht te droog. Sakha is het koudste gebied van het noordelijk halfrond, in Oymyakon zijn temperaturen tot -71 graden gemeten.

In de republiek Sakha is maar één grote stad, Yakutsk met 270.000 inwoners. Verder zijn er kleine plaatsjes in het zuiden. In het noorden zijn nauwelijks dorpen, alhoewel Verkhoyansk op veel kaarten staat aangegeven als belangrijke plaats, in de praktijk is het een klein dorp. De republiek Sakha ontstond in 1992 als voortzetting van Yakutia. De naam Yakutia (fonetisch ook wel Jakoetië) staat nog op veel kaarten.

Wegennet

In de republiek Sakha zijn zeer weinig geasfalteerde wegen. Er is maar één weg naar andere delen van Rusland, de M56 naar het zuiden, die de Lena heet, en de M56 naar Magadan aan de Pacifische Oceaan, die de Kolyma heet. Beide wegen zijn grotendeels onverhard en in de lente vaak onberijdbaar als de grond ontdooit. Het meeste transport gaat over rivieren, namelijk de Lena tussen Ust-Kut in Irkutsk tot Yakutsk. Er zijn ook plannen om hier een weg aan te leggen over 3.000 kilometer. Rondom de stad Yakutsk zijn enkele verharde wegen, de R501 en R503 zijn volledig verhard. De R502 naar het zuidoosten is slechts gedeeltelijk verhard. De stad Yakutsk is niet over de weg bereikbaar, de M56 verloopt tot de oostoever van de Lena, en de stad ligt op de westoever en er is geen brugverbinding. De veerdienst kan vaak in de lente niet varen vanwege drijfijs. In het noorden en westen van Sakha zijn in het geheel geen wegen. Er is geen enkele brug over de Lena in de gehele republiek Sakha.

Referenties


Hoofdwegen in de republiek Sakha

M56R501R502R503