Sakhalin

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sakhalin
Сахалинская область
Flag of Sakhalin Oblast.svg
Sakhalin oblast.png
Hoofdstad Yuzhno-Sakhalinsk
Grootste stad Yuzhno-Sakhalinsk
Oppervlakte 87.100 km²
Inwonertal 498.000
Lengte snelwegennet
Eerste snelweg nvt
Afkorting SAK

Het oblast Sakhalin (Russisch: Сахалинская область) is een oblast in Rusland, gelegen in het Russische Verre Oosten. Het oblast telt een half miljoen inwoners en is circa twee maal zo groot als Nederland.

Inleiding

Het oblast Sakhalin bestaat uit het eiland Sakhalin - het grootste eiland van Rusland - en de eilandengroep Kurilen, die vanaf Japan naar Kamchatka gelegen zijn. Het oblast Sakhalin heeft geen grenzen met andere delen van Rusland, maar is door een smalle zeestraat gescheiden van het Khabarovsk Krai. Het oblast is gelegen in de Zee van Okhotsk en is overwegend bergachtig. De Kurilen zijn vulkanisch, hier wonen slechts 19.000 mensen, de rest op het eiland Sakhalin. De hoofdstad is de stad Yuzhno-Sakhalinsk dat zo'n 180.000 inwoners telt. Andere plaatsen liggen voornamelijk op het zuiden van Sakhalin. Het oblast is niet erg hoog ontwikkeld.

Wegennet

Er zijn alleen genummerde wegen op het eiland Sakhalin. Het zuidelijk deel van het eiland heeft een relatief dicht netwerk van genummerde wegen, maar de toestand hiervan is vaak slecht, vrij veel genummerde wegen zijn deels tot grotendeels onverhard. De belangrijkste wegen komen in de stad Yuzhno-Sakhalinsk samen. Yuzhno-Sakhalinsk heeft geen hoogwaardig wegennet zoals men in veel andere Russische steden aantreft. De R487 is de primaire noord-zuidroute van het eiland. De R488 en R495 zijn de twee andere belangrijke wegen. Er zijn geen snelwegen of ongelijkvloerse kruisingen op het eiland. Tevens zijn er geen verbindingen naar andere delen van Rusland. In de jaren '50 is een poging gedaan om een tunnel vanaf het eiland Sakhalin naar het Khabarovsk Krai aan te leggen, maar dit project werd na Stalins dood niet voortgezet. Er zijn voorstellen om een brug of tunnel aan te leggen. De kortste afstand tussen Sakhalin en het vasteland bedraagt 8 kilometer. Ook een brugverbinding tussen Sakhalin en het Japanse eiland Hokkaido is wel eens voorgesteld.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Sakhalin

R487R488R489R490R491R492R493R495