Salik

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Salik (Arabisch: سالك) is een elektronisch tolsysteem in Dubai, Verenigde Arabische Emiraten. Het is een congestieheffing op een aantal hoofdwegen in Dubai. Het systeem is in het beheer van de Roads and Transport Authority (RTA) van Dubai.

Systeem

Salik betekent 'clear' of 'moving' in het Engels, wat duidt op het free-flow karakter van de tolheffing (electronic toll collection). Het systeem werkt met een passieve RFID transponder. Telkens wanneer een chauffeur onder een portaal rijdt wordt de verschuldigde tol automatisch afgeschreven. Het is dus niet nodig om te stoppen om tol te betalen. De tol kan uitsluitend elektronisch betaald worden. Er is sprake van een pre-paid account dat via internet, sms, app, mPay, ePay of bij kiosken opgeladen kan worden.

Geschiedenis

De congestieheffing is op 1 juli 2007 geïntroduceerd, oorspronkelijk waren er alleen twee tolstations op de E11 (Sheikh Zayed Road) ten noorden en zuiden van het centrum van Dubai. In september 2008 is de congestieheffing uitgebreid op de Maktoum Bridge en Safa. In 2013 is het systeem verder uitgebreid, de meeste tolstations zijn tussen Dubai en Sharjah gelegen.

Kosten

Oorspronkelijk was er een maximumtarief van 24 AED per dag, waarbij de tolkosten 4 AED per passage bedroegen. In 2013 is het maximumtarief geschrapt, en moet men voor alle passages tol betalen.

Externe links

Referenties