Sallingsundbrug

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Sallingsundbroen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sallingsundbroen
Overspant Sallingsund
Rijstroken 1x2
Totale lengte 1.717 meter
Hoofdoverspanning 93 meter
Hoogte brugdek 26 meter
Openstelling 30-05-1978
Verkeersintensiteit 10.500 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Sallingsundbrug (Deens: Sallingsundbroen) is een cantilever kokerbrug in Denemarken, gelegen nabij Glyngore. De brug overspant het Sallingsund in Noord-Denemarken.

Kenmerken

De Sallingsundbrug is een grote betonnen kokerliggerbrug met cantilever hoofdoverspanningen met een totale lengte van 1.717 meter en een hoofdoverspanning van 93 meter. Het brugdek ligt maximaal 26 meter boven het water en is 16,7 meter breed. Over de brug loopt de primærrute 26 vanaf Skive naar Thisted. De brug overspant het Sallingsund, een onderdeel van het grotere Limfjord dat het vasteland van Jylland (Jutland) van het eiland Mors scheidt.

Geschiedenis

In 1966 werd besloten om een brugverbinding over het Sallingsund aan te leggen. De daadwerkelijke aanleg liet echter nog 7 jaar op zich wachten. De brug is uiteindelijk tussen 1973 en 1978 aangelegd en opende op 30 mei 1978 voor het verkeer. De brug verving een veerdienst over het Sallingsund en maakte noordwestelijk Denemarken een stuk beter bereikbaar. De brug heeft technische overeenkomsten met de Vejlefjordbrug die in dezelfde periode werd gebouwd.

Tussen 2020 en 2023 is de brug grootschalig gerenoveerd.[1][2] Bij de renovatie is de afdichting verbeterd, de voegen vervangen door stillere voegen, de rijbaan verbreed, betonreparaties uitgevoerd en de geleiderails en railing vervangen. De renovatie kostte 150 miljoen DKK en was de grootste brugrenovatie van Vejdirektoratet in 10 jaar tijd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 10.500 voertuigen over de brug. Dit is één van de drukkere wegvakken van een niet-autosnelweg in noord-Denemarken.

Referenties