Beltway 8 in Texas

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Sam Houston Parkway)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beltway 8
Begin Houston
Einde Houston
Lengte 88 mi
Lengte 142 km
Route

→ La Porte

San Augustine Street

Red Bluff Road

Pasadena Boulevard

Spencer Highway

Vista Road

Fairmont Parkway

Crenshaw Road

State Highway 3

→ Houston / Galveston

Beamer Road

Blackhawk Road

Pearland Parkway

Main Street

Mykawa Road

Wayside Drive

Cullen Boulevard

→ Houston / Freeport

Kirby Drive

Almeda Road

Post Oak Road

Fuqua Street

Fort Bend Parkway

Fondren Road

Main Street

Gessner Road

Airport Boulevard

Bellfort Avenue

→ Sugar Land / Houston

Bissonet Street

Beechnut Street

Bellaire Boulevard

Westpark Tollway

Westpark Drive

Westheimer Road

Briar Forest Drive

Memorial Drive

→ San Antonio / Houston

Westview Drive

Hammerly Boulevard

Kempwood Drive

Clay Road

Tanner Road

Little York Road

→ Houston / Austin

Philippine Street

West Road

Fallbrook Drive

Gessner Road

→ Tomball

Hollister Road

Bammel North Houston Road

Antoine Drive

Veterans Memorial Drive

T.C. Jester Boulevard

Ella Boulevard

→ Houston / Dallas

Imperial Valley Drive

Hardy Toll Road

Aldine Westfield Road

John F. Kennedy Boulevard

→ Houston / Cleveland

Old Humble Road

Mesa Drive

Wilson Road

John Ralston Road

Lake Houston Parkway

Lake Houston Parkway

Garrett Road

Tidwell Road

Beaumont Highway

→ Houston / Crosby

Wallisville Road

Woodforest Boulevard

→ Houston / Beaumont

San Jacinto Boulevard

Sam Houston Ship Channel Bridge

→ La Porte

De Sam Houston Tollway, ook wel bekend als de Beltway 8, is een tolweg en ringweg om de Amerikaanse stad Houston. De weg omcirkelt Houston als tweede ringweg, alhoewel een groter deel van het stedelijk gebied buiten Beltway 8 ligt dan er binnen ligt. De Beltway 8 is 142 kilometer lang.

Routebeschrijving

Het stack tussen de US 290 en Beltway 8.

Het begin- en eindpunt ligt bij Channelview, aan de oostkant van Houston. Hier liggen slechts 2x2 rijstroken, en via de Sam Houston Ship Channel Bridge steekt men het Houston Ship Canal over, wat tevens over de grote petrochemische industrie van Houston gaat. Aan beide zijden van de weg liggen raffinaderijen. Men kruist daarna de SH 225, de La Porte Freeway. Uitwisselingen zijn alleen mogelijk via verkeerslichten. Men komt dan door Pasadena, met 142.000 inwoners de grootste voorstad van Houston. Vanaf hier liggen 2x4 rijstroken en frontage roads. Via een stackknooppunt kruist men de Gulf Freeway (I-45) in het zuidoosten van Houston.

Daarna passeert de Sam Houston Tollway door de dunner bebouwde zuidelijke wijken van Houston. Sommige delen zijn zelfs geheel onbebouwd. De tolweg vormt de grens tussen Houston en Pearland. Daarna kruist men de SH 288, de South Freeway. Dit is een reusachtig stackknooppunt. Hierna telt de tolweg ook 2x4 rijstroken. Bij Missouri City kruist men de ALT 90, die hier geen snelweg is. Ook kruist men de Fort Bend Parkway, een korte tolweg.

Een groot knooppunt volgt met de Southwest Freeway (I-69). De tolweg is vanaf hier aanzienlijk drukker en telt ook voortdurend 2x4 rijstroken. Wat verderop kruist men de Westpark Tollway, een tolweg op enige afstand parallel aan de Interstate 10. Hier liggen grote kantorenparken langs de snelweg. Via een massief knooppunt kruist men aan de westkant van Houston de Katy Freeway (I-10), die naar San Antonio loopt. De hele corridor langs de Beltway 8 ligt bezaaid met bedrijventerreinen. Wat verder naar het noorden kruist men de US 290, de Northwest Freeway. In dit gebied liggen weer veel nieuwbouwwijken, die hier wat dichter bebouwd zijn. De Sam Houston Tollway draait dan naar het oosten, om langs de noordkant van Houston te lopen.

De afstand tot het centrum is ongeveer 20 tot 25 kilometer, alhoewel sommige voorsteden nog weer 50 kilometer buiten de ringweg liggen. Men kruist dan de North Freeway (I-45), die naar Dallas loopt. Hierna eindigt het tolweggedeelte. Vlak daarna kruist men de Hardy Toll Road, die parallel aan de I-45 naar het noorden en zuiden loopt. Hierna zijn 2x3 rijstroken beschikbaar. Ook dit gebied is erg rommelig opgebouwd met ongebruikt land, bossen, woonwijken en kleine bedrijventerreinen. Men kruist dan de Eastex Freeway (I-69). De snelweg voert hierna door het dunst bebouwde deel van Houston. Aan de oostkant van Houston kruist men dan nog de US 90, die naar Beaumont loopt. Een eind verderop bereikt men dan weer het beginpunt aan de East Freeway (I-10), die naar New Orleans loopt.

Geschiedenis

Het stack interchange tussen de I-10 en Beltway 8, dat bestond tussen 1989 en 2006.
Het stack tussen de Gulf Freeway en Beltway 8, opengesteld in 1997.

Planvorming

Reeds in 1952 werd voorgesteld om een right-of-way van 120 foot (37 meter) breed te reserveren op 6 tot 8 kilometer buiten de bebouwde kom voor een toekomstige corridor rond Houston. Dit werd de 'Outer Belt' genoemd. Dit werd destijds echter nog niet voorzien als een snelweg, Houston had destijds slechts enkele korte stukken freeway. Vanwege de snelle groei van Houston werd al snel duidelijk dat een dergelijke corridor breder moest zijn voor een weg met hoge capaciteit, en in 1954 werd een right-of-way van 150 foot (46 meter) vastgesteld. Bijna de gehele gereserveerde route werd uiteindelijk gebruikt voor de aanleg van de Beltway 8. Niet lang daarna werd duidelijk dat de I-610 niet de enige snelwegring van Houston kon zijn, ondanks dat de I-610 destijds nog niet eens voltooid was. Daarom werd in 1960 besloten om de right-of-way te verbreden naar 300 foot (91 meter), en de Outer Belt uit te voeren als freeway. De aanleg van de ringweg zou uitgevoerd worden door Harris County. Van de geplande 139 kilometer liep destijds minder dan 2 kilometer door bebouwd gebied.

Bouw van de frontage roads

Tegen eind jaren '60 en begin jaren '70 werden enkele korte delen van frontage roads van de corridor aangelegd, soms maar in één richting, en deze waren nog weinig zinvol voor het verkeer door het gebrek aan aansluitingen op andere wegen en het feit dat het om korte gefragmenteerde stukjes ging. De right-of-way werd echter traag verkregen, en op enkele plekken moest afgeweken worden van het geplande tracé, omdat gebieden buiten de jurisdictie van Houston woonwijken begonnen te ontwikkelen op het geplande tracé. In 1970 werden de eerste langere stukken frontage road geopend naar het toen recent opengestelde George Bush Intercontinental Airport. Destijds werd ook duidelijk dat Harris County de aanleg van de snelweg niet zelf kon financieren. In 1975 werd een dwarsprofiel van 2x4 rijstroken met frontage roads voorgesteld, maar uiteindelijk werd dit gereduceerd tot 2x2 rijstroken vanwege een tekort aan geld.

In 1978 werd $ 102 miljoen beschikbaar gesteld voor de aanleg van de Sam Houston Ship Channel Bridge aan de oostkant van Houston, die in 1982 werd geopend als het eerste snelwegdeel van de Beltway 8. Tevens werd eind jaren '70 meer ingezet op de aanleg van de frontage roads om te voorkomen dat de corridor volgebouwd zou worden, met name in het toen snelgroeiende westen van Houston. Nadat plannen om de weg als tolweg aan te leggen door de Texas Turnpike Authority (TTA) in de jaren '70 op niets uitliepen, werd besloten om de tolweg onder het beheer van een nieuw op te richten tolmaatschappij van Harris County aan te leggen, de Harris County Toll Road Authority. In 1983 werd de uitgifte van $ 900 miljoen aan obligaties voor de aanleg van de Beltway 8 en Hardy Toll Road door bijna 70% van de kiezers goedgekeurd.

Bouw van de autosnelweg

Vervolgens ging TxDOT de frontage roads aanleggen en HCTRA de hoofdrijbanen waarop tol geheven zou worden. Bijzonder aan de Sam Houston Tollway is dat er continue tolvrije frontage roads beschikbaar zijn. In juli 1985 begon de aanleg van de tolweg rond Houston, als eerste een deel tussen de Southwest Freeway (I-69) en Katy Freeway (I-10). Dit deel opende op 29 juni 1988 voor het verkeer. Een jaar later opende het tweede deel langs de westkant van Houston, van de Katy Freeway tot de Northwest Freeway (US 290). Weer een jaar later opende het eerste deel langs de noordkant, tussen de Northwest Freeway en de North Freeway (I-45).

Het aantal gebruikers van de tolweg viel in eerste instantie tegen, mede doordat de dalende olieprijzen in de jaren '80 ervoor zorgden dat Houston minder snel groeide. Echter vanaf 1990 begon het verkeer sterk te groeien, en overtrof uiteindelijk de verwachtingen, de Sam Houston Tollway was de eerste tolweg in Texas met frequente congestie. De hoge tolinkomsten zorgden er ook voor dat HCTRA de rest van de ringweg ook kon aanleggen, en de lange tijd verlieslatende Hardy Toll Road kon subsidiëren. Vervolgens is de rest van de snelweg langs de zuidkant en zuidoostkant van Houston aangelegd en in 1996-1997 opengesteld voor het verkeer.

Lange tijd ontbraken de hoofdrijbanen op het noordoostelijk deel van de Beltway 8. De aanleg was oorspronkelijk gepland tussen 2005 en 2007, maar de hoofdrijbanen zijn hier uiteindelijk pas op 26 februari 2011 geopend, waarmee de Sam Houston Tollway doorgaand te berijden was over de volledige 142 kilometer over de hoofdrijbanen.[1]

Verbredingen

In de jaren '80 werd voorspeld dat de Hardy Toll Road veel verkeer zou trekken en de Sam Houston Tollway relatief weinig. Tegen 1990 bleek dat dit onjuist was, de Sam Houston Tollway trok veel meer verkeer dan verwacht, met name langs de westkant van Houston, en de Hardy Toll Road juist veel minder dan verwacht. Het westelijk deel van de ringweg, tussen de Southwest Freeway (I-69) en Northwest Freeway (US 290) is oorspronkelijk met 2x3 rijstroken aangelegd. Tussen 2002 en 2005 is het westelijk en noordelijk deel van de Sam Houston Tollway naar 2x4 rijstroken verbreed. Tussen 2011 en 2014 is de zuidwestring verbreed van 2x2 naar 2x4 rijstroken, vanaf de SH 288 tot de Southwest Freeway (I-69). Dit deel van de snelweg is hierbij volledig heraangelegd.

Tussen 2017 en 2020 is de zuidoostring verbreed van 2x2 naar 2x4 rijstroken tussen I-45 en SH 225.[2]

Openstellingsgeschiedenis

Van Naar Lengte Datum[3]
I-10 Baytown East Freeway SH 225 La Porte Freeway 6,8 km 06-05-1982
Imperial Valley Drive Aldine Westfield Road 4,0 km 00-00-1984
US 59 Southwest Freeway I-10 Katy Freeway 13,8 km 28-06-1988
I-10 Katy Freeway US 290 Northwest Freeway 10,2 km 24-06-1989
US 290 Northwest Freeway Greens Crossing Boulevard 19,0 km 08-07-1990
Greens Crossing Boulevard Imperial Valley Drive 2,7 km 00-00-1990
Aldine Westfield Road Lee Road 5,1 km 00-00-1992
US 90 I-10 Baytown East Freeway 6,7 km 00-00-1994
SH 225 La Porte Freeway I-45 Gulf Freeway 13,9 km 01-07-1996
I-45 Gulf Freeway SH 288 South Freeway 17,8 km 15-03-1997
SH 288 South Freeway US 59 Southwest Freeway 19,0 km 04-05-1997
Lee Road Old Humble Road 2,0 km 00-12-2002
Old Humble Road US 90 21,1 km 26-02-2011

Wegnummer

Het nummer Beltway 8 is enigszins ongebruikelijk, ringwegen worden in Texas in de regel als een loop genummerd, niet als een beltway. Het nummer heeft zijn oorsprong in de Loop 8, die in 1969 werd toegekend aan de toen nog geplande ringweg rond Houston. Nog datzelfde jaar werd het nummer gewijzigd van Loop 8 naar Beltway 8.[4] In 1978 werd het deel over de Houston Ship Channel tussen I-10 en SH 225 aan de oostzijde van Houston officieel geen onderdeel meer van Beltway 8.

Naam

De Beltway 8 is vernoemd naar Sam Houston (1793-1863), een leider in de Texaanse revolutie van 1835-1836 en was de eerste en derde president van de Republiek Texas. Hij was ook de zesde gouverneur van Tennessee en de zevende gouverneur van Texas, als enige die gouverneur in twee verschillende staten is geweest. Hij is de naamgever van de stad Houston geworden, en dus ook Beltway 8, de Sam Houston Tollway.

Toekomst

In oktober 2017 is de vervanging van de Sam Houston Ship Channel Bridge gestart. De brug wordt vervangen door een nieuwe brug met 2x4 rijstroken en vluchtstroken en is in 2016 al omgevormd tot volledig elektronische tolheffing.[5] De kosten werden aanvankelijk geraamd op $ 962 miljoen.[6][7][8] Het project had echter te maken met ontwerpfouten, in 2022 zijn de pylonen gesloopt.[9] De oplevering is daardoor uitgesteld, in eerste instantie zou het hele project in 2024 gereed moeten zijn,[10][11] maar in 2021 sprak men van een oplevering van één van de twee bruggen medio 2025. De kostenraming is daarbij opgelopen van de oorspronkelijke $ 962 miljoen naar $ 1,3 miljard.

Tol

De ringweg is grotendeels een tolweg. Enkele trajecten zijn tolvrij, deze worden door TxDOT beheerd. De toldelen zijn in het beheer van de Harris County Toll Road Authority (HCTRA). Alleen de noordoostring is voorzien van electronic toll collection, elders zijn nog tolstations.

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken Opmerking
SH 225 I-45 2x4 zuidoost/zuid/westkant
I-45 I-10 2x3 noordoostkant
I-10 SH 225 2x2 oostkant

Verkeersintensiteiten

Beltway 8 in het oosten van Houston, komende vanaf de Sam Houston Ship Channel Bridge.

Verkeersintensiteiten ten noorden / oosten / zuiden / westen van de aansluiting. (kloksgewijs). De verkeersintensiteiten zijn inclusief frontage roads. Op de drukste trajecten rijden tot wel 50.000-60.000 voertuigen per dag op de frontage roads.

Locatie 2010 2016
SH 288 84.000 94.000
FM 521 102.000 110.000
US 90Alt 136.000 127.000
I-69 208.000
FM 1093 201.000 206.000
I-10 186.000 205.000
US 290 162.000 176.000
SH 249 167.000
I-45 191.000
Hardy Toll Road 156.000 165.000
I-69 70.000 110.000
US 90 98.000 89.000
I-10 52.000 67.000
SH 225 75.000 79.000
SH 3 106.000 112.000
I-45 113.000
FM 865 95.000 108.000

Referenties

Freeways in Houston

Interstate 10 Katy FreewayEast FreewayInterstate 45 Gulf FreewayNorth FreewaySouthwest FreewayEastex FreewayInterstate 610 The Loop

US 90 Crosby FreewayUS 290 Northwest Freeway

SR-99SR-146SR-225SR-249SR-288SR-330FM 1764

Fort Bend ParkwayHardy Toll RoadSam Houston TollwayWestpark Tollway