Sam Houston Ship Channel Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sam Houston

Ship Channel Bridge

Overspant Houston Ship Channel
Rijstroken 2x2
Totale lengte 3.200 meter
Hoofdoverspanning 229 meter
Hoogte brugdek 53 meter
Openstelling 06-05-1982
Verkeersintensiteit 52.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Sam Houston Ship Channel Bridge, ook wel bekend als de Jesse H. Jones Memorial Bridge is een kokerliggerbrug in de Verenigde Staten, gelegen in de staat Texas. De brug overspant het Houston Ship Channel in Houston.

Kenmerken

De brug is in totaal 3,2 kilometer lang, met een hoofdbrug van 475,5 meter, met een layout van 114 + 229 + 114 meter. De brug is zeer steil en hoog, met een vrije doorvaart van 53 meter. De brug is een cantilever kokerliggerbrug, een type dat in deze omvang niet zo heel veel voorkomt in de Verenigde Staten. Het brugdek is 18 meter breed, met 2x2 rijstroken van de Sam Houston Beltway. De brug overspant het Houston Ship Channel aan de oostkant van Houston, in een industriële omgeving. De brug is een tolweg.

Geschiedenis

De Sam Houston Ship Channel Bridge was het eerste deel van de Sam Houston Beltway rond Houston dat werd aangelegd. Reeds in 1952 waren er plannen voor een tweede ringweg van Houston, die het Houston Ship Channel aan de oostkant van de stad moest kruisen. De brug werd in de jaren '60 echter afgeblazen, maar eind jaren '70 opnieuw herleefd, dit keer in de vorm van een tolweg. In 1978 gaf de Texas Turnpike Authority $ 102 miljoen aan obligaties uit om de brug aan te leggen. Een tuibrug werd overwogen, maar destijds was daar in de Verenigde Staten geen ervaring mee. De brug is daarna aangelegd als een cantilever kokerliggerbrug en is op 6 mei 1982 opengesteld voor het verkeer. Hiermee was de Sam Houston Beltway te berijden tussen de I-10 en SH 225.

De brug was bij openstelling de langste kokerliggerbrug van het westelijk halfrond, tot in 1997 de Confederation Bridge in Canada opende. De brug maakte de eerste jaren na openstelling het verwachte gebruik niet waar, wat kwam omdat de brug slecht aansloot op andere freeways. De obligaties konden niet terugbetaald worden op korte termijn. In 2002 waren de obligaties afbetaald. Sinds januari 2016 is de tolheffing volledig elektronisch.[1]

Toekomst

Het is gepland om de brug volledig te vervangen door een nieuwe brug met 2x4 rijstroken en vluchtstroken. Het nieuwe ontwerp betreft een dubbele tuibrug met grote X-vormige pylonen, met één rijrichting per overspanning, zodat er feitelijk twee grote tuibruggen naast elkaar gebouwd worden. De kosten worden geschat op $ 962 miljoen. De bouw begon in juni 2018.[2][3] De bouw lag in 2019 en 2020 gedeeltelijk stil vanwege serieuze problemen met het ontwerp van de centrale tuibrug, dermate dat de ontwerper in augustus 2020 van de werkzaamheden gehaald werd.[4] Deze ontwerper was ook betrokken bij een ingestorte voetgangersbrug in Miami en de eveneens vertraagde Corpus Christi Harbor Bridge.

Vervolgens waren er ontwerpwijzigingen die voor $ 300 miljoen aan meerkosten opleverden, waaronder $ 50 miljoen om deels reeds gebouwde constructies te slopen vanwege het foutieve ontwerp.[5] In oktober 2022 waren de pylonen van de hoofdoverspanning gesloopt en is men weer begonnen met de bouw van nieuwe funderingen voor de pylonen.[6] De oplevering is daardoor uitgesteld, in eerste instantie zou het hele project in 2024 gereed moeten zijn,[7][8] maar in 2021 sprak men van een oplevering van één van de twee bruggen medio 2025. De kostenraming is daarbij opgelopen van de oorspronkelijke $ 962 miljoen naar $ 1,3 miljard.

Nieuwe brug

De nieuwe brug wordt een tuibrug met 2x4 rijstroken en bestaat uit twee tuibruggen naast elkaar. Deze brug heeft twee X-vormige pylonen. De hoofdbrug is 829 meter lang, waarvan de hoofdoverspanning 402 meter lang is. De vrije doorvaarthoogte bedraagt 53 meter.

Verkeersintensiteiten

In 2016 reden dagelijks 52.000 voertuigen over de brug. Hiermee is de brug het rustigste deel van de Sam Houston Beltway, wat vooral komt omdat de oostzijde van Houston niet snel groeit en voornamelijk industrieel is.

Referenties