Samara

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samarskaya oblast
Самарская область
Flag of Samara oblast.png
Samara oblast.png
Hoofdstad Samara
Grootste stad Samara
Oppervlakte 53.600 km²
Inwonertal 3.216.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting SAM

Het oblast Samara (Russisch: Самарская область) is een oblast in het westen van Rusland, vernoemd naar de hoofdstad Samara. Het oblast is anderhalf keer zo groot als Nederland en telt ruim 3,2 miljoen inwoners.

Inleiding

Het oblast Samara is gelegen in het oosten van Europees Rusland, en grenst in het noorden aan de republiek Tatarstan, in het oosten aan het oblast Orenburg, via een viergrenzenpunt aan Kazachstan, in het zuiden aan het oblast Saratov en in het westen aan het oblast Ulyanovsk. De hoofdstad is de grote stad Samara. Samara heette voor 1990 Kuybyshev en het oblast heette ook zo. Het oblast heeft naast de stad Samara nog een tweetal grotere steden, namelijk Tolyatti en Syzran. Het oblast wordt doorsneden door de rivier de Volga, in het noorden gevormd door het Kuybyshev Reservoir, het grootste stuwmeer van Europa. Ongeveer een kwart van het oblast ligt ten westen van de Volga, driekwart ten oosten daarvan. De Volga maakt een grote slinger door het oblast Samara. Het oblast is vlak tot licht heuvelachtig met moerassen rond het zuidelijk deel van de Volga. Het deel ten westen van de Volga kent vrij veel bos, het deel ten oosten juist niet.

Wegennet

Samara is een belangrijk knooppunt in het wegennet van Rusland. De M5 uit Moskva kruist hier tal van regionale wegen, en bovendien begint er de M32, de primaire route van Europa naar Kazachstan. De M5 is tussen Tolyatti en Samara een snelweg met 2x2 rijstroken. Rond Samara liggen een aantal wegen met 2x2 tot 2x4 rijstroken. Er is een kleine rondweg aan de zuidkant van Samara, en een grote rondweg langs de oostkant, deze rondweg is circa 80 kilometer lang. Er is slechts één brug over de Volga in het oblast Samara, namelijk de stuwdam Zhiguli bij Tolyatti. Wel is er bij Syzran een spoorbrug over de Volga. In de stad Samara zijn geen bruggen over de Volga, wel over de rivier de Samara, waaronder een grote tuibrug.

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Samara

M5M32A151R178R224R225R226R227R228