Samoa

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samoa
Hoofdstad Apia
Oppervlakte 2.831 km²
Inwonertal 206.000
Lengte wegennet 1.150 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode WS[1]

Samoa is een eilandnatie in Oceanië, gelegen in het midden van de Pacifische Oceaan. Het land is ter grootte van een Nederlandse provincie en telt 206.000 inwoners. De hoofdstad is Apia.

Inleiding

Geografie

Samoa bestaat uit twee grotere eilanden, Savaii en Upolu. De hoofdstad Apia is gelegen op het kleinere eiland Upolu. Beide eilanden liggen een kleine 20 kilometer uit elkaar en zijn de grootste eilanden in de wijde omtrek. Zo'n 70 kilometer naar het zuidoosten ligt Amerikaans Samoa, zo'n 800 kilometer zuidelijker ligt Tonga, en Fiji ligt 850 kilometer naar het zuidwesten. De Franse eilanden Wallis en Futuna liggen naar het westen. Hawaii ligt 4.100 kilometer naar het noordoosten. Beide eilanden zijn bergachtig, de Mount Silisili op Savaii is met 1.858 meter het hoogste punt van Samoa. De eilanden zijn zeer groen vanwege de overvloedige neerslag van 3.100 mm per jaar.

Demografie

Samoa heeft een groeiende bevolking, het land groeide van 90.000 inwoners in de jaren '50 tot 185.000 inwoners in 2000 en daarna tot meer dan 200.000 inwoners. Daarmee is Samoa één van de grotere landen van de eilandnaties in Oceanië. De bevolking bestaat vrijwel volledig uit Samoanen. De officiële talen in het land zijn Samoaans en Engels.

Het land heeft maar één stad van betekenis, de hoofdstad Apia telt ruim 35.000 inwoners. De andere plaatsen zijn aanzienlijk kleiner, maar de kustregio is over het algemeen vrij dichtbebouwd.

Economie

De bevolking werkt voor twee derde in de landbouw, dat echter een relatief lage economische output heeft. Er is wel enige industrie op Samoa, vooral gericht op de landbouwsector, maar ook de productie van autogordels. De visserij speelt een relatief kleine rol. Het nominale BBP per inwoner bedraagt ruim $ 4.000.

Geschiedenis

Er bestond voor de Europese ontdekking van Samoa reeds een Polynesische cultuur. De Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen was in 1722 de eerste Europeaan die Samoa ontdekte. Grootschaliger contact met de buitenwereld begon pas in de loop van de 19e eeuw. Later in de 19e eeuw begon Duitsland interesse te hebben in het Pacifisch gebied en verkreeg bestuur over diverse eilanden in Micronesië en Melanesië, later ook over Samoa tussen 1900 en 1914. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog landden troepen uit Nieuw-Zeeland en namen de controle over de eilanden over.

Van 1914 tot 1962 stond Samoa onder Nieuw-Zeelands bestuur, het stond bekend als de Western Samoa Trust Territory. Het land werd in 1962 onafhankelijk onder de naam Western Samoa, als eerste kleine Pacifische eiland dat onafhankelijkheid verkreeg. In 1976 werd het lid van de Verenigde Naties onder de naam Independent State of Samoa. In 1997 werd de naam officieel gewijzigd naar kortweg Samoa.

Wegennet

Samoa beschikt over 1.150 kilometer weg, waarvan circa 350 kilometer is verhard.

Het wegennet is het meest uitgebreid op Upolu, met verharde wegen rond de kust, evenals enkele doorsnijdende routes door het binnenland. De Cross-Island Road bereikt bijna 800 meter boven zeeniveau tussen de noordkust en zuidkust. De hoofdstad Apia heeft een relatief uitgebreid wegennet voor zijn omvang, bijna alle straten zijn verhard.

Op het eiland Savaii loopt alleen een rondweg, dit eiland is ook minder dichtbevolkt en bergachtiger dan Upolu. Het binnenland is ontoegankelijk. De rondweg voert langs spectaculaire landschappen.

Er zijn geen autosnelwegen op Samoa en men rijdt er links. Het wegennet van de hoofdstad Apia is niet bijzonder ontwikkeld, maar de hoofdweg is wel met 4 rijstroken uitgerust. Wegmarkering is op minder onderhouden wegen meestal niet aanwezig. In het centrum van Apia zijn enkele verkeerslichten.

Samoa reed oorspronkelijk rechts, maar op 7 september 2009 ging men over naar rijden naar links, vooral omdat de meeste auto's uit Nieuw-Zeeland, Australië en Japan worden geïmporteerd.[2]

Wegbeheer

De nationale wegbeheerder is de Land Transport Authority.[3]

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Samoa.

Bewegwijzering

De bebording en bebakening is naar Australisch-Nieuw-Zeelands model, maar bewegwijzering op Samoa is summier, veelal niet meer dan kleine handwegwijzers.

Maximumsnelheid

De maximumsnelheid in Samoa is vastgesteld in de National Road Code en bedraagt 25 mph (40 km/h) binnen de bebouwde kom en 35 mph (56 km/h) buiten de bebouwde kom.[4]

Referenties

Wegen van Oceanië

AustraliëFijiKiribatiMarshall IslandsMicronesiëNauruNieuw-ZeelandPalauPapua New GuineaSamoaSolomon IslandsTongaTuvaluVanuatu

Amerikaans SamoaGuamHawaiiNorthern Mariana Islands, Frans-PolynesiëNieuw-CaledoniëWallis en Futuna, Cook IslandsNiuePitcairn IslandsTokelau