Samoa

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Samoa.svg
Samoa
Samoa.png
Hoofdstad Apia
Oppervlakte 2.831 km²
Inwonertal 194.000
Lengte wegennet 350 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt links
Nummerplaatcode WS[1]

Samoa is een eilandnatie in Oceanië, gelegen in het midden van de Pacifische Oceaan. Het land is ter grootte van een Nederlandse provincie en telt 194.000 inwoners. De hoofdstad is Apia.

Inleiding

Samoa bestaat uit twee grotere eilanden, Savaii en Upolu. De hoofdstad Apia is gelegen op het kleinere eiland Upolu. Beide eilanden liggen een kleine 20 kilometer uit elkaar, en zijn de grootste eilanden in de wijde omtrek. Zo'n 70 kilometer naar het zuidoosten ligt Amerikaans Samoa, zo'n 800 kilometer zuidelijker ligt Tonga, en Fiji ligt 850 kilometer naar het zuidwesten. De Franse eilanden Wallis en Futuna liggen naar het westen. Hawaii ligt 4.100 kilometer naar het noordoosten. Beide eilanden zijn bergachtig, de Mount Silisili op Savaii is met 1.858 meter het hoogste punt van Samoa. De eilanden zijn zeer groen vanwege de overvloedige neerslag van 3.100 mm per jaar.

Rond 1900 werden de eilanden van Samoa opgedeeld in een Amerikaans deel en een westelijk Duits deel, wat het huidige Samoa omvat. In de Eerste Wereldoorlog werden de Duitse eilanden bezet door Nieuw-Zeeland. Het land werd in 1962 onafhankelijk van Nieuw-Zeeland en heette tot 1997 West Samoa, om onderscheid te maken met Amerikaans Samoa. De eilanden zijn matig ontwikkeld met een inkomen van $ 5.800 per inwoner. De belangrijkste sector is de landbouw, waarbij kokosnoten een belangrijk exportproduct zijn. Het toerisme is een in belangrijkheid toenemende sector.

Wegennet

Het wegennet in Samoa omvat net geen 900 kilometer, waarvan 350 kilometer is verhard. Op het eiland Savaii loopt alleen een rondweg, dit eiland is ook minder dichtbevolkt en bergachtiger dan Upolu. De rondweg voert langs spectaculaire landschappen. Over het eiland Upolu loopt ook een rondweg, maar zijn ook twee bergwegen door het binnenland aanwezig. Er zijn geen autosnelwegen op Samoa, en men rijdt er links. Het wegennet van de hoofdstad Apia is niet bijzonder ontwikkeld, met enkele hoofdwegen die enkelbaans zijn. Wegmarkering is meestal niet aanwezig. In het centrum van Apia zijn enkele verkeerslichten.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in Samoa.

Bewegwijzering

Er is weinig bekend over de bewegwijzering. Daar Samoa al begin jaren 60 onafhankelijk werd van Nieuw-Zeeland, valt het te betwijfelen of de bewegwijzering op de Nieuw-Zeelandse lijkt.

Referenties

  1. Western Samoa
Wegen van Oceanië

AustraliëFijiKiribatiMarshall IslandsMicronesiëNauruNieuw-ZeelandPalauPapua New GuineaSamoaSolomon IslandsOost-TimorTongaTuvaluVanuatu