San Bernardinotunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
San Bernardinotunnel
A13 CH.svg
A13 San Bernardinotunnel.jpg
Kruist San Bernardinopass
Lengte 6.596 meter
Openstelling 01-12-1967
Intensiteit 6.700 mvt/dag
Locatie kaart

De San Bernardinotunnel is een verkeerstunnel in Zwitserland, gelegen in de schnellstrasse A13. De tunnel is 6,6 kilometer lang. Net als de pas draagt ook de tunnel alleen de Italiaanse naam San Bernardino.

Kenmerken

De San Bernardinotunnel is gelegen in het kanton Graubünden, op de waterscheiding tussen de Noordzee en de Middellandse Zee. De tunnel ligt aanzienlijk hoger dan de meeste andere belangrijke wegtunnels in Zwitserland. De tunnel is enkelbuizig, met één rijstrook per richting en tegenverkeer. De maximumsnelheid is 80 km/h. Het noordportaal ligt bij het dorp Hinterrhein op zo'n 1.615 meter hoogte. Het zuidportaal ligt op 1.635 meter hoogte bij het dorp San Bernardino. De tunnel verloopt onder de 2.065 meter hoge San Bernardinopass. Aan de zuidzijde van de tunnel duikt de Autostrasse A13 steil naar beneden met een serie ruim uitgebouwde haarspeldbochten. Dit tracé is ongelijkvloers. Aan de noordzijde is de afdaling richting Chur veel langer en minder steil. De tunnel ligt ongeveer op de boomgrens. Anders dan de westelijker gelegen Gotthardtunnel ligt de San Bernardinotunnel geheel binnen het kanton Graubünden. Wel overschrijdt de tunnel een taalgrens, ten noorden van de tunnel spreekt men Duits, ten zuiden ervan Italiaans.

Geschiedenis

De San Bernardinotunnel is ouder dan de Gotthardtunnel. De werkzaamheden begonnen in juli 1961 en op 1 december 1967 werd de tunnel in gebruik genomen, als eerste wegtunnel die onder de hoofdkam van de Alpen loopt. Tussen 1998 en 2007 is de tunnel gerenoveerd.

Verkeersintensiteiten

De San Bernardinotunnel is niet zo druk als de westelijker gelegen Gotthardtunnel, met in 2013 zo'n 6.700 voertuigen per etmaal, waarvan slechts 7,7 procent vrachtverkeer, zo'n 500 per dag.

Congestie

De tunnel is een populaire uitwijkroute wanneer de Gotthardtunnel vaststaat. Daardoor kan het ook bij de San Bernardino flink vastlopen, alhoewel doorgaans lang niet zo extreem als voor de Gotthardtunnel. Wel is de San Bernardinotunnel vanwege zijn hoge ligging gevoeliger voor weersomstandigheden, in het voor- en najaar kan er op deze hoogte sneeuw vallen. Een ander nadeel aan deze tunnelroute is dat de A13 veel langer één rijstrook per richting heeft dan de A2. Daardoor loopt het ook vaak vast elders op de route, zoals bij Chur.

Referenties