San Francisco Bay Area HOV system

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het San Francisco Bay Area HOV system.
   freeways/toll roads
   HOV lanes

Het San Francisco Bay Area HOV system is een systeem van High Occupancy Vehicle lanes in de regio San Francisco. Dit zijn rijstroken voor carpoolers. De staat California heeft een groot aantal gebieden met HOV lanes, waarvan het Los Angeles HOV system het grootste is, gevolgd door dat van het San Francisco Bay Area. In 2010 was er 679 kilometer HOV lane in de regio San Francisco.[1]

Systeem

De HOV-lanes in het San Francisco Bay Area bevinden zich voornamelijk in het zuiden, rond San Jose, en verspreid in het noorden en oosten van de agglomeratie. In en rond San Francisco en het schiereiland zijn geen HOV lanes aanwezig. Incidenteel zijn HOV lanes alleen in één richting in gebruik. In 2010 is de eerste HOT lane bij San Jose in gebruik genomen. De HOV lanes in de regio San Francisco wijken af van die van Los Angeles doordat de HOV lanes alleen een HOV-restrictie van 2+/3+ in de spitsuren op werkdagen hebben. De HOV lanes zijn buiten die tijden voor alle verkeer toegankelijk. De markering van de HOV lanes in de regio San Francisco wijkt dan ook af van Los Angeles, en zijn als reguliere rijstrook gemarkeerd, met enkel het HOV-symbool (diamant) op het wegdek. Geen enkele brug in de regio heeft HOV lanes. Wel zijn er tolstations bij de bruggen die aparte stroken voor HOV-gebruikers hebben.

Geschiedenis

Bij de San Francisco-Oakland Bay Bridge Toll Plaza werd in 1970 een aparte strook voor bussen geopend, die vanaf 1971 ook door carpoolers gebruikt mocht worden. Midden jaren '80 openden de eerste echte HOV lanes rond San Jose, maar het grootste deel van de HOV lanes zijn na 1990 aangelegd, en het netwerk is sinds 2000 aanzienlijk verdicht. Op 20 september 2010 was de eerste HOV lane omgebouwd tot een tolstrook, een zogenaamde HOT-lane op de Interstate 680 door Fremont en San Jose. Op 19 februari 2016 opende de HOT lanes op I-580 van Dublin tot Livermore.

Toekomst

Er zijn plannen om een groot aantal HOV lanes in de regio om te bouwen tot HOT lanes. Dit is gepland in de regio San Jose, en op de noord-zuidassen I-80 & I-880 tussen San Jose en Sacramento, en op de parallelle I-680 van San Jose tot voorbij Vallejo. Tevens moeten HOT lanes op de I-580 van Pleasanton naar Tracy worden aangelegd, evenals een groot deel van de US 101 door de regio San Jose. HOV of HOT lanes zijn niet gepland in San Francisco zelf, evenals de zuidelijke voorsteden. De HOV lane op de US 101 in het zuiden van San Mateo County komt het dichtste bij San Francisco. Dit komt waarschijnlijk omdat in deze regio relatief goed aanbod is van openbaar vervoer, in tegenstelling tot elders in de agglomeratie.

Statistieken

In de regio San Francisco rijden 366.000 voertuigen per spitsuur, waarvan 15% HOV-gebruikers zijn. Deze HOV-gebruikers zijn echter goed voor 28% van het aantal vervoerde personen van 409.000 mensen. De langste continue HOV lane is te vinden op de US 101 door de regio San Jose, deze is 34,8 mijl, of 56 kilometer lang. Ongeveer tweederde van de HOV lanes heeft een 2+ restrictie, een derde een 3+ restrictie. De meeste HOV lanes hebben een HOV-restrictie tussen 05.00 en 09.00/10.00 uur en van 15.00 tot 18.00/19.00 uur. In de regio zijn honderden toeritdoseringsinstallaties te vinden met een HOV-bypass.

Zie ook

Referenties