San Luis Potosí

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hoofdstad San Luis Potosí
Grootste stad San Luis Potosí
Oppervlakte 60.983 km²
Inwonertal 2.586.000
Lengte snelwegennet 137 km
Eerste snelweg 19??
Afkorting SLP

San Luis Potosí is een staat van Mexico, gelegen in het centrale noorden van het land. De staat telt ruim 2,5 miljoen inwoners, waarvan bijna de helft in de gelijknamige hoofdstad San Luis Potosí woont. De staat is circa twee maal zo groot als Nederland.

Inleiding

San Luis Potosí ligt in het noord/noordoosten van Mexico. Het grenst in het westen aan Zacatecas, in het noorden aan Nuevo León en Tamaulipas, in het zuidoosten aan Veracruz en in het zuiden aan de staten Hidalgo, Querétaro en Guanajuato. De hoofdstad San Luis Potosí ligt in het zuidwesten van de staat. Veel andere grote steden zijn er niet, de staat is verder dunbevolkt. Het landschap is zeer divers. De westelijke helft is onderdeel van de centrale Mexicaanse hoogvlakte, en ligt circa 1.800 tot 2.200 meter boven zeeniveau, en is in het noorden een woestijn. Door het centrale deel van de staat loopt een gebergte dat noord-zuidloopt, en in het oosten tropische bossen kent, die overgaat in de kustvlakte van de Golf van Mexico. Het uiterste oosten van de staat ligt nagenoeg op zeeniveau, maar ligt niet aan zee. De staat is wat minder ontwikkeld dan gemiddeld in Mexico, en veel inwoners zijn werkzaam in de landbouw of de industrie.

Wegennet

De libramiento poniente de San Luis Potosí ter hoogte van de carretera federal 57.

Het wegennet van San Luis Potosí is dun, mede vanwege het bergachtige oosten en de algehele lage bevolkingsdichtheid van het platteland. Desondanks is de staat belangrijk voor het doorgaande verkeer. De hoofdstad San Luis Potosí trekt zelf ook veel verkeer aan, en is een belangrijk knooppunt, aangezien de route vanuit Mexico City hier splitst naar een noordwaartse verbinding naar Monterrey en een westwaartse verbinding naar Zacatecas. De staat heeft een vrij beperkt snelwegennet van 137 kilometer in 2011, voornamelijk rond de hoofdstad San Luis Potosí. Desondanks zijn de twee voornoemde transportassen wel volledig met 2x2 rijstroken uitgevoerd, en kennen her en der ook ongelijkvloerse kruisingen, maar zijn te substandaard om een echte snelweg genoemd te kunnen worden. De langste snelweg is de Autopista San Luis Potosí - Querétaro, en voert zuidwaarts. De overige snelwegen zijn bypasses. De Libramento oriente de San Luis Potosí is de oostelijke bypass, en de stad kent ook nog de stadsring periférico San Luis Potosí. De noordelijke stad Matehuala kent ook een bypass, de Libramento de Matehuala. Het wegennet is met name dun door het gebergte in het oosten en de woestijn in het noordwesten.

Referenties


Mexico

AguascalientesBaja CaliforniaBaja California SurCampecheChiapasChihuahuaCoahuilaColimaDurangoGuanajuatoGuerreroHidalgoJaliscoMéxicoMexico CityMichoacán de OcampoMorelosNayaritNuevo LeónOaxacaPueblaQuerétaroQuintana RooSan Luis PotosíSinaloaSonoraTabascoTamaulipasTlaxcalaVeracruzYucatánZacatecas