San Marino

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
San Marino
Hoofdstad San Marino
Oppervlakte 61 km²
Inwonertal 33.000
Lengte wegennet 220 km
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Benaming snelweg nvt
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode RSM

San Marino, formeel de Republiek San Marino (Italiaans: Repubblica di San Marino) is een ministaat in het zuiden van Europa, omgeven door Italië. Het landje telt 33.000 inwoners. De hoofdstad is het gelijknamige San Marino.

Inleiding

Geografie

San Marino is een enclave in het midden van Italië, op 10 kilometer afstand van de Adriatische kust bij Rimini. Het landje meet 8 bij 9 kilometer en is heuvelachtig. Monte Titano is met 749 meter het hoogste punt. Er zijn geen rivieren van enige omvang. Het land heeft een mediterraans klimaat met warme zomers maar vrij koele winters. De gemiddelde maximumtemperatuur varieert van 7°C in januari tot 30°C in juli. Er valt circa 600 mm neerslag per jaar, redelijk gelijkmatig over het jaar, maar met een piek in de herfst.

Demografie

San Marino groeide van circa 10.000 inwoners in 1900 naar 20.000 inwoners in de jaren '70 en 30.000 inwoners rond 2005. Het heeft niet de grote bevolkingsgroei gekend zoals enkele andere Europese ministaten. San Marino bestaat uit een aantal kleine plaatsen die langs de hoofdweg naar Rimini aan elkaar gegroeid zijn. San Marino is opgedeeld in 9 gemeenten. De grootste plaats is Dogana dat 9.000 inwoners telt. De hoofdstad Città di San Marino telt 4.000 inwoners en ligt op een bergrug.

Economie

San Marino heeft een welvaartsniveau dat vergelijkbaar is met Italië. De economie van San Marino is sterk verweven met dat van Italië, bijvoorbeeld het Italiaanse btw-tarief geldt ook in San Marino. Het toerisme is goed voor meer dan 20% van het BBP. San Marino behoort niet tot de Europese Unie, maar betaalt wel met de euro.

Geschiedenis

San Marino werd in 301 gesticht als een kapel van de heilige Sint Marinus. In 1631 werd de onafhankelijkheid van San Marino erkend door de paus. Tijdens de Italiaanse eenwording eind 19e eeuw was San Marino niet betrokken, het bleef als enclave in Italië bestaan. Het land was niet direct betrokken bij de Eerste en Tweede Wereldoorlog aan de kant van de geallieerden of de asmogendheden, maar werd in 1944 wel kortstondig bezet door de Duitsers en vervolgens bevrijd door de geallieerden. San Marino had 's werelds eerste democratisch gekozen communistische regering tussen 1945 en 1957.

Wegennet

De 'Superstrada di San Marino'.

San Marino heeft één grote hoofdweg met 2x2 rijstroken vanaf Rimini naar San Marino-stad. Daarnaast is er een hoofdweg van San Marino naar het westen. Andere wegen zijn niet meer dan plattelandsweggetjes.

Superstrada di San Marino

De primaire hoofdweg van San Marino wordt wel de 'Superstrada di San Marino' genoemd, alhoewel het geen echte superstrada is. Deze 9 kilometer lange weg heeft gescheiden rijbanen en rotondes, met één ongelijkvloerse onderdoorgang. De weg is tussen 1959 en 1965 aangelegd en op 25 november 1965 geopend voor het verkeer. De weg heeft de status van een strada urbana categorie D.

Bewegwijzering

Het bochtschild van San Marino.

De bewegwijzering in San Marino is gelijk aan die van Italië. De bochtwaarschuwingsschilden in San Marino zijn afwijkend van Italië, deze zijn namelijk geel-rood.

Wegnummering

Er is geen wegnummering in San Marino.

Maximumsnelheid

wegtype Vmax

De maximumsnelheid in San Marino bedraagt 50 km/h binnen de bebouwde kom en 70 km/h buiten de bebouwde kom.[1] De belangrijkste weg van San Marino telt veelal 2x2 rijstroken maar omdat de weg grotendeels binnen de bebouwde kom ligt is de maximumsnelheid hier ook veelal 50 km/h.

Referenties

Wegen van Europa

AlbaniëAndorraArmeniëAzerbeidzjanBelarusBelgiëBosnië-HerzegovinaBulgarijeCyprusDenemarkenDuitslandEstlandFinlandFrankrijkGeorgiëGriekenlandHongarijeIerlandIJslandItaliëKazachstanKosovoKroatiëLetlandLiechtensteinLitouwenLuxemburgNoord-MacedoniëMaltaMoldaviëMonacoMontenegroNederlandNoorwegenOekraïneOostenrijkPolenPortugalRoemeniëRuslandSan MarinoServiëSloveniëSlowakijeSpanjeTsjechiëTurkijeVaticaanstadVerenigd KoninkrijkZwedenZwitserland

in cursief landen die deels in Europa liggen of met Europa geassocieerd worden