San Mateo Bridge

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf San Mateo - Hayward Bridge)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
San Mateo Bridge
Overspant San Francisco Bay
Rijstroken 2x3
Totale lengte 11.265 m
Hoofdoverspanning ?
Hoogte brugdek 41 meter
Openstelling 00-10-1967
Verkeersintensiteit 86.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De San Mateo Bridge of de San Mateo-Hayward Bridge is een liggerbrug in de Verenigde Staten, gelegen in het San Francisco Bay Area in California.

Kenmerken

De San Mateo Bridge is een liggerbrug over het zuidelijk deen van de San Francisco Bay tussen Foster City in het westen en Hayward in het oosten. Over de brug loopt de State Route 92 in California met 2x3 rijstroken. De brug is de langste in het gebied met een lengte van 11.265 meter. De maximale vrije doorvaart onder de brug bedraagt 41 meter. De brug ligt ongeveer halverwege San Francisco en San Jose en verwerkt voornamelijk regionaal verkeer. De State Route 92 is een freeway en verbindt de dure voorsteden en werklocaties in San Mateo County met het meer industriële en goedkopere Alameda County. De brug ligt 26 kilometer ten zuiden van de San Francisco-Oakland Bay Bridge en 13 kilometer ten noorden van de Dumbarton Bridge.

Geschiedenis

De eerste brug op deze locatie opende in 1929 voor het verkeer en was een tweestrooks causeway met een hefbrug voor de scheepvaart. Midden jaren '60 is de brug vervangen door de huidige brug, die drie keer zoveel capaciteit had. De brug opende in oktober 1967 voor het verkeer. De brug had oorspronkelijk alleen 2x3 rijstroken op de hoofdoverspanning en 2x2 rijstroken op de aanbruggen. In 2003 zijn de aanbruggen verbreed naar 2x3 rijstroken, waarmee een belangrijk knelpunt opgelost werd. Daarvoor was de brug de meest filegevoelige avondspits in de regio San Francisco.

Verkeersintensiteiten

In 2010 reden dagelijks 86.000 voertuigen over de San Mateo Bridge, die daarmee niet overbelast is.

Tol

De brug is een tolweg, zoals alle bruggen in het San Francisco Bay Area. De tol bedraagt ook hier $ 5 en wordt alleen richting westen geheven.

Referenties


Bruggen in het San Francisco Bay Area

Antioch BridgeBenicia-Martinez BridgeCarquinez BridgeDumbarton BridgeGolden Gate BridgeRichmond-San Rafael BridgeSan Francisco-Oakland Bay BridgeSan Mateo Bridge