Sandöbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sandöbron
Overspant Ångermanälven
Rijstroken 1x2
Totale lengte 264 meter
Hoofdoverspanning 264 meter
Hoogte brugdek 40 meter
Openstelling 16-07-1943
Verkeersintensiteit 3.100 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Sandöbrug is een betonnen boogbrug in Zweden, gelegen nabij Kramfors in Västernorrland. De brug overspant één van de grootste rivieren van Zweden, Ångermanälven.

Kenmerken

Sandöbron is een monumentale betonnen boogbrug met een hooggelegen brugdek. De boog overspant 264 meter van de Ångermanälven, de grootste rivier van Zweden in volume. De brug verbindt het eiland Sandö met het vasteland. Aan de oostkant van Sandö is een kleinere brug. De brug is tweestrooks en verwerkt verkeer van de länsväg 332.

Geschiedenis

De brug was de eerste vaste verbinding over de Ångermanälven in de regio Hoge Kust (Högakusten). De brug ging eind jaren '30 in aanleg, maar stortte tijdens de bouw in, waarbij 18 arbeiders verongelukten. Omdat een dag later de tweede wereldoorlog uitbrak kreeg dit ongeluk weinig aandacht in de (internationale) pers. De bouw liep er ook vertraging door op, de brug is uiteindelijk pas op 16 juli 1943 opengesteld voor het verkeer. Het was tot 1964 de grootste betonnen boogbrug ter wereld.

De Sandöbrug was de oorspronkelijke verbinding van de E4 door de regio Höga Kusten. De brug verloor het doorgaande belang toen eind 1997 de veel grotere Högakustenbrug opende.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 3.100 voertuigen over de brug.

Referenties