Sandia Crest

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
SR-536
Hoogte (ft) 10,678 ft
Hoogte (m) 3.255 m
Gebergte Sandia Mountains
Verkeersintensiteit 300 mvt/etmaal
Locatie kaart

Sandia Crest is een bergpas in de Amerikaanse staat New Mexico. Met 3.255 meter is het de hoogste weg van de staat, gelegen nabij Albuquerque.

Kenmerken

Sandia Crest is een doodlopende route van de State Route 536, die hoog uitkijkt boven Albuquerque. Het hoogteverschil met de stad bedraagt 1.500 meter. Sandia Crest is te bereiken vanaf Tijeras via de State Route 14 en State Route 536. De weg stijgt 1.200 meter vanaf Sandia Park via talloze haarspeldbochten. De pashoogte bevindt zich echter onder de boomgrens, zodat men de route door bebost gebied aflegt. De weg is steil, maar wordt in de winter vaak wel vrijgehouden. Op Sandia Crest staan ook veel zendmasten. De pashoogte is ook vanaf Albuquerque via kabelbaan te bereiken. Dit is sneller dan de omweg over I-40 door Tijeras Canyon en de State Route 536.

Geschiedenis

De Sandia Mountains zijn het hoogste gebergte in de omgeving, en een ideale plek om zendmasten op te zetten die een groot bereik bieden. De kabelbaan werd door een Zwitsers bedrijf gebouwd en in 1966 in gebruik genomen. De Zwitsers beschouwden het als de lastigste kabelbaan om aan te leggen. Er is ook een skigebied bij Sandia Crest ontwikkeld. Wanneer de State Route 536 naar de top is aangelegd is niet exact bekend, het kwam nog niet voor op topografische kaarten uit 1963 maar wel op die van 1978. Mogelijk is het gelijktijdig met de kabelbaan aangelegd.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 300 voertuigen naar de top.

Referenties