Sankt-Petersburg

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Sankt-Peterburg)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Panorama van Sankt-Petersburg.

Sankt-Petersburg of Sankt-Peterburg (Cyrillisch: Санкт-Петербург, Nederlands exoniem: Sint Petersburg), in de volksmond ook wel Piter (Питер), is een federale stad in Rusland. Het is de tweede grootste stad van Rusland, met 5.352.000 inwoners.

Inleiding

Sankt-Petersburg ligt in het noordwesten van Rusland, aan de monding van de rivier de Neva en de Finse Golf. De stad is met bijna 5 miljoen inwoners de op één na grootste stad van het land, na Moskva. Het is de noordelijkst gelegen stad met meer dan 1 miljoen inwoners ter wereld. De stad wordt vaak beschreven als de meest westerse stad van Rusland en wordt ook het Venetië van het noorden genoemd vanwege de vele bruggen over de delta van de rivier de Neva. De stad is één van de belangrijkste havensteden van Europa. Het is een belangrijk knooppunt tussen Scandinavië, de Baltische Staten en het oosten van Europa. De stad werd in 1703 gesticht en heeft onder diverse namen bekendgestaan, eerst als Sankt-Petersburg; van 1914 tot 1924 heette de stad Petrograd. Tussen 1924 en 1991 stond de stad bekend als Leningrad, het omliggende oblast heet nog steeds zo. Sinds 1991 is de naam weer Sankt-Petersburg. De stad is tussen 1713 en 1728 en van 1732 tot 1918 de hoofdstad van Rusland geweest. In de 21e eeuw heeft de stad de status van een federale stad, met eromheen het oblast Leningrad. Sankt-Petersburg heeft overeenkomsten met Rotterdam, beiden zijn havensteden, beiden zijn in de Tweede Wereldoorlog verwoest en beiden kennen een lange strijd tegen het water.

Wegennet

Het wegennet van Sankt-Petersburg.

Sankt-Petersburg heeft een radiaal wegennet, maar kent niet zo'n belangrijke ringenstructuur als bijvoorbeeld Moskva. De stad is gelegen aan het oosteinde van de Finse Golf, wat tot begin 2000 voor het doorgaande verkeer een flinke obstakel was, omdat men dwars door de stad moest rijden. In recente jaren is het wegennet van Sankt-Petersburg flink opgeknapt. De stad heeft een ringweg, de KAD, die 141 kilometer lang is. Aan de westzijde van stad verloopt deze over een serie hoogwaterkeringen, dammen, dijken en tunnels. De stad heeft een waterkering vergelijkbaar met de Maeslantkering, waar de KAD met een tunnel onderdoor loopt. Daarnaast is de ZSD in ontwikkeling, een noord-zuidsnelweg langs de westzijde van het centrum, die een stuk van de KAD afsnijdt, en het havengebied bedient. Deze nieuwe snelweg telt twee grote tuibruggen en verloopt over meer dan 20 kilometer over viaducten. Zowel de KAD als de ZSD beschikken veelal over 2x4 rijstroken. De westzijde van de KAD is interessant voor verkeer vanaf Estland naar Finland, men kan dan circa 100 kilometer afsnijden ten opzichte van het oostelijk deel van de KAD.

In Sankt-Petersburg beginnen en eindigen een aantal belangrijke wegen. De belangrijkste is de M10, die de directe verbinding naar Moskva verzorgt. In 2011 zijn een aantal M-wegen hernummerd, wat vooral voor de agglomeratie Sankt-Petersburg grote veranderingen inhield. De klassieke M11 naar Estland heet nu de A180, de M11 is nu het plantechnische nummer voor de nieuwe snelweg van Moskva naar Sankt-Petersburg. Tevens is de M10 tussen Sankt-Petersburg en de grens met Finland omgenummerd naar de A181. De M18 van Sankt-Petersburg naar Murmansk is omgenummerd naar de R21, en de M20 naar Pskov heet nu de R23. Tevens verlopen er een aantal A-wegen vanuit Sankt-Petersburg, maar de meesten daarvan hebben geen groot belang. Deze radialen zijn geen volwaardige snelwegen, alhoewel een aantal wel vierstrooks zijn en snelwegkarakteristieken hebben.

Geschiedenis

De dubbele tuibrug over de rivier de Neva aan de oostzijde van Sankt-Petersburg, opengesteld in 2007.

Voor 2000 had Sankt-Petersburg geen enkele autosnelweg, alhoewel de weg van Sankt-Petersburg via Vyborg naar de Finse grens vaak als snelweg aangegeven werd. Al in 1965 werden plannen gemaakt voor een ringweg, vergelijkbaar met de MKAD van Moskva. Anders dan in Moskva kwam de ring van Sankt-Petersburg toen nog niet van de grond, en het duurde nog tot 2002 voordat het eerste deel van de KAD werd opengesteld voor het verkeer. In 2007 opende de indrukwekkende dubbele tuibrug over de rivier de Neva aan de oostkant van de stad, waardoor de passage van Sankt-Petersburg voor doorgaand verkeer een heel stuk sneller werd. In 2008 was de ring aan de noordkant voltooid en in 2010 opende het laatste deel van de zuidelijke ringweg. Op 12 augustus 2011 werd de westring via de waterkeringen over de Finse Golf voltooid.

In 2005 werd begonnen met de tweede snelweg van Sankt-Petersburg, de ZSD, die bijzonder is vanwege de vele kunstwerken, meer dan 20 kilometer verloopt over viaducten, waarvan een deel over grote tuibruggen. In 2008 en 2010 openden de eerste twee delen in het zuiden van Sankt-Petersburg en in 2013 opende een lang stuk in het noordwesten van de stad. In 2016 opende het ontbrekende deel van de ZSD.

Externe links

Referenties


Snelwegen en hoofdwegen in de metropool Sankt-Petersburg

M10M11KADZSD

R21R23A121A122A128A129A180A181

Deelgebieden in de Russische Federatie

Republiek AdygeaRepubliek BashkortostanRepubliek BuryatiaRepubliek AltayRepubliek DagestanRepubliek Ingushetia (Ingoesjetië)Republiek Kabardino-BalkariaRepubliek KalmykiaRepubliek Karachay-CherkessiaRepubliek KareliaRepubliek KomiRepubliek Mari ElRepubliek MordoviaRepubliek SakhaRepubliek North Ossetia-AlaniaRepubliek TatarstanRepubliek TuvaRepubliek UdmurtiaRepubliek KhakassiaRepubliek ChuvashiaRepubliek Chechnya (Tsjetsjenië)Republiek Krim

Altai KraiKrasnodar KraiKrasnoyarsk KraiPrimorsky KraiStavropol KraiKhabarovsk KraiKamchatka KraiPerm KraiZabaykalsky Krai

Oblasten:

AmurArkhangelskAstrakhanBelgorodBryanskVladimirVolgogradVologdaVoronezhIvanovoIrkutskKaliningradKalugaKemerovoKirovKostromaKurganKurskLeningradLipetskMagadanMoskvaMurmanskNizhny NovgorodNovgorodNovosibirskOmskOrenburgOryolPenzaPskovRostovRyazanSamaraSaratovSakhalinSverdlovskSmolenskTambovTverTomskTulaTyumenUlyanovskChelyabinskYaroslavl

Joods Autonoom OblastNenets Autonomous OkrugKhanty-Mansi Autonomous OkrugChukotka Autonomous OkrugYamalo-Nenets Autonomous Okrug

MoskouSankt PetersburgSevastopol