Santa Catarina

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Santa Catarina.png
Santa Catarina.png
Hoofdstad Florianópolis
Grootste stad Joinville
Oppervlakte 95.346 km²
Inwonertal 6.250.000
Lengte snelwegennet 270 km
Eerste snelweg ?
Afkorting SC

Santa Catarina is een staat in Brazilië, gelegen in het zuiden van het land. De staat telt ruim 6 miljoen inwoners en is ongeveer drie maal zo groot als Nederland. De hoofdstad is Florianópolis.

Inleiding

Santa Catarina is de kleinste van de zuidelijke staten van Brazilië, en grenst aan slechts twee andere staten; Paraná in het noorden en Rio Grande do Sul in het zuiden. Tevens heeft het een korte grens met Argentinië in het westen. De grote steden van de staat liggen in het oosten, zoals Joinville, Blumenau, Itajaí en Florianópolis. De staat heeft een smalle kuststrook, die in het zuiden wat breder is, met daarachter het Serra do Mar, het kustgebergte dat toppen tot 1.800 meter kent. Daar achter ligt de zuidelijke uitloper van het Braziliaans hoogland, dat naar het westen toe afloopt. Het kustgebergte is het steilste in het zuiden van Santa Catarina, waar de hoogteverschillen over korte afstand meer dan 1.000 meter zijn. In het noorden is het gebergte minder uitgesproken. De berghellingen zijn sterk bebost, elders bestaat het landschap voornamelijk uit open weidegebieden.

Wegennet

Het wegennet van Santa Catarina is niet zo heel erg uitgebreid, maar kent wel een aantal hoofdassen. Er is ongeveer 270 kilometer snelweg, waarvan het leeuwendeel door de kustsnelweg BR-101 wordt uitgemaakt, onderdeel van de snelweg vanaf Curitiba naar Florianópolis. Deze doet ook de steden Joinville en Itajaí aan. In het zuidelijke kustgebergte zijn bijna geen wegen, verder landinwaarts verloopt de BR-116, de noord-zuidas van het binnenland van Santa Catarina. In Florianópolis zijn twee kortere snelwegen, de BR-282 en de SC-401. De BR-282 is tevens de belangrijkste oost-westroute van de staat. Er zijn geen grensoverschrijdende verbindingen met Argentinië.

Referenties


Flag of Brazil.svgStaten van Brazilië Flag of Brazil.svg

AcreAlagoasAmapáAmazonasBahiaCearáDistrito FederalEspírito SantoGoiásMaranhãoMato GrossoMato Grosso do SulMinas GeraisParáParaíbaParanáPernambucoPiauíRio de JaneiroRio Grande do NorteRio Grande do SulRondôniaRoraimaSanta CatarinaSão PauloSergipeTocantins