Saratov

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saratovskaya Oblast
Саратовская область
Flag of Saratov Oblast.png
Saratov oblast.png
Hoofdstad Saratov
Grootste stad Saratov
Oppervlakte 100.200 km²
Inwonertal 2.522.000
Lengte snelwegennet 0 km
Eerste snelweg nvt
Afkorting SAR

Het oblast Saratov is een oblast in het westen van Rusland. Het oblast heeft een oppervlakte van ruim 100.000 km² en telt 2,5 miljoen inwoners. De hoofdstad is de gelijknamige stad Saratov.

Inleiding

Het oblast Saratov ligt op de overgang van west- naar zuid-Rusland. Het is een redelijk groot oblast in West-Rusland, volledig gecentreerd op de agglomeratie Saratov. Het oblast heeft een internationale grens met Kazachstan en grenst verder kloksgewijs aan de oblasten Volgograd, Voronezh, Tambov, Penza en Samara. De hoofdstad Saratov ligt centraal in het oblast aan de rivier de Volga en is een belangrijke binnenhaven van Rusland. De andere grote steden van het oblast, Leninskiy en Engels zijn voorsteden van Saratov. Elders liggen alleen regionale plaatsjes. Het oblast is glooiend tot licht heuvelachtig met voornamelijk gecultiveerde steppe. In het midden en westen is ook wat bos te vinden, maar dat overheerst zeker niet. De rivier de Volga stroomt van noord naar zuid door het oblast.

Wegennet

Het wegennet van het oblast is sterk op de hoofdstad Saratov gericht, op één na verlopen alle genummerde wegen van, naar en door Saratov. Er verlopen geen M-wegen door het oblast, wel een A-weg, de A144 van Voronezh naar Saratov. Op beide oevers van de Volga verloopt een doorgaande weg, de R226 en de R228. De R158 verbindt Nizhny Novgorod met Saratov en de R208 verbindt Tambov met Saratov. De R236 is de doorgaande route naar Uralsk in Kazachstan en is ook als de E38 genummerd.

Rondom Saratov en Engels ligt een driekwartsring van circa 80 kilometer lengte, waarvan het noordelijk deel, inclusief de brug over de Volga, een snelweg is met 2x2 rijstroken. Dit is de SKAD. Elders zijn wat ongelijkvloerse kruisingen rond Saratov te vinden. In het oblast Saratov zijn twee bruggen over de Volga, beiden tussen Saratov en Engels. Het wegennet is buiten de regio Saratov vrij dun, de R235 is de enige genummerde weg in het oblast die niet bij de stad Saratov loopt.

Zie ook

Referenties


Hoofdwegen in het oblast Saratov

A144R158R208R226R228R234R235R236