Saratov Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Саратовский мост
A298 RUS.svg
Saratov Bridge.jpg
Overspant Volga
Rijstroken 1x3
Totale lengte 2.826 meter
Hoofdoverspanning 166 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 11-07-1965
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Saratov Bridge (Russisch: Саратовский мост) is een boogbrug in Rusland, gelegen over de Volga in Saratov.

Kenmerken

De Saratov Bridge is een stalen boogbrug over het Volgograd Reservoir, een stuwmeer van de Volga. De brug is een boogbrug met een hooggelegen dek, de totale bruglengte bedraagt 2.826 meter, waarvan er drie primaire overspanningen van 166 meter zijn als stalen boog. De rest is een aanbrug in de vorm van liggerbruggen.

De layout van de overspanningen is 2 x 20,0 + 70,2 + 106,0 + 3 x 166,0 + 106,0 + 28 x 70,2 + 20,0 meter. De hoofdbrug is een stalen boogbrug van 710 meter. De aanbruggen zijn lager en niet geschikt voor grotere schepen. Het brugdek is 16 meter breed en heeft 3 rijstroken. De middelste rijstrook is een wisselstrook.

De brug overspant de Volga aan de noordkant van het centrum van Saratov. De brug verbindt Saratov met de stad Engels die op de oostoever ligt. Halverwege de brug is een bushalte die toegang geeft tot een eiland in de Volga. De brug overspant het noordelijkste deel van het Volgograd Reservoir, een meer dan 300 kilometer lang stuwmeer. Op dit punt gaat het stuwmeer over in de meer natuurlijke Volga die eilanden en zijtakken heeft in het stroomdal.

Het is de middelste van drie bruggen over de Volga bij Saratov, zuidelijker ligt een spoorbrug en noordelijker de New Saratov Bridge. Over de brug verloopt de A298, die een doorgaande oost-westverbinding vormt van Voronezh naar Uralsk in Kazachstan.

Geschiedenis

De Volga bij Saratov.

De brug was de eerste wegverbinding over de Volga bij de stad Saratov en was van groot belang omdat er op beide oevers van de Volga een grotere stad lag, op de oostoever ligt de grotere stad Engels. De brug werd op 11 juli 1965 opengesteld voor het verkeer.

Op 22 januari 1966 werd een trolleybus over de brug in gebruik genomen die Saratov met Engels verbond. Op 23 maart 2004 stortten diverse portalen van de trolleybus in, uit inspectie bleek dat de gehele portaalconstructie op de brug in slechte conditie was en is vervolgens verwijderd. Pas in 2021 is de trolleybus weer in gebruik genomen met nieuwe portalen voor de stroomvoorziening.

De brug werd in 2000 ontlast met de openstelling van de New Saratov Bridge, die 13 kilometer noordelijker ligt en onderdeel is van de ringweg SKAD. Het is gepland om de Saratov Bridge op termijn te vervangen.

Zie ook

Referenties