Sarcee Trail

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sarcee
Begin Calgary
Einde Calgary
Lengte 7 + 9 km
Route

Symons Valley Parkway

112 Avenue NW

Stoney Trail (Hwy 201)

Citadel Boulevard

Country Hills Boulevard

John Laurie Boulevard

Crowchild Trail


Trans-Canada Highway (Hwy 1)

Bow Trail

17 Avenue SW

Richmond Road

Glenmore Trail (Hwy 8)

De Sarcee Trail is een urban arterial in Calgary, Alberta, Canada. De weg vormt een incomplete noord-zuidroute in het westen van de stad, en bestaat uit een noordelijk deel van 7 kilometer en een zuidelijk deel van 9 kilometer lengte.

Routebeschrijving

Het noordelijk deel van Sarcee Trail begint in de uitbreidingswijken ten noorden van de stad, nog ten noorden van de ringweg Stoney Trail. De weg is een urban arterial met 2x2 rijstroken en ligt enigszins solitair van het stratennet, kruispunten liggen betrekkelijk ver uit elkaar. Het noordelijk deel eindigt op een aansluiting met Crowchild Trail.

Er is een ontbrekende schakel van 3 kilometer. Het zuidelijk deel begint op een klaverblad met de Highway 1 en voert dan zuidwaarts met 2x2 rijstroken, eerst langs de Bow River, daarna in de westelijke buitenwijken. De weg is ook hier een urban arterial waarbij de kruispunten vrij ver uit elkaar liggen. De aansluiting met 17 Avenue is ongelijkvloers. Sarcee Trail eindigt dan op een kruispunt met Glenmore Trail.

Geschiedenis

Sarcee Trail is vernoemd naar Tsuu T'ina Nation, een First Nations groep die ook wel de Sarcee genoemd werden. Hun reservaat ligt aan de zuidwestkant van Calgary. Sarcee Trail was oorspronkelijk gepland als één doorgaande noord-zuidroute door het noordwesten van Calgary, maar de brug over de Bow River is nooit aangelegd en er zijn ook geen plannen meer om dit alsnog te bouwen.

Delen van de weg zijn opgewaardeerd. Het klaverblad met de Trans-Canada Highway is het oudste ongelijkvloerse deel van Sarcee Trail en is al in de jaren '90 of eerder aangelegd. Circa 2006 opende de ongelijkvloerse aansluiting op Crowchild Trail. In 2012 is de aansluiting op 17 Avenue ongelijkvloers gemaakt. Op het kruispunt met Richmond Road is een brede middenberm, hier zou eenvoudig een viaduct voor doorgaand verkeer aangelegd kunnen worden.

In 2016-2017 is de aansluiting van Sarcee Trail op de Highway 201 (Stoney Trail) in het noordwesten van Calgary gereconstrueerd met free-flow verbindingen.[1]

In 2017 is de aansluiting tussen de Highway 1 (Trans-Canada Highway) en Sarcee Trail gereconstrueerd tot knooppunt.[2] Het project was eind 2017 gereed, de bouw viel samen met de reconstructie van Highway 1 in het westen van Calgary.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks rijden 22.000 tot 25.000 voertuigen over het noordelijk deel van Sarcee Trail, met een piek van 34.000 voertuigen bij de aansluiting op Stoney Trail (Highway 201). Het zuidelijk deel is drukker, met 57.000 voertuigen ten zuiden van Highway 1 en 43.000 voertuigen bij het zuidelijk eindpunt op Glenmore Trail (Highway 8).[3]

Referenties

Freeways in Calgary

Trans-Canada Highway (Hwy 1) • Deerfoot Trail (Hwy 2) • Glenmore Trail (Hwy 8) • Stoney Trail (Hwy 201)

Airport TrailCrowchild TrailMacLeod TrailMemorial DriveSarcee Trail