Saskatoon Freeway

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Trans-Canada Highway.svg
-
Begin Saskatoon
Einde Saskatoon
Lengte 55 km
Route

De Saskatoon Freeway is een geplande freeway in Saskatoon, Saskatchewan, Canada. De autosnelweg is gepland als een driekwartsring rond Saskatoon met een lengte van 55 kilometer.

Routebeschrijving

De Saskatoon Freeway is gepland als driekwartsring rond de zuidoost, noordoost en noordwestkant van Saskatoon. De snelweg moet ten zuiden van de stad op de Highway 11 beginnen en vervolgens tegen de klok in rond de stad verlopen, daarbij alle grote invalswegen van de stad kruisend, zoals de Highway 16 twee maal, de Highway 11/12 ten noorden van de stad en de Highway 14 ten westen van de stad, waarna de ringweg op de Highway 7 ten zuidwesten van Saskatoon moet eindigen. Het ontbrekende deel ligt dan ten zuidwesten van de stad, waar nog geen verbinding over de South Saskatchewan River gepland is.

Toekomst

De stadsring van Saskatoon is Circle Drive. Dit is nagenoeg volledig een autosnelweg, behalve een aantal verkeerslichten aan de noordzijde van Saskatoon. De stad verwerkt veel doorgaand vrachtverkeer naar Edmonton en andere bestemmingen in Alberta. Dit vrachtverkeer moet momenteel afslaan bij een klaverblad zonder rangeerbanen aan de zuidkant van de stad en rijdt dan rond de west- of oostkant van Saskatoon. Aan de noordzijde moet verkeer altijd via verkeerslichten. De belangrijkste doorgaande route is Highway 16 (de Yellowhead Highway), maar er is ook veel vrachtverkeer vanaf de Highway 11 naar de Highway 16 vanuit Regina richting Edmonton.

Het studiegebied bestaat uit 3 segmenten van in totaal 55 kilometer. Er zijn 16 aansluitingen gepland, evenals een grotere brug over de South Saskatchewan River ten noordoosten van Saskatoon.[1]

De Saskatoon Freeway is na de bouw van de Regina Bypass het grootste infrastructurele project van de provincie Saskatchewan. In 2019 was nog niet duidelijk wanneer de bouw zou starten.[2] In 2021 is de planvorming van de autosnelweg voor onbepaalde tijd opgeschort.[3]

Referenties