Sattelegg

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sattelegg
Hoogte 1.190 m
Weg
Hellingspercentage 6,4%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ca. 1940
Kaart kaart

De Sattelegg is een bergpas in Zwitserland. De pashoogte ligt in het kanton Schwyz en verbindt Willerzell met Vorderthal. De pas ligt in de noordelijke uitlopers van de Alpen.

Kenmerken

De weg naar de Sattelegg begint in Willerzell, gelegen aan de Sihlsee en met een lange brug over het meer verbonden met de grotere plaats Einsiedeln. Willerzell ligt op 890 meter boven zeeniveau en het hoogteverschil dat moet worden overwonnen is beperkt. De pas is met gemiddeld een ruime 6% stijging op beide hellingen niet bijzonder steil te noemen. Na Willerzell gaat de weg voornamelijk langs of door het bos en na zo'n vijf kilometer wordt de pashoogte bereikt. Op de pashoogte is een restaurant gevestigd. De afdaling richting Vorderthal is langer en geschiedt ook door het bos, maar met iets meer open plekken. De weg is hier iets bochtiger en op een gegeven moment is er een mooi uitzicht op de Gross Aubrig, met 1.695 meter geen hoge maar wel een karakteristieke berg. Zeven haarspeldbochten vormen de afsluiting van de Sattelegg, alvorens even ten noorden van Vorderthal de weg eindigt op de Hauptstrasse 392.

De Sattelegg kan goed worden gecombineerd met de Ibergeregg en de Pragelpass of Klausenpass.

Geschiedenis

De Sattelegg werd vroeger Miesegg genoemd en bestaat al zeker sinds de 16e eeuw. De huidige weg is in de Tweede Wereldoorlog over een nieuw tracé als militaire weg aangelegd.

Referenties


Bergpassen in Zwitserland

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass