Saudi-Arabië

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Saudi Arabia.png
المملكة العربية - Arabiyya as-Suʻūdiyya
Saudi-Arabië.png
Hoofdstad Riyadh
Oppervlakte 2.149.690 km²
Inwonertal 33.000.000
Lengte wegennet 45.461 km
Lengte snelwegennet ~9.000 km
Eerste snelweg ?
Benaming snelweg آزادراه
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode KSA

Saudi-Arabië is een groot land in het Midden-Oosten in Azië en omvat een groot deel van het Arabisch schiereiland. Het land is meer dan 50 keer zo groot als Nederland en telt 33 miljoen inwoners. De hoofdstad is Riyadh (soms ook: Riaad, Riad, Riyad).

Inleiding

Saudi-Arabië is een groot land aan de Perzische Golf en de Rode Zee. Het land meet maximaal 1.700 kilometer van oost naar west en 1.800 kilometer van noord naar zuid. Het grenst in het noorden aan Jordanië, Irak en Kuweit, in het oosten aan Bahrain, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten en in het zuiden aan Yemen en Oman. Via de Golf van Aqaba en de Rode Zee grenst het ook aan Egypte, Sudan en Eritrea. De hoofdstad Riyadh ligt centraal in het land. Andere grote steden zijn Makkah (Mekka), Jeddah, Medinah, Buraydah, Damman en Hufuf. De bevolking is sterk in de steden geconcentreerd. Saudi-Arabië is een desolaat woestijnland, met diverse bergketens en zandwoestijnen. De Rub Al Khaliwoestijn in het zuidoosten is één van de leegste gebieden ter wereld. De grenzen met Oman en Yemen zijn in dit gebied niet gemarkeerd, en de exacte grenzen zijn vaak niet duidelijk vastgelegd. De Jabal Sawda is het hoogste punt met 3.133 meter hoogte. De hoogste bergen zijn te vinden langs de Rode Zeekust en in het midden van het land. Het noorden en oosten is vlakker en bestaat voornamelijk uit zandwoestijnen. Er zijn geen permanente rivieren in Saudi-Arabië. Zandstormen komen regelmatig voor en kunnen het openbare leven lam leggen.

Saudi-Arabië is sterk afhankelijk van de olie-export, die tot 90% van de export en 75% van het overheidsbudget zorgt. Hierdoor kan het land een welvaartsstaat nastreven, en het land is hierdoor vrij hoog ontwikkeld. Het land heeft zeer belangrijke steden van de Islam, Makkah en Medinah. Deze steden zijn niet toegankelijk voor niet-moslims. Binnen het land gelden zeer strenge islamitische wetten. Vrouwen hebben weinig rechten. Saudi-Arabië is bijvoorbeeld het enige land ter wereld waar autorijden verboden is voor vrouwen.

Wegennet

Saudi-Arabië heeft geen dicht wegennet. Buiten de grote steden komt men al snel in de onherbergzame woestijnen waar vrijwel niemand woont. Het land bezit een aantal snelwegen voor de lange afstand, zoals de Highway 40 die vanaf Jeddah via Makkah en Riyadh naar Damman loopt aan de Perzische Golf. De Highway 15 verbindt Makkah en Medinah en de Highway 65 Riyadh met Buraydah. In de regio Makkah-Jeddah, Riyadh, Buraydah en Damman liggen een aantal snelwegnetwerken, met een ringstructuur, zoals de Ring Riyadh. Verder zijn bijna alle hoofdwegen met 2x2 rijstroken uitgevoerd, maar ter hoogte van de spaarzame bebouwde gebieden zijn niet altijd ongelijkvloerse kruisingen voorhanden. Circa 9.000 kilometer weg in Saudi-Arabië is een snelweg of functioneert als zodanig.

Het hoofdwegennet is dun en de afstanden zijn erg groot. In het zuidoosten van Saudi-Arabië liggen in het geheel geen doorgaande wegen. Vanuit Saudi-Arabië is het niet mogelijk direct in Oman te komen, men moet dan via de Verenigde Arabische Emiraten rijden. Ook in het noorden zijn weinig hoofdwegen, door de aanwezigheid van de Nefudwoestijn.

Er bestaat feitelijk maar één grensovergang met Irak. Met Koeweit zijn twee grote grensovergangen, die aan Koeweitse zijde allebei overgaan in een snelweg. Er is een lange snelwegbrug vanaf Dhahran naar Manama in Bahrain, tevens de enige grensoverschrijdende snelweg van Saudi-Arabië. Er is één grensovergang met Qatar, die tevens aansluiting geeft op de snelweg naar Doha en de snelweg naar Dubai. Tussen Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten is ook één grensovergang. In 2015 opende een grensoverschrijdende verbinding met Oman[1] en met Yemen zijn twee grensovergangen, beiden in het uiterste westen. Er zijn drie grote grensovergangen met Jordanië. Highway 85 is de belangrijkste transitroute voor internationaal verkeer vanaf Jordanië en Europa naar Bahrain, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze route is alleen in de ruime regio van Damman uitgebouwd als snelweg.

Flag of Saudi Arabia.svgHoofdwegen in Saudi-Arabië Flag of Saudi Arabia.svg

Route 5Route 10Route 15Route 30Route 40Route 50Route 60Route 65Route 70Route 75Route 80Route 85Route 95


Riyadh

De hoofdstad Riyadh is gegroeid van een onbeduidende stad met 150.000 inwoners in 1960 tot een grote stad met 7 miljoen inwoners in 2010. Hierdoor zijn forse investeringen in het wegennet nodig geweest. De Ring Riyadh vormt een volledige ringweg van 77 kilometer. Ook zijn er bypasses, snelwegen die 2x3 of 2x4 rijstroken tellen. Het wegennet is gebouwd in een gridstructuur. De Highway 40 en Highway 65 vormen belangrijke snelwegen. Knooppunten zijn groots opgezet en zijn vaak aangepaste klaverbladen met directe fly-overs voor de drukste verbindingen. Reguliere aansluitingen zijn doorgaans als diamant gebouwd. De Highways 505 en Highway 522 ontsluiten het centrum, wat een langgerekte strip is met hoogbouw langs de 505. Het verkeer is druk en hectisch.

Wegnummering

Er is geen vast systeem, Highway 5 en oneven 2-cijferige nummers lopen veelal noord-zuid en lopen op naar het oosten en eindigen op 5. Even nummers eindigen met een 0 en lopen op naar het noorden. 3- en 4-cijferige nummers zijn voor minder belangrijke wegen, die enkel een regionale functie hebben. Sommige van deze 3-cijferige wegen zijn wel uitgebouwd naar snelwegstandaarden, bijvoorbeeld rond Riyadh.

Bewegwijzering

Daar Saudi-Arabië een vrij gesloten land is waar weinig westerlingen komen is de bewegwijzering niet geheel duidelijk. Zowel groene als blauwe borden komen voor, die het Highway Gothic (Interstate) lettertype gebruiken met de in Nederland gebruikelijke pijlen die naar beneden wijzen. Borden zijn zowel in het Arabisch als Engels, alhoewel op oudere bewegwijzering enkel Arabisch staat. Rondom Makkah en Jeddah staat ook aangegeven dat niet-moslims niet welkom zijn in die steden.

Referenties

Wegen van Azië

AfghanistanArmeniëAzerbeidzjanBahrainBangladeshBhutanBruneiCambodjaChinaCyprusFilippijnenGeorgiëIndiaIndonesiëIrakIranIsraëlJapanJordaniëKazachstanKoeweitKyrgyzstanLaosLibanonMaleisiëMaledivenMongoliëMyanmarNepalNoord-KoreaOmanOost-TimorPakistanPalestijnse gebiedenQatarRuslandSaudi-ArabiëSingaporeSri LankaSyriëTaiwanTadzjikistanThailandTurkijeTurkmenistanUzbekistanVerenigde Arabische EmiratenVietnamYemenZuid-Korea