Savannah

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Savannah Georgia.jpg

Savannah is een stad in de Amerikaanse staat Georgia, gelegen aan de kust. De stad telt 144.000 inwoners en heeft een stedelijk gebied met 410.000 inwoners (2021).

Inleiding

Savannah is één van de oudste steden in de Verenigde Staten en is tevens de oudste stad van de staat Georgia en is in 1733 gesticht. Het is de vijfde stad van de staat Georgia en een belangrijke havenstad aan de oostkust van de Verenigde Staten. Het stedelijk gebied is niet zo heel erg groot, maar Savannah is wel één van de weinige grotere steden aan dit deel van de Atlantische kust. Savannah is gelegen aan de monding van de Savannah River, die de grens met de staat South Carolina vormt. De kuststreek kent hier relatief weinig toerisme omdat er bijna geen stranden zijn, de omgeving van Savannah bestaat uit laaggelegen moerassen en getijderivieren. Alleen Tybee Island heeft bereikbare stranden.

Savannah heeft een vochtig subtropisch klimaat en is gevoelig voor orkanen. Savannah's centrum staat landelijk bekend om de grote verzameling historische architectuur uit de koloniale tijd en is daarom een belangrijke toeristenbestemming. Het inwonertal van Savannah groeide vlak na de tweede wereldoorlog vrij sterk, van 96.000 inwoners in 1940 naar 148.000 inwoners in 1960. Gedurende de jaren '60 kromp het inwonertal met bijna 20%, maar nam in de jaren '70 weer met bijna 20% toe. Sindsdien stagneert het inwonertal van Savannah.

Wegennet

Interstate Highways

Savannah heeft een relatief uitgebreid wegennet. De Interstate 95 vormt een noord-zuidverbinding voor doorgaand verkeer westelijk om Savannah. De Interstate 16 verbindt Macon en Atlanta met Savannah, en eindigt bij het centrum. De Interstate 516 vormt een rondweg door het westen van de stad en verbindt de havens van Savannah met de I-16 en het Hunter Army Airfield.

Overige freeways

Daarnaast heeft Savannah twee parkways die als freeway zijn uitgevoerd en in het beheer zijn van Chatham County. Dit zijn de Harry S. Truman Parkway en de Veterans Parkway, beide snelwegen zijn ongenummerd.

De US 17 is een verlengstuk van de I-16 en is als freeway uitgevoerd tot de grens met de staat South Carolina. De US 17 loopt over de Talmadge Bridge, een grote tuibrug. Dit is ook het grootste kunstwerk in de regio Savannah.

US Highways

Tybee Island net ten oosten van Savannah is het eindpunt van de US 80. De US 17 loopt door de stad en verloopt in grote lijnen parallel aan de I-95 door de kustregio van Georgia.

Lokaal wegennet

De oudere delen van Savannah zijn in een grid aangelegd. Belangrijke lokale wegen zijn de Island Expressway, de Abercon Expressway/Abercon Street, Pooler Parkway, Augusta Road (GA-21), Diamond Causeway en Jimmy Deloach Parkway.

Referenties


Freeways in Savannah

I-16.svg I-95.svg I-516.svg US 17.svg

Harry S. Truman ParkwayVeterans Parkway