Savannah

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Savannah is een stad in de Amerikaanse staat Georgia, gelegen aan de kust. De stad telt 148.000 inwoners en heeft een stedelijk gebied met 425.000 inwoners (2023). De stad heeft één van de belangrijkste havens van het land.

Inleiding

De Talmadge Memorial Bridge over de Savannah River.

Savannah is één van de oudste steden in de Verenigde Staten, is tevens de oudste stad van de staat Georgia en is in 1733 gesticht. Het is de vijfde stad van de staat Georgia en een belangrijke havenstad aan de oostkust van de Verenigde Staten. Het stedelijk gebied is niet zo heel erg groot, maar Savannah is wel één van de weinige grotere steden aan dit deel van de Atlantische kust. Savannah is gelegen aan de monding van de Savannah River, die de grens met de staat South Carolina vormt. De kuststreek kent hier relatief weinig toerisme omdat er bijna geen stranden zijn, de omgeving van Savannah bestaat uit laaggelegen moerassen en getijderivieren. Alleen Tybee Island heeft bereikbare stranden.

Savannah's centrum staat landelijk bekend om de grote verzameling historische architectuur uit de koloniale tijd en is daarom een belangrijke toeristenbestemming. Het inwonertal van Savannah groeide vlak na de Tweede Wereldoorlog vrij sterk, van 96.000 inwoners in 1940 naar 148.000 inwoners in 1960. Gedurende de jaren '60 kromp het inwonertal met bijna 20%, maar nam in de jaren '70 weer met bijna 20% toe. Sindsdien stagneert het inwonertal van Savannah. Het omliggende Chatham County groeit echter wel snel, die na 2000 ook accelereerde vanwege de sterke economie in de regio Savannah.

Savannah is gelegen in Chatham County, dat de stad Savannah en de meeste suburbs en unincorporated communities omvat. Het stedelijk gebied breidt zich echter westwaarts uit in Effingham County en zuidwestwaarts in Bryan County. Deze omliggende counties kennen sinds de jaren '90 een sterke bevolkingsgroei. De suburbs van Savannah breiden zich echter nog niet sterk uit tot over de Savannah River in South Carolina. Beaufort County in South Carolina kent wel een sterke bevolkingsgroei, maar dat is vooral gerelateerd aan de omgeving van Hilton Head Island, er is relatief weinig forenzenverkeer tussen South Carolina en Georgia in deze streek.

De Port of Savannah is de op twee na drukste zeehaven van de Verenigde Staten, enigszins verrassend omdat Savannah niet een heel grote stad is. Dit komt omdat de Port of Savannah een groot achterland bedient (een groot deel van het zuidoosten van de Verenigde Staten) en relatief westelijk ligt ten opzichte van meer traditionele havens in de regio rond New York. De haven bedient ook één van de snelstgroeiende regio's van de Verenigde Staten. De haven was na de verbreding van het Panamakanaal ook de eerste die post-Panamax schepen uit China kon verwerken.

Savannah heeft een vochtig subtropisch klimaat en is gevoelig voor orkanen.

Wegennet

Savannah is gelegen aan de Savannah River en in een kustgebied met een complex netwerk van getijderivieren en moerassen. De stedelijke regio wordt daardoor gekenmerkt door een groot aantal bruggen en causeways. De bekendste brug is de Talmadge Memorial Bridge van de US 17 over de Savannah River. Dit is de enige brug waar grote zeeschepen onderdoor gaan naar de Port of Savannah.

Savannah heeft een relatief uitgebreid wegennet. De Interstate 95 vormt een noord-zuidverbinding voor doorgaand verkeer westelijk om Savannah. De Interstate 16 verbindt Macon en Atlanta met Savannah, en eindigt bij het centrum. De Interstate 516 vormt een rondweg door het westen van de stad en verbindt de havens van Savannah met I-16 en het Hunter Army Airfield.

Daarnaast heeft Savannah twee parkways die als freeway zijn uitgevoerd en in het beheer zijn van Chatham County. Dit zijn de Harry S. Truman Parkway en de Veterans Parkway, beide snelwegen zijn ongenummerd.

De US 17 is een verlengstuk van I-16 en is als freeway uitgevoerd tot de grens met de staat South Carolina. De US 17 loopt over de Talmadge Memorial Bridge, een grote tuibrug. Dit is ook het grootste kunstwerk in de regio Savannah.

Tybee Island net ten oosten van Savannah is het eindpunt van de US 80. De US 17 loopt door de stad en verloopt in grote lijnen parallel aan de I-95 door de kustregio van Georgia.

De oudere delen van Savannah zijn in een grid aangelegd. Belangrijke lokale wegen zijn de Island Expressway, de Abercon Expressway/Abercon Street, Pooler Parkway, Augusta Road (GA-21), Diamond Causeway en de Jimmy Deloach Parkway.

Lijst van freeways

# Naam Lengte[1] Opening Max. AADT
Interstate 16 26 km 1967 64.000
Interstate 95 43 km 1971-1979 90.000
Interstate 516 10 km 1968-1970 64.000
US 17 6 km 1967-1991 58.000
Jimmy DeLoach Parkway (SR-17) 5 km 2016 14.000
Abercorn Expressway (SR-204) 10 km 1973-2016 64.000
Harry S. Truman Parkway 17 km 199x-2014 42.000
Veterans Parkway 10 km 1996 24.000

Geschiedenis

Savannah is een historische stad, maar bleef lange tijd vrij klein. Het ligt op de kruising van de US 17 en US 80. Van oudsher werd de westelijker gelegen US 301 meer gebruikt door verkeer tussen Savannah en Jacksonville dan de US 17, die een wat omslachtigere route volgde vanwege de moeilijk toegankelijke kuststreek.

De regio Savannah was vrij slecht bereikbaar, alleen van en naar het westen (US 80) waren snelle verbindingen, vanwege de vele getijderivieren en moerassen in de kustregio was noord-zuidverkeer minder praktisch. Van oudsher is Tybee Island een belangrijke toeristenbestemming aan de verder ontoegankelijke Atlantische kust, omdat het al vanaf 1887 per trein bereikt kon worden en sinds de jaren '20 ook over de weg. Sinds 1932 is dit het eindpunt van de US 80.

Voor noord-zuidverkeer lag Savannah aan de Ocean Highway, die lange tijd nog veerdiensten of tolbruggen had om de vele rivieren en baaien langs de Atlantische kust over te steken. In 1922 opende de James P. Houlihan Memorial Bridge over de Savannah River. In 1953 of 1954 opende de oorspronkelijke Talmadge Bridge, een hoge cantilever vakwerkbrug die een tolbrug was.[2][3]

De bouw van het regionale wegennet begon met de creatie van het Interstate Highway systeem in 1956 en de toenemende suburbanisatie rond Savannah vanaf de jaren '50. In 1954 werd de James P. Houlihan Memorial Bridge drastisch gereconstrueerd waarbij de hele bovenbouw en vakwerkconstructie is vervangen.[4] De bouw hiervan viel samen met die van de eerste Talmadge Bridge.

Een groot deel van de autosnelwegen bij Savannah zijn in de periode 1967-1971 in gebruik genomen. Als eerste opende in 1967 de Interstate 16 tot in Savannah, gevolgd door de Interstate 516 als tangentiële verbinding daarvan een jaar later. In 1971 kwam de Interstate 95 ten zuiden van I-16 gereed. Daarna was er enige tijd een periode dat doorgaand noord-zuidverkeer naar South Carolina nog over het onderliggend wegennet door Savannah moest, omdat de verbinding van I-95 naar South Carolina, over de Savannah River, pas in 1979 werd geopend.

In de jaren '70 werd ook de State Route 204, evenals de voormalige Spur 204 als serie bruggen in het zuiden van Savannah in gebruik genomen. Dit verbond de zuidelijke suburbs met de rest van de stad. Het omvatte de Abercorn Street, ook wel de Abercorn Expressway genaamd, evenals de Diamond Causeway naar Skidaway Island.

Vanaf eind jaren '80 begonnen grotere wegenprojecten in uitvoering te gaan. Eén van de eerste was de vervanging van de Talmadge Memorial Bridge door een grotere en hogere tuibrug, wat in 1991 gereed kwam. Hiermee werd de Port of Savannah beter bereikbaar voor grotere containerschepen. In die periode begon ook de integrale verbreding van I-95 door Georgia, waaronder ook de passage langs Savannah. In de jaren '90 werd de gehele Veterans Parkway en de eerste delen van de Harry S. Truman Parkway in gebruik genomen om de zuidzijde van het stedelijk gebied beter te verbinden en de State Route 204 te ontlasten. De bouw van de Truman Parkway duurde echter nog tot 2014. Deze parkways zijn in het beheer van Chatham County.

Vanwege de getijderivieren en kustmoerassen kan Savannah alleen richting het westen groeien. Hier ontwikkelden zich nieuwe suburbs en grootschalige bedrijfsuitbreidingen, vaak vanwege de nabijheid van de Port of Savannah. In de periode 2016-2022 is de Jimmy DeLoach Parkway (State Route 17) uitgebreid om de groei van de haven van Savannah te accommoderen. Vanaf 2020 werd de Port of Savannah de op twee na drukste haven van de Verenigde Staten.[5][6] Tussen 2021 en 2023 is het knooppunt tussen I-16 en I-95 omgevormd van klaverblad tot gedeeltelijk turbineknooppunt. Tussen 2022 en 2025 is de grootste economische investering in de geschiedenis van de staat Georgia uitgevoerd in de Bryan County Megasite, waar Hyundai een reusachtige fabriek voor elektrische voertuigen heeft gebouwd langs I-16.[7][8]

Referenties

Freeways in Savannah

Harry S. Truman ParkwayVeterans Parkway