National Scenic Byway

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Scenic route)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een National Scenic Byway, vaak ook bekend als All-American Roads, zijn routes in de Verenigde Staten die door het Department of Transportation worden erkend als bijzondere wegen. De Scenic Byways zijn toeristenwegen.

Geschiedenis

Het National Scenic Byways Program (NSBP) werd in 1991 door president George H.W. Bush gecreëerd en is in het beheer van de Federal Highway Administration. Bij creatie in 1991 werd $ 74 miljoen beschikbaar gesteld in financiering voor de ontwikkeling van deze wegen als toeristenroutes. In de meeste gevallen ging het om reeds bestaande wegen. In 1998 werd door president Clinton nog eens $ 148 miljoen beschikbaar gesteld, en in 2005 door president George W. Bush $ 175 miljoen.

Kenmerken

Er zijn ruim 150 National Scenic Byways. De meest bijzondere zijn ook zogenaamde All-American Roads, die kwaliteiten hebben die uniek zijn aan de weg en route in de Verenigde Staten. De routes worden via een nominatieproces toegevoegd aan het NSBP.

Sommige National Scenic Byways zijn reguliere hoofdwegen die door bijzondere gebieden lopen. Enkele corridors zijn speciaal ontwikkeld als toeristenweg, en daar is vrachtverkeer bijvoorbeeld niet toegestaan. Op sommige routes zijn ook geen billboards toegestaan. Sommige routes zijn dermate ingericht op toeristen dat er campings zijn, en aansluitingen met reguliere wegen ongelijkvloers zijn. Op sommige routes zijn geen tankstations en restaurants te vinden, maar moet men van de toeristenweg af om deze diensten te verkrijgen.

Criteria

Er worden zes criteria gesteld waaraan een Scenic Byway moet voldoen. Om in aanmerking te komen voor een National Scenic Byway moet een route aan minstens één van de zes criteria voldoen. Om in aanmerking te komen voor de status van een All-American Road moet aan minstens twee criteria worden voldaan.

  • Landschappelijke kwaliteit.
  • Natuurlijke kwaliteit.
  • Historische kwaliteit.
  • Culturele kwaliteit.
  • Archeologische kwaliteit.
  • Recreatiekwaliteit.

Zie ook

Externe links

Referenties