Schallenbergpass

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schallenbergpass
Hoogte 1.167 m
Weg H229.4
Hellingspercentage 10%
Verboden voor aanhangers? nee
Wintersluiting geen
Opengesteld ?
Kaart kaart

De Schallenbergpass is een bergpas in Zwitserland, gelegen in het kanton Bern. De bergpas is met 1.167 meter niet bijzonder hoog, maar is wel de eerste oost-westverbinding ten noorden van het Berner Oberland. Over de bergpas loopt de Hauptstrasse 229.4, die van Thun naar Luzern loopt.

Kenmerken

De Schallenbergpass begint in Thun, de grootste plaats aan de Thunersee, net ten noorden van de echte berggebieden. De weg voert oostwaarts, veelal door lieflijke alpenweiden. De weg stijgt geleidelijk, alleen direct rond de bergpas zijn wat haarspeldbochten. De bergen in de directe omgeving zijn niet veel hoger dan 1.500 meter, wat verder naar het zuiden liggen de wat hogere bergen. Het uitzicht vanaf de Schallenbergpass is dan ook niet zo heel bijzonder. Aan de oostkant daalt men af naar het kanton Luzern, waarna de weg vlak voor Schüpfheim op de Hauptstrasse 10 uitmondt, die verder gaat naar Luzern.

Geschiedenis

De Schallenbergpass is dermate laag dat er geen specifieke openingsdatum van de bergpas was, die al eeuwen eenvoudig te passeren was. De bergpas heeft enig belang voor oost-westverkeer vanaf Luzern naar de regio Thun, en is een alternatief voor de eveneens vrij lage Brünigpass.

Referenties


Bergpassen in Zwitserland

ÄcherlipassAlbulapassBerninapassBrünigpassCol de la CroixFlüelapassCol de la ForclazFurkapassGlaubenbergpassGlaubenbielenpassGotthardpassGrimselpassCol du Grand Saint-BernardGurnigelpassIbergereggJaunpassJulierpassKlausenpassLenzerheidepassForcola di LivignoLukmanierpassMalojapassPasso del Monte CeneriPas de MorginsCol des MossesNufenenpassOberalppassOfenpassCol du PillonPragelpassSaanenmöserSan BernardinopassCol du SanetschSatteleggSchallenbergpassSchwarzenbühlpassSimplonpassSplügenpassSustenpassUmbrailpassWolfgangpass