Scheldebrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Scheldebrug
Overspant Schelde
Rijstroken 2x2
Totale lengte 365 / 374 meter
Hoofdoverspanning 50 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 19 december 1955 / 31 mei 2009
Verkeersintensiteit ? mvt/etmaal
Locatie kaart

De Scheldebrug zijn twee basculebruggen in België, gelegen in de N16, bij Temse. De bruggen overspannen de Schelde en zijn 365 en 374 meter lang.

Kenmerken

De oostelijke brug is vormgegeven als een basculebrug. Deze brug heeft een lengte van 365 meter. Over de brug loopt één rijbaan van de N16 met twee rijstroken, de spoorlijn Mechelen - Sint-Niklaas met één spoor en een voetpad. De westelijke brug is vormgegeven als een dubbele basculebrug. Deze brug heeft een lengte van 374 meter. Over de brug loopt één rijbaan van de N16 met twee rijstroken en een voetpad. De brug is meest noordelijke brug over de Schelde. Verder naar het noorden zijn er wel vaste oeververbindingen, maar deze zijn er in de vorm van een tunnel.

Geschiedenis

De oude vakwerkbrug.

Voor de komst van een brug waren er sinds de 14e eeuw twee veren ter hoogte van Temse in gebruik. In 1870 opende de eerste vaste oeververbinding ter hoogte van Temse in de vorm van een spoorbrug, welke was ontworpen door Gustave Eiffel. Deze spoorbrug was tevens voorzien van een wandelpad waarop tol werd geheven. De brug liep forse schade op tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar werd weer volledig hersteld. In 1940 aan het begin van de Tweede Wereldoorlog werd de brug opgeblazen door Franse en Belgische troepen om tactische redenen. Sindsdien werd er weer een veerdienst ingesteld.

Na de Tweede Wereldoorlog is besloten een nieuwe brug te bouwen die tevens ruimte zou moeten bieden voor het wegverkeer wat in die tijd toenam. Op 2 juni 1949 werd gestart met de bouw van de brug. Op 19 december 1955 werd de brug uiteindelijk ingehuldigd en kon de sinds 1940 actief zijnde veerdienst weer worden opgeheven. De nieuwe brug was met een lengte van 365 meter in die tijd de langste brug over water in België. Over de brug liep de N16, een spoorbrug en een voet- en fietspad. In 1994 is het beweegbare deel van de brug vervangen tijdens groot onderhoud.

In de loop der jaren raakte de N16 ter hoogte van de brug overbelast. Het verkeer was in al die jaren flink toegenomen en ook de brugopeningen zorgden voor veel oponthoud. In 2005 werd daarom besloten dat er een tweede brug moest komen ten westen van de in 1955 geopende brug. In 2007 werd gestart met de bouw van de brug, nadat al in 2006 een symbolische start was gemaakt door het plaatsen van de eerste steen.[1] De brug opende op 31 mei 2009 voor het verkeer. Sindsdien maakt het verkeer richting Bornem gebruik van de nieuwe brug en verkeer richting Temse van de oude brug. [2] In de periode daarna had het verkeer nog regelmatig last van stremmingen van de brug door diverse technische storingen.[3]

Referenties