Scheldebrug Kain

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Scheldebrug Kain
Overspant Schelde
Rijstroken 2x3
Totale lengte 188 meter
Hoofdoverspanning ~80 meter
Hoogte brugdek ~5/6 meter
Openstelling 00-09-1970
Verkeersintensiteit 50.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Scheldebrug bij Kain is een liggerbrug in België, gelegen in de E42, dubbelgenummerd met de E429 aan de noordzijde van Tournai, nabij de plaats Kain. De brug heeft een lengte van 188 meter en heeft 3 overspanningen.

Kenmerken

De Scheldebrug bij Kain is gelegen net ten oosten van de échangeur Tournai-Nord. Oostelijk van de brug ligt de échangeur Tournai-Ouest. De brug overspant de Schelde, een rivier die hier (het Franstalige deel van België) officieel de l'Escaut heet. De brug ligt ten noorden de stad Tournai en heeft een geschatte hoogte van ongeveer 5 à 6 meter. De brug heeft een lengte van 188 meter en kent 3 overspanningen. De middelste overspanning is de hoofdoverspanning met haar lengte van ongeveer 80 meter en overbrugt de Schelde. Er zijn helaas geen precieze afmetingen van de overspanningen en de hoogte van de brug bekend. Het brugdek van de E42 bestaat ter hoogte van de brug uit twee rijbanen met elk 3 rijstroken. De binnenste twee rijstroken zijn doorgaand. De buitenste rijstroken zijn ingericht als in- en uitvoegstroken voor de échangeur Tournai-Nord. Tenslotte heeft de brug reeds verharding in de middenberm liggen die zou kunnen worden gebruikt voor een derde doorgaande rijstrook in de toekomst.

Geschiedenis

De Scheldebrug is vermoedelijk in het einde van de jaren 60 van de 20e eeuw aangelegd. De brug werd in september 1970 geopend, toen de E42 opende tussen Blandain en Vaulx. De E429 is pas later over deze route genummerd.

Verkeersintensiteiten

Er rijden ongeveer 50.000 voertuigen per dag over de brug bij Kain. De brug is hiermee één van de drukkere in de regio, maar is niet overbelast te noemen.

Referenties