Scheldebrug Merelbeke

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Scheldebrug Merelbeke
Overspant Schelde
Rijstroken 2x3
Totale lengte 100 meter
Hoofdoverspanning ?
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 1951
Verkeersintensiteit 80.000 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Scheldebrug Merelbeke is een liggerbrug in België, gelegen in de E40, te Merelbeke aan de zuidkant van de de stad Gent. De brug overspant het Schelde en heeft een lengte van ongeveer 100 meter.

Kenmerken

De brug is uitgevoerd als een liggerbrug met 2x3 rijstroken. De brug kent geen vluchtstroken. De brug overspant de Tijarm van de Schelde, die net ten noorden van de brug in de Ringvaart van Gent kruist. De brug kent 3 overspanningen waarvan de hoofdoverspanning de Schelde overbrugt. De brug ligt ten noordoosten van de plaats Merelbeke. Het brugdek heeft een geschatte hoogte van ongeveer 5 meter. Van de brug zijn verder weinig afmetingen bekend. De brug is gelegen ten oosten van het knooppunt Zwijnaarde. Het knooppunt Merelbeke volgt ten oosten van de brug. Verder ligt ten westen van de brug ook nog de Zwijnaardekanaalbrug.

Geschiedenis

De brug is vermoedelijk in het einde van de jaren 40 van de 20e eeuw aangelegd. De Scheldebrug bij Merelbeke werd in 1951 geopend voor verkeer, toen de E40 tussen Wetteren en Sint-Denijs-Westrem opende voor verkeer.

Toekomst

De brug zal in de toekomst worden vervangen om de verkeersveiligheid op de E40 te verbeteren. De brug is erg smal en kent geen vluchtstroken en is daardoor onveilig gebleken. Daarnaast gaat de brug al flink wat jaren mee. De aanbesteding van de bouw van de brug is in 2013 gedaan. Wanneer er wordt begonnen met de bouw is nog niet bekend.

Verkeersintensiteiten

Dagelijks maken 80.000 voertuigen gebruik van de Scheldebrug bij Merelbeke, die daarmee redelijk druk bereden is.

Referenties