Schinkelbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schinkelbrug
Overspant Schinkel
Rijstroken 2x4
Totale lengte 130 meter
Hoofdoverspanning 40 meter
Hoogte brugdek 7 meter
Openstelling 29-03-1972
Verkeersintensiteit 233.600 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Schinkelbrug is een set van vier bruggen gelegen in de autosnelweg A10, de ringweg van Amsterdam, tussen knooppunt De Nieuwe Meer en de aansluiting Amsterdam-Oud Zuid.

Naamgeving

De bruggen zijn vernoemd naar de rivier die ze overspannen, de Schinkel.

Kenmerken

De bruggen overspannen de Nieuwe Meersluis in de korte rivier de Schinkel, een gekanaliseerde rivier die het Nieuwe Meer verbindt met de Overtoom. Alle vier de bruggen zijn van het type basculebrug. De twee middelste zijn voor de spoorlijnen van trein en metro. De rijbanen liggen over de gehele lengte van de A10-Zuid ver uit elkaar met de spoorlijnen in de middenberm. Op de brug in de noordelijke rijbaan liggen vijf rijstroken, drie doorgaande die overgaan in de rijbaan van de A4 en via de twee rechtsaffers verloopt de A10 volgens het TOTSO principe over in de A10-West. De zuidelijke rijbaan op de brug bevat vier doorgaande rijstroken en een vluchtstrook die als spitsstrook is ingericht.

In Amsterdam hebben alle bruggen een nummer, de Schinkelbrug heeft nummer 176p.

Geschiedenis

Het ontwerp van de Schinkelbrug.

De bruggen zijn niet tegelijk gebouwd. De A10-Zuid tussen knooppunt De Nieuwe Meer en de aansluiting Amsterdam-Oud Zuid kwam gereed in 1972 inclusief de bijbehorende bruggen. De spoorbrug van de Schiphollijn kwam in 1978 gereed en die van de metrolijn als laatste in 1997. Tussen 2013 en 2016 is een vijfde Schinkelbrug aangelegd, voor de spoorverdubbeling van de Schiphollijn.

Toekomst

Als onderdeel van het project Zuidasdok wordt op de A10-zuid een parallelstructuur ingericht. Van de huidige twee bruggen wordt de zuidelijke gesloopt en komen er vier nieuwe bruggen voor terug, zodat uiteindelijk in totaal 5 verkeersbruggen en 3 spoorbruggen voorhanden zijn. Van noord naar zuid bedraagt het aantal rijstroken op de Schinkelbrug 3+4+2+2+3 rijstroken (in totaal 14 rijstroken). Tevens komt er een fietsbrug aan de zuidzijde van de A10.

Verkeersintensiteiten

In 2011 reden dagelijks 200.900 voertuigen over de Schinkelbrug, in 2019 steeg dat naar 233.600 voertuigen per dag,[1] waarmee de Schinkelbrug één van de drukste trajecten in Nederland is.

Referenties

  1. INWEVA 2019
Bruggen, dammen en tunnels in Noord-Holland

AalsmeerderbrugAfsluitdijkAmsterdamsebrugArenatunnelAquaduct VechtzichtBallastbrugBetlembrugBrug over het Zijkanaal CCoentunnelCoenbrugCruquiusbrugElsbroekerbrugGaasperdammertunnel't HemeltjeKeizer KareltunnelMichiel de RuijtertunnelMuiderbrugPiet HeintunnelRingvaartaquaductRozenoordbrugSchinkelbrugSchipholtunnelSchipholbrugSchipholdraaibrugSpaarndammertunnelTunnel ZuidasUtrechtsebrugUyllanderbrugVechtbrug UitermeerVechtbrug MuidenVelsertunnelWeesperbrugWaterwolftunnelWijkertunnelIJtunnelZandhazenbrugZeeburgerbrugZeeburgertunnel