Schipbrug

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een schipbrug is een historisch type brug om grotere wateroppervlakken te overspannen. In Nederland waren schipbruggen in veel gevallen de eerste oeververbindingen over de grote rivieren. Een schipbrug is een brugdek dat drijft op schepen. Sommige schipbruggen hadden ook een aparte ophaalbrug voor de scheepvaart, in andere gevallen moest een deel van de schipbrug weggevaren worden. Vanwege ijsgang in de winter en voorjaar waren schipbruggen vaak geen permanente bruggen. Het concept is later doorontwikkeld tot een pontonbrug, tegenwoordig een zeldzaam type brug.

Geschiedenis

Een schipbrug kon tijdelijk of semi-permanent zijn. Semi-permanente schipbruggen waren gedurende grote delen van het jaar in gebruik, behalve in de winter en het voorjaar vanwege ijsgang op de grote rivieren. Ze waren ook van militair belang in de 17e tot 19e eeuw. De latere pontonbrug had ook een militaire toepassing om materieel over rivieren te krijgen, waarbij de vaste bruggen waren opgeblazen door oorlogsschade. In de periode 1944-1950 waren er in Nederland een aantal pontonbruggen.

Schipbruggen met een semi-permanent karakter waren er op een aantal belangrijke punten, vaak belangrijke handelssteden, zoals Arnhem, Deventer, Doesburg en Vianen. De aanleg van grote spoorbruggen vanaf midden 19e eeuw maakten schipbruggen wat minder belangrijk. Vanaf de jaren '20 werden grote vaste boogbruggen over de Nederlandse rivieren gebouwd, waarna de schipbruggen buiten gebruik genomen werden. De meeste grote boogbruggen over de grote rivieren werden tussen midden jaren '20 en 1942 aangelegd. In 1940 en 1944-1945 werden de meeste van deze bruggen beschadigd door oorlogsgeweld, waarna op sommige plekken tijdelijk militaire pontonbruggen werden toegepast. Vanwege het belang van deze cruciale bruggen zijn ze vaak in hoog tempo hersteld, het herstellen van kapotte bruggen had de hoogste prioriteit direct na de Tweede Wereldoorlog.

In andere talen

  • Duits (Deutsch): Schiffbrücke / Schwimmbrücke
  • Deens (Dansk): flydebro
  • Engels (English): bridge of boats
  • Frans (Français): bateaux-ponton
  • Italiaans (Italiano): ponte di barche

Zie ook

Referenties