Schweizerhalletunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schweizerhalletunnel
A2 CH.svg
A3 CH.svg
Blank.png
Kruist Schweizerhalle
Lengte 1.000 meter
Openstelling 00-00-2001
Intensiteit 128.400 mvt/etmaal
Locatie kaart

De Schweizerhalletunnel is een verkeerstunnel in Zwitserland. De tunnel is onderdeel van de A2 en de A3 en is 1 kilometer lang.

Kenmerken

De Schweizerhalletunnel ligt in het oostelijke stedelijk gebied van Basel. De tunnel gaat onder een sporencomplex door en ligt vlakbij het plaatsje Muttenz, dat aan de andere kant van het sporencomplex ligt. Aan de noordkant van de tunnel ligt de Rhein en daarmee ook de grens met Duitsland. Door de tunnel lopen 2x3 rijstroken, verdeeld over twee tunnelbuizen. De noordelijke tunnelbuis is 900 meter lang en de zuidelijke buis telt 1.000 meter. Een stukje ten westen van de tunnel bevindt zich de Verzweigung Hagnau. Aan de oostkant van de tunnel volgt na een tijdje de aansluiting Pratteln, waar de A22 begint. De tunnel kent weinig hoogteverschil en heeft een maximumsnelheid van 100 km/h.

Geschiedenis

De tunnel is in 2001 opengesteld voor verkeer. Waarschijnlijk is de tunnel gerealiseerd samen met de verbreding van de snelweg van 2x2 naar 2x3 rijstroken.

Verkeersintensiteiten

Er rijden per dag zo'n 130.100 voertuigen door de tunnel[1], wat het tot de drukste tunnel van het Zwitserse snelwegennet maakt. Het aandeel vrachtverkeer is 7.2%.[2]

Referenties