Second Airport Expressway (Chongqing)

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
S00.png
Chongqing Second Airport Expressway map.png
S?
Begin Chongqing
Einde Chongqing Airport
Lengte 15 km
Route

Knooppuntsymbool.svg Baomao Expressway (G65)

Afslagsymbool.svg Tenglong Avenue

Brug.svg Yangtze

Knooppuntsymbool.svg Baomao Expressway (G65)

Afslagsymbool.svg Jinxing Avenue

Afslagsymbool.svg urban expressway

Afslagsymbool.svg Airport office park

Afslagsymbool.svg Chongqing Airport

De Second Airport Expressway is een expressway in China, gelegen in de stad Chongqing. De snelweg vormt de tweede verbinding naar de luchthaven van Chongqing en is 15 kilometer lang.

Routebeschrijving

De Second Airport Expressway begint op een complex knooppunt met de Baomao Expressway (G65) en een stadsautoweg. Dit knooppunt heeft 5 takken, 4 niveau's en is één van de meest complexe knooppunten van het land. De snelweg voert met 2x4 rijstroken noordwaarts langs een flatwijk en steekt dan met een hangbrug de rivier de Yangtze over. Direct daarna volgt een tweede knooppunt met de Baomao Expressway, die een alternatieve (langere) route volgt. Hierna verloopt de snelweg met 2x4 rijstroken noordwaarts en is tegen een berghelling aangeplakt, met grootschalige stadsuitbreidingen naar het westen. De snelweg eindigt dan op terminal 3A van het Chongqing Jiangbei International Airport.

Geschiedenis

De snelweg is aangelegd vanwege de grootschalige uitbreiding van het Chongqing Jiangbei International Airport. Tussen 2013 en 2017 is terminal 3A aangelegd, een reusachtige terminal van 750.000 m² die groter is dan alle oude terminals bij elkaar. Er is ook een derde landingsbaan aangelegd. De nieuwe terminal werd op 29 augustus 2017 in gebruik genomen.

Het noordelijk deel van de snelweg was bij ingebruikname van terminal 3A gereed, een traject van 9 kilometer tussen de Baomao Expressway (G65) en de luchthaven. Onduidelijk is of dit destijds ook is geopend. Het zuidelijk deel van de snelweg omvat de Cuntan Yangtze River Bridge, een grote hangbrug over de Yangtze, die op 31 december 2017 is opengesteld.[1][2]

Het zuidelijke knooppunt met de Baomao Expressway (G65) is één van de meest complexe knooppunten ter wereld vanwege de 5 takken. Oorspronkelijk lag hier alleen een afrit van de Baomao Expressway naar het onderliggend wegennet van oostelijk Chongqing. Het knooppunt is in fases aangelegd. Tussen 2010 en 2013 is het eerste deel aangelegd voor de stadsautoweg naar het oosten. Tussen 2013 en 2015 is het westelijk deel van de stadsautoweg aangelegd, die toegang geeft naar de Chaotianmen Bridge. In 2015-2016 is de tak van de Second Airport Expressway aangelegd, die eerder gereed was dan de snelweg zelf.

Referenties

Expressways in Chongqing

National expressways: Hurong Expressway (G42) • Huyu Expressway (G50) • Shiyu Expressway (G50S) • Baomao Expressway (G65) • Yinbai Expressway (G69) • Lanhai Expressway (G75) • Yukun Expressway (G85) • Chengyu Ring Expressway (G93) • Ring Expressway (Chongqing) (G5001) • Enguang Expressway (G5012) • Yurong Expressway (G5013) • Anlai Expressway (G6911) • Guanglu Expressway (G8515)


Municipal expressways: Airport ExpresswaySecond Airport ExpresswayChangfu ExpresswayDanei ExpresswayJiangxi Expressway (S21) • Jiuyong ExpresswayNanfu ExpresswayQiwan ExpresswayWankai ExpresswayNanchuan - Wansheng ExpresswayThird Ring ExpresswayRing Expressway (Yongchuan)Xiusong ExpresswayYouyan Expressway