Second Rama IX Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
สะพานพระราม 9
Overspant Chao Phraya
Rijstroken 2x4
Totale lengte 780 meter
Hoofdoverspanning 450 meter
Hoogte brugdek 41 meter
Openstelling 2024
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Second Rama IX Bridge, ook wel de Parallel Rama IX Bridge (Thai: สะพานคู่ขนานสะพานพระราม 9) is een tuibrug in Thailand, gelegen in Bangkok. De brug overspant de rivier de Chao Phraya in het zuiden van de stad.

Kenmerken

De Second Rama IX Bridge is een grote betonnen tuibrug, waarbij de hoofdbrug 780 meter lang is, met een hoofdoverspanning van 450 meter. De brug heeft twee H-vormige pylonen van 87 meter hoogte. Het brugdek is 42 meter breed, met 2x4 rijstroken en vluchtstroken van de Rama Expressway. De brug ligt direct naast de Rama IX Bridge van de Nakhon Expressway. Beide bruggen hebben globaal dezelfde afmetingen, maar de Second Rama IX Bridge is wel breder en heeft een ander type pylonen.

Geschiedenis

De brug is aangelegd als onderdeel van de Rama Expressway, die een verbeterde zuidwestelijke invalsweg van Bangkok vormt. Het contract werd op 4 december 2019 gegund aan het Thaise bouwbedrijf Karnchang. De bouw begon op 16 januari 2020 en de brug is op 30 maart 2023 opgeleverd.[1] De openstelling wordt in juli 2024 verwacht, als ook de Rama Expressway gereed komt. Na de opening van de tweede brug wordt de oorspronkelijke Rama IX Bridge gerenoveerd. Het was bij oplevering de breedste brug van Thailand.[2]

Referenties

Bruggen over de Chao Phraya in Bangkok

Kanchanaphisek Bridge (Motorway 9) • Bhumibol BridgeRama IX BridgeSecond Rama IX BridgeKrungthep BridgeRama III BridgeTaksin BridgePhra Pok Klao BridgeMemorial BridgePhra Pinklao BridgeRama VIII BridgeKrung Thon BridgePrachim Ratthaya Expressway BridgeRama VII BridgeRama V BridgeMaha Chesadabodindranusorn BridgePhra Nang Klao Bridge (Hwy 302) • Rama IV BridgeNonthaburi Bridge (Hwy 307) • Pathum Thani 2 Bridge (Hwy 345) • Pathum Thani Bridge (Hwy 346) • Chiang Rak Bridge (Motorway 9)