Second Thai-Lao Friendship Bridge

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
สะพานมิตรภาพไทย–ลาว 2

ຂົວມິດຕະພາບ ລາວ-ໄທ ແຫ່ງທີສອງ

Overspant Mekong
Rijstroken 1x2
Totale lengte 2.050 meter
Hoofdoverspanning c. 110 meter
Hoogte brugdek ? meter
Openstelling 09-01-2007
Verkeersintensiteit
Locatie kaart

De Second Thai-Lao Friendship Bridge (Thai: สะพานมิตรภาพไทย–ลาว 2, Lao: ຂົວມິດຕະພາບ ລາວ-ໄທ ແຫ່ງທີສອງ) is een extradosed bridge over de Mekong, op de grens van Thailand en Laos, nabij Mukdahan en Savannakhet.

Kenmerken

De Second Thai-Lao Friendship Bridge is een betonnen kokerbrug met twee extradosed overspanningen. De brug is in totaal 2.050 meter lang, waarvan de hoofdbrug 1.600 meter lang is, met veelal korte overspanningen, behalve de twee overspanningen die volgens de extradosed methode zijn aangelegd, die beiden bij benadering een overspanning van 2 x 110 meter hebben. De brug heeft 16 pijlers in de Mekong en aanbruggen boven land aan zowel de kant van Thailand als Laos.

Bijzonder is dat de extradosed overspanning een pyloon in het midden van het brugdek heeft en er dus twee keer een stuk een rijbaansplitsing rond de middengeleider is. De rest van de rijbaan heeft geen rijbaanscheiding tussen de rijrichtingen.

Het brugdek is 12 meter breed en heeft twee rijstroken. Aan beide kanten van de brug zijn grote grenscomplexen. Aan de Thaise kant is een kruising van rijbanen, omdat Thailand links rijdt en Laos rechts. Aan Thaise zijde ligt de kleine stad Mukdahan en aan Laotiaanse zijde ligt Savannakhet, wat één van de meer belangrijke plaatsen in het land is, alhoewel het geen echt grote stad is.

Geschiedenis

De brug is tussen 2004 en 2006 aangelegd en is grotendeels gefinancierd door Japan. De openstellingsceremonie werd op 19 december 2006 gehouden, de openstelling voor het verkeer volgde op 9 januari 2007. De brug is een relatief vroeg voorbeeld van een extradosed bridge, waar op dat moment nog niet veel van gebouwd waren. Japan had destijds al expertise met dit soort bruggen. Sinds de opening hebben meerdere bedrijven zich gevestigd in de Laotiaanse stad Savannakhet.

De brug lag nabij het eindpunt van de Thaise Highway 12, die in Mukdahan eindigt. De brug zelf ligt iets noordelijker en is onderdeel van de Highway 239. In 2023 is een nieuwe toevoerweg naar de brug aangelegd van 14 kilometer lengte die de stad Mukdahan bypasst.

Zie ook

Referenties