Seelisbergtunnel

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Seelisbergtunnel
A2 CH.svg
A2 Seelisbergtunnel.jpg
Kruist Seelisberg
Lengte 9.292 meter
Openstelling 12-12-1980
Intensiteit 21.800 mvt/dag
Locatie kaart

De Seelisbergtunnel is een verkeerstunnel in Zwitserland, gelegen in de A2 ter hoogte van Seelisberg. Het is de langste tweebuizige wegtunnel van Zwitserland met een lengte van 9,3 kilometer.

Kenmerken

De Seelisbergtunnel is een dubbelbuizige tunnel met 2 rijstroken per richting, gelegen bij het dorp Seelisberg op de grens van de kantons Nidwalden en Uri. De tunnel verloopt door een bergrug die het Vierwaldstättersee inloopt, en snijdt een deel van de oeverroute die de A2 langs het meer volgt af. Het noordportaal ligt bij Beckenried en Emmetten, het zuidportaal niet ver van Altdorf. Het noordelijke tunnelportaal ligt op 450 meter hoogte, het zuidelijke tunnelportaal op zo'n 480 meter boven zeeniveau, beiden vlak naast het meer. De tunnel verloopt in een lange en flauwe bocht, de A2 verandert hier van oostelijke naar zuidelijke richting. De Verzweigung Altdorf is de dichtstbijzijnde aansluiting aan de zuidzijde. De tunnelbuizen liggen gemiddeld op 25 meter afstand van elkaar, maar in het midden wijkt dit naar 60 meter. Opvallend is dat de verharding uit betonplaten bestaat. De doorrijhoogte is 4,5 meter. De maximumsnelheid in de tunnel bedraagt 100 km/h. In de tunnel is 4G internet beschikbaar.

Geschiedenis

De Seelisbergtunnel is tegelijkertijd met de zuidelijker gelegen Gotthardtunnel aangelegd. De bouw ervan begon in 1971 en op 12 december 1980 werd de tunnel opengesteld voor het verkeer. De aanleg van deze en de Gotthardtunnel duurde relatief lang, ruim 9 jaar. Tijdens opening was de Seelisbergtunnel de langste dubbelbuizige wegtunnel ter wereld. Binnen Zwitserland is het nog steeds de langste dubbelbuizige tunnel.

Tussen 2013 en 2016 is de Seelisbergtunnel gerenoveerd. Het wegdek is vervangen en de tunneltechnische installaties zijn gemoderniseerd, waaronder de afzuiginstallaties.

Verkeersintensiteiten

In 2002 reden dagelijks 19.100 voertuigen door de Seelisbergtunnel. Dit aantal is in de loop der jaren amper gestegen, in 2013 reden dagelijks 21.800 voertuigen door de Seelisbergtunnel. Het aandeel vrachtverkeer bedraagt circa 10%, behoorlijk laag voor een internationale verbinding.[1]

Files

Anders dan voor de Gotthardtunnel komen voor de Seelisbergtunnel vrijwel nooit files voor, ook niet op zwarte zaterdagen.

Referenties