Segunda circular

Uit Wegenwiki
(Doorverwezen vanaf Segunda Circular)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
IP7
Begin Lisboa
Einde Sacavém
Lengte 9 km
Route

→ Sintra

Estádio da Luz

Pontinha

Lisboa-Carnide

Eixo Norte-Sul → Setúbal / CRIL

Estádio José Alvalade

Lisboa-Lumiar

Lisboa-Marvila

Aeroporto da Portela

Lisboa-Portela

→ CRIL / Setúbal

→ Porto

De Segunda circular (2ª Circular, tweede rondweg) is een autosnelweg in Lissabon, Portugal, geclassificeerd als via rápida. De snelweg vormt een oost-westroute door het noorden van de stad, en is samen met de Eixo Norte-Sul de eerste bypass van Lissabon, door de westelijke en noordelijke wijken. De snelweg verbindt de A37 naar Sintra en de A1 naar Porto en is 9 kilometer lang.

Routebeschrijving

Ter hoogte van het Estádio da Luz gaat de A37 uit Sintra over in de Segunda Circular en voert door de meest westelijke wijken van Lissabon, met 2x3 rijstroken. Vlak daarna volgt een klaverblad met de Eixo Norte-Sul, die het noord-zuidverkeer door de stad verwerkt. De snelweg loopt dan naar het oosten, door de noordelijke wijken van de stad en buigt ter hoogte van de luchthaven van Lissabon naar het noorden af. De weg gaat dan ter hoogte van het knooppunt met de A36 CRIL en A12 over in de A1 richting Porto.

Geschiedenis

De Segunda circular heeft zijn oorsprong in een stadsweg die reeds in 1938 is aangelegd als bypass van Lissabon. Dit was een verbinding tussen de N1 en N6. In 1960 begonnen werkzaamheden om de weg te verbreden naar een de-facto autosnelweg met 2x3 rijstroken.[1] In 2016 zijn plannen aangekondigd om de weg af te waarderen tot stadsboulevard,[2] maar deze zijn vooralsnog niet uitgevoerd.

Rijstrookconfiguratie

Van Naar Rijstroken
A37 A1 2x3

Referenties

Autosnelwegen in Portugal