Sekundærrute

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een sekundærrute (secundaire route) is een wegklasse in Denemarken. Het betreft lokale tot regionale wegen die de taak hebben om primærruter te verbinden en het platteland te ontsluiten. De sekundærruter zijn de laagste wegklasse in Denemarken die een wegnummering heeft, namelijk 3-cijferige wegnummers. Het laagste nummer is 150, het hoogste 597. Sekundærruter kunnen van allerlei ontwerpstandaarden zijn, hoewel de meeste reguliere wegen zijn met een maximumsnelheid van 80 km/h. Twee routes zijn echter deels als motorvej uitgevoerd, namelijk de sekundærrute 201 bij København en de sekundærrute 501 bij Aarhus. Sekundærruter worden bewegwijzerd met een wit schild met zwarte letters en een zwart kader. Sekundærruter zijn grotendeels in het beheer van de gemeenten, een klein aantal delen valt onder het beheer van de nationale overheid. De Rute 501 in bij Aarhus is in het beheer van de staat, terwijl Rute 201 bij Kongens Lyngby in het beheer van de gemeente is.

Nummering

De wegnummers zijn gezoneerd. Nummers van 150 t/m 199 lopen vaak parallel aan snelwegen. Andere nummers die beginnen met een 1 zijn vaak voormalige hoofdwegen. Hogere nummers zijn gezoneerd, met de 2-serie op Sjælland en Lolland, de 3-serie op Fyn en Langeland, de 4-serie in het zuiden van Jylland en de 5-serie in het noorden van Jylland en Vendsyssel.

Geschiedenis

Sekundærruter kunnen ook voormalige hoofdwegen zijn. Langs veel motorvejen lopen kaarsrechte hoofdwegen, die voorheen een doorgaande functie hadden. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden parallel aan de E20 op Fyn, parallel aan de E45 in het zuiden van Jylland en parallel aan de E39 tussen Aalborg en Hirtshals. Ook elders komen dergelijke wegen voor. Deze zijn vaak fysiek niet tot nauwelijks afgewaardeerd, maar verwerken veelal niet al te veel verkeer, meestal niet meer dan enkele duizenden voertuigen per etmaal.

Zie ook

Referenties