Senegal

Uit Wegenwiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Flag of Senegal.svg
le Sénégal
Senegal.png
Hoofdstad Dakar
Oppervlakte 196.723 km²
Inwonertal 15.589.000
Lengte wegennet 4.300 km
Lengte snelwegennet 216 km[1]
Eerste snelweg 2009
Benaming snelweg Autoroute
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode SN

Senegal is een land in het westen van Afrika. Het land ligt aan de Atlantische Oceaan en telt 15 miljoen inwoners. De hoofdstad is het bekende Dakar en Senegal is circa 5 keer zo groot als Nederland.

Inleiding

Senegal is het westelijkste land van het vasteland van Afrika. Het land grenst in het noorden aan Mauritanië, in het oosten aan Mali en in het zuiden aan Guinea en Guinea-Bissau. Midden in Senegal ligt het langwerpige land Gambia. De hoofdstad Dakar ligt in het westen van het land op een schiereiland dat de Atlantische Oceaan insteekt. Andere grote plaatsen zijn St. Louis, Thiès en Ziguinchor. Het land is een overgangsgebied van de Sahara naar de tropische wouden in het zuiden en valt grotendeels onder de Sahelzone. Belangrijke rivieren zijn de Senegal en Gambia. Het land is over het algemeen vlak, met een naamloze top op 584 meter als hoogste punt. Het land meet circa 580 kilometer van oost naar west en 440 kilometer van noord naar zuid.

Senegal geldt als één van de meest stabiele landen van West-Afrika, met een lange traditie van democratie sinds onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960. Het land is één van de minst corrupte landen van Afrika, maar de corruptie is nog steeds hoger dan in de meeste Europese landen. Belangrijke exportproducten zijn vis en fosfaat. Het inkomen is circa $ 1.700 per inwoner. In Senegal wordt Frans gesproken.

Wegennet

Zie ook A1 (Senegal).

Het wegennet van Senegal is uitgebreid en redelijk goed onderhouden, verharde wegen bedienen alle plaatsen van belang en alle uithoeken van het land. De routes nationales vormen de hoofdwegen, met internationale verbindingen naar Mali en Mauritanië. De verbindingen naar Guinea-Bissau en Guinea zijn minder, met enkel secundaire wegen. Het wegennet van Gambia is geïntegreerd met dat van Senegal, daar de kortste routes voor noord-zuidverkeer in Senegal door Gambia lopen. Sinds 2019 is er een brug over de Gambia in Gambia, zodat verkeer naar het zuiden van Senegal geen veerdienst meer vereist. Oorspronkelijk was de Gambia River een groot obstakel voor noord-zuidverkeer. Eénzelfde probleem geldt voor de rivier de Senegal, waar geen brug over is. Verbindingen met Mauritanië gaan hier per veerdienst. De eerste brug over de rivier de Senegal zit in de N1, op de grens met Mali.

Sinds 2008 heeft Senegal zijn eerste autosnelweg, de Autoroute door Dakar met het nummer A1.[2] Dit is onderdeel van een groter project om een snelweg vanaf Dakar naar het oosten te bouwen, zodat verkeer wat de stad in wil, niet meer over drukke gelijkvloerse wegen hoeft. De snelweg is modern en telt 2x3 rijstroken[3][4]. Tevens is het expreswegennet naar de luchthaven opgewaardeerd, zodat er in totaal 20 kilometer snelweg in Dakar ligt. Sinds 2018 ligt er een autosnelweg verder van Dakar naar Touba in het binnenland.

Flag of Senegal.svg Autoroutes & Route Nationales in Senegal Flag of Senegal.svg

A1A2

N1N2N3N4N5N6N7


Wegnummering

Het wegennet bestaat uit Route Nationales en Route Regionales, afgekort met de prefix N en R. Beiden zijn in een nationaal systeem genummerd.

Routes

  • N1 Dakar - Kaolack - Tambacounda - Kidira: 660 km
  • N2 Dakar - Thiès - St. Louis - Matam - Kidira: 900 km
  • N3 Thiès - Diourbel - Matam: 430 km
  • N4 Kaolack - Mansa (Gambia) - Ziguinchor: 250 km
  • N5 Kaolack - Banjul (Gambia) - Bignona: 270 km
  • N6 Ziguinchor - Tambacounda: 420 km
  • N7 Matam - Tambacounda - Kedougou: 530 km

Bewegwijzering

De bewegwijzering is naar Frans model, zoals gebruikelijk in West-Afrika.[5][6][7][8] De in Europa gebruikelijke verkeersborden worden gebruikt[9].

Referenties

Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRepubliek CongoRwandaSão Tomé and PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan