Senegal

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Flag of Senegal.svg
le Sénégal
Senegal.png
Hoofdstad Dakar
Oppervlakte 196.723 km²
Inwonertal 15.412.000
Lengte wegennet 4.300 km
Lengte snelwegennet 216 km[1]
Eerste snelweg 2009
Benaming snelweg Autoroute
Verkeer rijdt rechts
Nummerplaatcode SN

Senegal (Frans: Sénégal), voluit de Republiek Senegal (Frans: République du Sénégal) is een land in het westen van Afrika. Het land ligt aan de Atlantische Oceaan en telt 15 miljoen inwoners. De hoofdstad is het bekende Dakar en Senegal is circa 5 keer zo groot als Nederland.

Inleiding

Geografie

Senegal beslaat het westelijkste deel van het vasteland van Afrika. Het grenst in het noorden aan Mauritanië, , in het oosten aan Mali en in het zuiden aan Guinea en Guinea-Bissau. Midden in Senegal ligt het langwerpige land Gambia. De hoofdstad Dakar ligt in het westen van het land op een schiereiland dat de Atlantische Oceaan insteekt. Het land meet maximaal 600 kilometer van west naar oost en 440 kilometer van noord naar zuid.

Het land is een overgangsgebied van de Sahara naar de tropische wouden in het zuiden en valt grotendeels onder de Sahelzone. Belangrijke rivieren zijn de Senegal en Gambia. Het land is over het algemeen vlak, met een naamloze top op 584 meter als hoogste punt.

Senegal heeft een tropisch klimaat, met neerslag die naar het zuiden toeneemt. Er is sprake van een droog en nat seizoen. De gemiddelde maximumtemperatuur in Dakar varieert van 25 °C in de winter tot 31 °C in de zomer. Er valt circa 400 mm neerslag, grotendeels in de periode van juli tot en met september.

Demografie

Het land groeide van circa 3 miljoen inwoners in 1960 naar 10 miljoen rond 2005. Sindsdien is het verder gegroeid naar circa 15 miljoen inwoners. Met afstand de grootste stad is de hoofdstad Dakar die circa 1 miljoen inwoners telt, met 2,5 miljoen inwoners in het stedelijk gebied. De tweede stad is Touba met ruim 750.000 inwoners. Daarnaast zijn er nog 8 steden die tussen 100.000 en 300.000 inwoners tellen. Senegal is daardoor enigszins verstedelijkt, maar heeft ook nog een omvangrijke rurale bevolking.

Het land bestaat uit diverse etniciteiten en meerdere talen worden op grotere schaal gesproken. Het Frans is de officiële taal en wordt door de meeste mensen gesproken die onderwijs hebben genoten. Daarnaast zijn er tal van inheemse talen, waarvan het Wolof, Pulaar en Serer als lingua franca gelden.

Economie

Senegal geldt als één van de meer ontwikkelde landen in West-Afrika. De export van het land bestaat uit olie, mijnbouwproducten en landbouwproducten, maar geen van de sectoren is echt dominant. Het heeft daardoor een relatief diverse economie. Het toerisme speelt een bescheiden rol, de meeste toeristen gaan naar Gambia vanwege de taal.

Geschiedenis

Inheemse koninkrijken hadden de macht in het gebied, met name invloed van koninkrijken in het oosten was groot, uit Ghana en Mali. Midden 15e eeuw kwamen Portugezen als eerste Europeanen aan op de Senegalese kust. Diverse Europese landen dreven handel aan de kust van Senegal. Pas midden 19e eeuw begonnen de Fransen ook het binnenland van Senegal te koloniseren. De Fransen bouwden diverse spoorlijnen in het gebied. In 1902 werd Dakar de hoofdstad van Frans West-Afrika.

Senegal werd in 1960 onafhankelijk van Frankrijk, de eerste president was Léopold Sédar Senghor, die tot 1980 aan de macht was. Tussen 1982 en 1989 was er sprake van de confederatie Senegambia, met buurland Gambia. Abdou Diouf was president voor nog eens bijna 20 jaar, tot 2000. Ondanks de langdurige presidentschappen van de 20e eeuw was Senegal een stabiel land. Het wordt gezien als één van de meer succesvolle democratieën in post-koloniaal Afrika.

Wegennet

Zie ook A1 (Senegal).

Het wegennet van Senegal is uitgebreid en redelijk goed onderhouden, verharde wegen bedienen alle plaatsen van belang en alle uithoeken van het land. De routes nationales vormen de hoofdwegen, met internationale verbindingen naar Mali en Mauritanië. De verbindingen naar Guinea-Bissau en Guinea zijn minder, met enkel secundaire wegen. Het wegennet van Gambia is geïntegreerd met dat van Senegal, daar de kortste routes voor noord-zuidverkeer in Senegal door Gambia lopen. Sinds 2019 is er een brug over de Gambia in Gambia, zodat verkeer naar het zuiden van Senegal geen veerdienst meer vereist. Oorspronkelijk was de Gambia River een groot obstakel voor noord-zuidverkeer. Eénzelfde probleem geldt voor de rivier de Senegal, waar geen brug over is. Verbindingen met Mauritanië gaan hier per veerdienst. De eerste brug over de rivier de Senegal zit in de N1, op de grens met Mali.

Sinds 2008 heeft Senegal zijn eerste autosnelweg, de Autoroute door Dakar met het nummer A1.[2] Dit is onderdeel van een groter project om een snelweg vanaf Dakar naar het oosten te bouwen, zodat verkeer wat de stad in wil, niet meer over drukke gelijkvloerse wegen hoeft. De snelweg is modern en telt 2x3 rijstroken[3][4]. Tevens is het expreswegennet naar de luchthaven opgewaardeerd, zodat er in totaal 20 kilometer snelweg in Dakar ligt. Sinds 2018 ligt er een autosnelweg verder van Dakar naar Touba in het binnenland.

Flag of Senegal.svg Autoroutes & Route Nationales in Senegal Flag of Senegal.svg

A1A2

N1N2N3N4N5N6N7


Wegnummering

Het wegennet bestaat uit Route Nationales en Route Regionales, afgekort met de prefix N en R. Beiden zijn in een nationaal systeem genummerd.

Routes

  • N1 Dakar - Kaolack - Tambacounda - Kidira: 660 km
  • N2 Dakar - Thiès - St. Louis - Matam - Kidira: 900 km
  • N3 Thiès - Diourbel - Matam: 430 km
  • N4 Kaolack - Mansa (Gambia) - Ziguinchor: 250 km
  • N5 Kaolack - Banjul (Gambia) - Bignona: 270 km
  • N6 Ziguinchor - Tambacounda: 420 km
  • N7 Matam - Tambacounda - Kedougou: 530 km

Bewegwijzering

De bewegwijzering is naar Frans model, zoals gebruikelijk in West-Afrika.[5][6][7][8] De in Europa gebruikelijke verkeersborden worden gebruikt[9].

Referenties

Wegen van Afrika

AlgerijeAngolaBeninBotswanaBurkina FasoBurundiCentraal Afrikaanse RepubliekComorosCôte d'IvoireDemocratische Republiek CongoRepubliek CongoDjiboutiEgypteEquatoriaal GuineaEritreaEthiopiëGabonGambiaGhanaGuineaGuinea-BissauKaapverdiëKameroenKenyaLesothoLiberiaLibiëMadagaskarMalawiMaliMarokkoMauritaniëMauritiusMozambiqueNamibiëNigerNigeriaRwandaSão Tomé en PríncipeSenegalSeychellenSierra LeoneSomaliëSudanSwazilandTanzaniaTogoTsjaadTunesiëUgandaZambiaZimbabweZuid-AfrikaZuid-Sudan