Seoul

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Seoul (Koreaans: 서울시, uitspraak: [sʰʌ.ul] of soul) is de hoofdstad van Zuid-Korea en telt 9.734.000 inwoners en heeft een stedelijk gebied van 25.886.000 inwoners. De stad ligt aan de rivier de Han.

Inleiding

plaats inwonertal (2020)
Seoul 9.734.000
Incheon 2.955.000
Suwon 1.241.000
Goyang 1.073.000
Yongin 1.073.000
Seongnam 943.000
Hwaseong 843.000
Bucheon 822.000
Ansan 654.000
Anyang 553.000

Seoul is gelegen in het noordwesten van Zuid-Korea, aan de rivier de Han en omringd door berggebieden. De stad telt bijna 10 miljoen inwoners, één op de vijf Koreanen woont in Seoul en bijna de helft van de Koreanen woont in het stedelijk gebied rond Seoul. Het stedelijk gebied kent twee grote steden, naast Seoul ook de 3 miljoen inwoners tellende stad Incheon, dat gelegen is aan de kust. De overige voorsteden liggen in de omliggende provincie Gyeonggi. Vier van deze voorsteden tellen rond 1 miljoen inwoners, daarnaast zijn er nog vele voorsteden met meer dan 250.000 inwoners.

De regio Seoul is dichtbevolkt. De woonwijken bestaan doorgaans uit twee typen, de grootschalige en zeer monotone flatwijken, met eindeloze blokken van 5 tot 20 lagen, of wat men een 'villa' noemt, een ouder gebouw met kleinere appartementen en studio's van maximaal 4 of 5 lagen. Vrijstaande woningen of rijtjeshuizen kent men vrijwel niet in Seoul. De grote flatwijken zijn ingericht op gezinnen, de appartementen zijn betrekkelijk groot, er zijn parkeergarages en gedeelde voorzieningen. De grote voorsteden wijken weinig af van Seoul zelf, ook hier zijn de zeer grote flatwijken dominant, soms met nog wat hogere torens van meer dan 30 verdiepingen. Vaak zijn deze wat ruimer opgezet, maar er is weinig variatie in architectuur.

Seoul zelf heeft relatief weinig industrie, de meeste industrie is gelegen in het kustgebied, namelijk in de stad Incheon en een gigantisch bedrijventerrein bij de voorstad Ansan. De stedelijke regio heeft twee grote luchthavens, het Incheon International Airport, dat de grootste luchthaven van Zuid-Korea is en gelegen is op een eiland in de Gele Zee, en Gimpo International Airport dat wat dichter bij Seoul ligt aan de westrand van de stad. Bij de voorstad Seongnam is Seoul Air Base gelegen. Andere grote militaire vliegvelden zoals Suwon Air Base en Osan Air Base liggen wat verder ten zuiden van Seoul.

De stad werd grotendeels verwoest tijdens de Korea-oorlog tussen 1950 en 1953. De stad telde indertijd 1,5 miljoen inwoners. Het inwonertal verviervoudigde tussen 1960 en 1990, van 2,5 naar 10 miljoen, mede door de annexatie van omliggende gemeenten. Het inwonertal van de stad zelf krimpt licht sinds 1990, mede door de hoge huizenprijzen en vergrijzing. De voorsteden rond Seoul waren echter nog langere tijd snelgroeiend, met gigantische flatwijken die in hoog tempo uit de grond zijn gestampt. Zuid-Korea had een sterk dalend geboortecijfer vanaf de jaren '90 en vrijwel geen immigratie, waardoor de bevolking begon te krimpen, Seoul piekte op circa 10 miljoen inwoners rond 2014 maar is sindsdien aan het krimpen.

Wegennet

Het netwerk van expressways in en rond Seoul.

Autosnelwegen

Ringweg

Seoul heeft één ringweg, de Expressway 100 die 128 kilometer lang is en doorlopend 2x4 tot 2x5 rijstroken telt. De weg is een tolweg en verloopt over het algemeen zo'n 20 kilometer buiten het centrum en grotendeels buiten de stad Seoul zelf. Een tweede ringweg is in ontwikkeling als de Expressway 400.

National Expressways

Vanuit de stad stralen diverse snelwegen uit, voornamelijk naar het westen en zuiden, daar de grens met Noord-Korea niet ver naar het noorden ligt en ten noorden van Seoul ook geen groot stedelijk gebied meer ligt. Naar het westen loopt de Expressway 130, die Seoul met het Incheon International Airport verbindt, de voornaamste luchthaven van Zuid-Korea die in zee gebouwd is. Iets zuidelijker lopen de Expressway 120 en Expressway 110 tussen Seoul en de grote kuststad Incheon.

Naar het zuiden loopt de Expressway 15 die naar Ansan en Gwangju in het zuidwesten van het land loopt. Een korte noord-zuidsnelweg is de Expressway 309, die Anyang met Suwon verbindt ten zuiden van Seoul. De Expressway 1 en Expressway 35 lopen vanaf Seoul naar het zuidoosten, naar de zuidelijke steden Daejeon en Busan.

Urban Expressways

De Gangbyeon Expressway ter hoogte van de Olympic Bridge in het oosten van Seoul.

Binnen de stad Seoul ligt een netwerk van Urban Expressways. Dit zijn snelwegen, variërend van 2x2 tot 2x5 rijstroken en ontsluiten bijna alle delen van de stad. Ze zijn vaak genummerd als een Special City Route en lopen nooit tot buiten de stadsgrenzen van Seoul, alhoewel ze fysiek vaak gewoon doorlopen als snelwegen in de provincie Gyeonggi.

Langs de rivier de Han liggen twee snelwegen, de Gangbyeon Expressway (North Riverside Expressway) op de noordoever en de Olympic Expressway op de zuidoever. Beide snelwegen tellen 2x4 rijstroken en worden door een serie bruggen over de Han verbonden. De Dongbu Urban Expressway vormt een noord-zuidroute door het oosten van Seoul, en bestaat uit twee delen, die gelinkt worden door de Gangbyeon Expressway. Deze snelweg telt veelal 2x3 rijstroken. De Naebu Expressway (Inner Ring Road) is een snelweg rond het centrum en telt veelal 2x3 rijstroken. Deze snelweg loopt grotendeels op viaducten of in tunnels. De Seobu Expressway (Western Expressway) vormt een noord-zuidroute in het zuidwesten van Seoul en valt samen met de National Route 1. De Bukbu Expressway is een ongenummerde oost-west verlopende snelweg door het oosten van de stad. In het zuidwesten van de stad ligt de Gukhoe Expressway die eveneens ongenummerd is. In het zuiden van Seoul ligt de Gangnam Ring Road die grotendeels ondertunneld is.

Regional Expressways

In de directe omgeving van Seoul liggen in de provincie Gyeonggi een serie expressways die de satellietsteden met Seoul verbonden, voor zover dat niet gedaan wordt door de National Expressways. In sommige gevallen verlopen deze snelwegen direct naast een andere snelweg, maar hebben ze meer aansluitingen. De meeste van deze snelwegen liggen ten zuiden van Seoul.

De Bongdam - Gwacheon Expressway en Gwacheon - Umyeonsan Expressway vormen een alternatieve verbinding tussen Suwon en het zuiden van Seoul. De Bundang - Naegok Expressway verbindt de grote voorstad Seongnam met het zuiden van Seoul. De Bundang - Suseo Expressway doet dat ook, maar verloopt iets oostelijker. De Gimpo - Hangang Expressway is een verbinding langs de zuidoever van de Han ten westen van Seoul, in het verlengde van de Olympic Expressway. De Suseok - Hopyeong Expressway is een verbinding in de oostelijke voorstad Namyangju.

Expressways in Seoul
National Expressways

Expressway 1Expressway 15Expressway 17Expressway 29Expressway 35Expressway 37Expressway 50Expressway 52Expressway 60Expressway 100Expressway 110Expressway 120Expressway 130Expressway 171Expressway 400


Urban Expressways

Bukbu ExpresswayDongbu Urban ExpresswayGangbyeon ExpresswayGangnam Ring RoadGukhoe ExpresswayNaebu ExpresswayOlympic ExpresswaySeobu Expressway


Regional Expressways

Bongdam - Gwacheon ExpresswayBundang - Naegok ExpresswayBundang - Suseo ExpresswayGimpo - Hangang ExpresswayGwacheon - Umyeonsan ExpresswaySuseok - Hopyeong Expressway


Onderliggend wegennet

Seoul kent talloze brede boulevards die het onderliggend wegennet van de stad vormen. Dit zijn vaak brede wegen met 6 tot 8 rijstroken die de verschillende wijken en voorsteden verbinden. Daarnaast kent de stad 22 bruggen over de Han, met tussen de 4 en 10 rijstroken per brug. Hierdoor is er relatief veel capaciteit over de rivier. Aan beide zijden zijn vaak knooppuntachtige constructies met de Gangbyeon Expressway en de Olympic Expressway, twee oost-westsnelwegen over de oevers van de Han. Tevens zijn er een aantal spoorbruggen, waarvan sommige verbindingen uit meerdere bruggen bestaan, tot 4 bruggen aan toe. Een aantal bruggen zijn zowel voor wegverkeer als spoorverkeer.

Bruggen over de Han

De Banghwa Bridge.
De dubbeldeks Banpo Bridge.
De Olympic Bridge.

Seoul heeft 26 bruggen over de rivier de Han voor het wegverkeer, waarvan er 23 binnen de stadsgrenzen liggen. De meeste bruggen hebben 6 rijstroken, sommige bruggen zijn nog wat breder. Miljoenen voertuigen kruisen dagelijks de rivier de Han, de meeste bruggen verwerken tussen 100.000 en 200.000 voertuigen per dag.

Onderstaande lijst loopt op van west naar oost, maar is ook sorteerbaar op naam, aantal rijstroken en openingsjaar.

brug rijstroken openingsjaar
Ilsan Bridge 6 2008
Gimpo Bridge 8 1997
Haengju Bridge 6 1995
Banghwa Bridge 6 2000
Gayang Bridge 6 2002
Seongsan Bridge 6 1980
Yanghwa Bridge 8 1965
Seogang Bridge 6 1996
Mapo Bridge 10 1970
Wonhyo Bridge 4 1981
Hangang Bridge 8 1935
Dongjak Bridge 6 1984
Banpo Bridge 8 1982
Hannam Bridge 12 1969
Dongho Bridge 4 1985
Seongsu Bridge 8 1979
Yeongdong Bridge 6 1973
Cheongdam Bridge 6 1999
Jamsil Bridge 8 1972
Olympic Bridge 6 1990
Cheonho Bridge 6 1976
Gwangjin Bridge 2 1936
Guri-Amasa Bridge 6 2014
Gangdong Bridge 9 1991
Paldang Bridge 6 1995

Wegnummering

De Dongbu Urban Expressway ten noorden van de Han, nabij Eungbong Station.

Er zijn verschillende lagen van wegnummering in Zuid-Korea. De National Routes en National Expressways vormen de bovenste laag van wegen, gevolgd door provinciale wegen, die in de stad Seoul echter niet voorkomen, waardoor de volgende nummerlaag de Seoul Special City Routes zijn. Daarnaast is er nog een aparte nummerlaag die administratief is en niet bewegwijzerd wordt.

De expressways in Seoul hebben niet altijd een bewegwijzerd nummer. Ze staan vaak beter bekend onder hun naam. De Seoul Special City Routes worden echter wel bewegwijzerd.

In Seoul bestaan de volgende Special City Routes die als expressway zijn uitgevoerd:

Referenties


Expressways in Zuid-Korea

Expressway 1Expressway 10Expressway 12Expressway 14Expressway 15Expressway 16Expressway 17Expressway 19Expressway 20Expressway 25Expressway 27Expressway 29Expressway 30Expressway 32Expressway 35Expressway 37Expressway 40Expressway 45Expressway 50Expressway 52Expressway 55Expressway 60Expressway 65

Expressway 100Expressway 102Expressway 104Expressway 105Expressway 110Expressway 120Expressway 130Expressway 151Expressway 153Expressway 171Expressway 173Expressway 202Expressway 204Expressway 251Expressway 253Expressway 255Expressway 292Expressway 300Expressway 301Expressway 400Expressway 451Expressway 500Expressway 551Expressway 600Expressway 700