Sepänsolmun eritasoliittymä

Uit Wegenwiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kreuz symbool.png
Sepänkylä
Sepankyla.png
Kruisende wegen DK1.svgSeututie 102.svg
Type klaverturbine
Opengesteld 2000

Het Sepänsolmun eritasoliittymä (knooppunt Sepänkylä) is een knooppunt in Finland, gelegen in de voorstad Espoo van Helsinki. Bij deze klaverturbine kruist de valtatie 1 de Kehä II (ring 2).

Naamgeving

Het knooppunt is vernoemd naar de wijk Sepänkylä van Espoo, dat ten noordwesten van het knooppunt is gelegen. "solmun eritasoliittymä" is feitelijk dubbelop, aangezien het "knoop" en "knooppunt" betekent.

Configuratie

Het knooppunt is vormgegeven als een aangepaste klaverturbine, met een kort vlechtwerk met een nabijgelegen aansluiting ten oosten van het knooppunt. De valtatie 1 is een snelweg met 2x2 rijstroken van Turku naar Helsinki. De Kehä II gaat er overheen en is ten zuiden van het knooppunt een snelweg, ten noorden ervan een 2+1 stadsweg die door een tunnel verloopt.

Geschiedenis

De valtatie 1 opende reeds in 1962 als snelweg, maar het duurde nog tot het jaar 2000 voordat de Kehä II werd aangelegd, en dit knooppunt gerealiseerd is.

Verkeersintensiteiten

In 2009 reden dagelijks 57.100 voertuigen over de valtatie 1 ten oosten van het knooppunt en 51.900 voertuigen ten westen daarvan. De Kehä II telt 48.100 voertuigen ten zuiden en 11.800 voertuigen ten noorden ervan.

Referenties


Knooppunten in Finland

EspooHervantaKirokonkyläKivokonLentoasemantieLeppävaaranMatinPitkäniemiPohjois-HaagaSepänkyläTampere eteläinenTattariharjunVaaralaVantaankoskiVästersundom